spot_img
4.8 C
Vaslui
08-nov.-2024
spot_img

Ieseni care au invins banca

- Advertisement -

Au contestat in instanta comisionul de rsic, cit si libertatea bancii de a modifica unilateral dobinda. Au avut cistig de cauza: ratele s-au redus, dar au primit si bani inapoi. „Eu am luat un credit ipotecar de 74.000 de franci elvetieni. Plateam 560 de franci rata lunara. Luna trecuta s-a finalizat tot procesul. Acum platesc 390 de franci”, ne-a spus unul dintre iesenii fericiti. Judecatorii au obligat banca sa-i plateasca inapoi tot comisionul de risc pe care l-a achitat trei ani de zile. „Eu plateam rate de 2.400 de lei lunar iar acum achit undeva la 1.800-1.900 de lei”, ne-a spus un alt iesean care a cistigat.
Iesenii au cistigat citeva lupte importante in razboiul cu bancile. Sute de persoane au actionat institutiile bancare in judecata datorita clauzelor abuzive din contracte dar si pentru practicarea comisionului de risc. Dupa aproape doi ani de zile de la introducerea Ordonantei de Urgenta 50/2010 conform careia institutiile financiare din Romania nu mai au voie sa perceapa comision de risc la contractele de credit semnate anterior datei de 21.06.2010, zeci de ieseni au reusit sa invinga bancile si sa-si recupereze banii. Cea mai afectata banca a fost Volksbank, acesta avind pe rol aproximativ 300 de dosare pentru anularea clauzelor abuzive din contracte de creditare. Avocatii care i-au reprezentant in instanta au contestat punctele 5a si 3d din conventiile semnate care reprezinta comisionul de risc, respectiv libertatea bancii se a modifica unilateral dobinda in functie de evolutia pietei monetare. Printre fericiti se numara si Felix M. „Eu am luat de la Volksbank un credit ipotecar de 74.000 de franci pe 25 de ani. Plateam 560 de franci rata lunara. 161 de franci era suma principala, 239 dobinda si alti 160 de franci comisionul de risc. In septembrie 2010 am apelat la serviciile unui avocat care a actionat banca in judecata, pentru ca in mai 2011 sa obtin o prima victorie. Volksbank a facut recurs si luna trecuta s-a finalizat tot procesul eu avind cistig de cauza. Acum platesc rata de 390 de franci (n.r.-cu 600 de lei mai putin)“, a sustinut ieseanul care este de profesie sofer. Prin sentinta data de instanta de judecata banca a fost obligata la plata sumei de 13.200 de lei adica 4.130 de franci, bani ce au reprezentat comisionul de risc achitat de catre Felix M. timp de 3 ani de zile. De asemenea banca a trebuit sa achite si dobinda pentru suma de mai sus.

Sumele sint actualizate cu rata inflatiei

Medicul stomatolog Lucian C. a semnat cu Volksbak un credit ipotecar de 101.000 franci elvetieni, pe 25 de ani cu o dobinda fixa de 3,99% si un comision de risc lunar de 0,26%. El a actionat banca in judecata pentru comisionul de risc practicat dar si pentru modificarea dobinzii avind in prima faza cistig de cauza la Judecatoria Iasi. Banca a facut ulterior recurs la Tribunal acesta fiind respins. „Nu-i nimic extraordinar si chiar nu este o chestie de lauda. Am actionat banca in judecata pentru a-mi apara drepturile“, a mentionat Lucian C. Cei doi ieseni au fost reprezentanti in instanta de avocatul Florin Calistru. Acesta a mentionat ca are in derulare citeva zeci de dosare pe aceasta speta din care 30 sint recursuri incheiate in favoarea clientului. „In cazul domnului Lucian C., hotarirea este data, urmind a fi publicata de Tribunal, iar banca are posibilitatea ca in termen de 15 zile sa faca recurs la Curtea de Apel. Am atacat clauzele contractuale 5 litera a. si punctul 3 litera d. In contract la punctul 3 litera a. se specifica ca dobinda este fixa, iar acest punct se regasea in toate contractele clientilor mei, iar la 3.d. era specificat ca banca poate modifica dobinda in functie de evolutia pietei monetare. Judecatoria Iasi a admis actiunile formulate de catre clienti in sensul anularii clauzelor 5a, respectiv 3d si dispune restituirea sumelor incasate cu titlu de comision re risc. Banca a formulat recurs impotriva acestor hotariri, recursurile au fost respinse, mentinindu-se hotaririle de fond ca legale si temeinice“, a detaliat Calistru. Astfel instanta a obligat banca sa achite medicului stomatolog Lucian C. diferenta de dobinda achitata in intervalul 28.05.2008 – 28.12.2010, fata de cea fixa, de 3,99% si suma de 25.916 lei, echivalentul a 7.634 de franci elvetieni, reprezentind valoarea comisionului de risc, achitata in acelasi interval, sume ce vor fi reactualizate cu indicele de inflatie de la data achitarii lor efective.

Rata i-a scazut cu 600 de lei

Si ieseanul Vlad Marinescu a primit de la Volksbank 2.250 de franci elvetiei, bani ce reprezinta comisionul de risc achitat timp de 3 ani de zile la care se adauga dobinda. „Eu plateam rate de 2.400 de lei lunar iar acum achit undeva la 1.800-1.900 de lei“, a sustinut ieseanul. „Noi am atacat in instanta punctele 5a si 3d din contractul de ipoteca, invocind Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si cosumatori. Legea aceasta este din 2000 si ne-au trebuit 12 ani ca sa ne dam seama ca nu este respectata. Am cistigat la Tribunal, decizia fiind executorie, dar banca are posibilitate sa faca recurs“, a mentionat Ionut Crasmaru, avocatul ieseanului Vlad Marinescu. Potrivit lui Florin Calistru sumele restituite de banca se ridica si la citeva mii de franci elevetieni, banii reprezentind comisionul de risc achitat sau diferentele dintre dobinzile aplicate de banca abuziv. „In cazul clientilor mei sumele restituite variaza de la cateva sute de franci elevetieni, pina la 12.000 de franci si cred ca sint 2-3 cazuri cu sume si mai mari de atit“, a detaliat Calistru.

591 de reclamatii la Protectia Consumatorului

La Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului s-au strins 591 de reclamatii privind aplicarea comisionului de risc, institutia aplicind amenzi totale de ordinul sutelor de mii de lei. O ultima amenda pentru nerespectarea contractului de creditare a fost aplicata bancii RBS Bank Romania. „In urma unei reclamatii si a verificarilor s-a constat faptul ca intre consumator si banca s-a incheiat un contract de credit, in data de 17.06.2008, suma imprumutata fiind de 44.250 euro. Dobinda a fost stabilita la 4,50 % – valabila pentru primele 3 luni de la data acordarii creditului. Ulterior, conform contractului, dobinda a fost de 7,15%, pe perioada primului an . Incepind cu al doilea an contractual, conform contractului, nivelul dobinzii trebuia sa se actualizeze in functie de EURIBOR. Banca a mentinut, insa, dobinda de 7,15% si dupa primul an contractual in conditiile in care indicele EURIBOR a scazut semnificativ. Asta demonstra ca banca a actionat in defavoarea consumatorului“, a declarat Daniel Piftor, comisar sef CJPC Iasi. In consecinta banca a fost sanctionata cu 5.000 de lei, RBS Bank Romania urmind sa restituie consumatorului 3.792 de euro, bani ce reprezinta diferenta dupa recalcularea dobinzii creditului.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.