spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Icoana fãcãtoare de minuni de la Cacica, la Vaslui (foto)

- Advertisement -

PROCESIUNE Icoana fãcãtoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica a fost adusã în Vaslui. Popasul sãu în inima micutei parohii vasluiene a reusit sã strângã laolaltã credinciosi de toate confesiunile, ieri searã, în fata bisericii „Sfintii Petru si Pavel” din Vaslui. Aici, icoana cunoscutã si sub denumirea „Madona cea Neagrã” va rãmâne pânã duminicã. Cel mai mare eveniment local dedicat crestinilor romano-catolici din judetul Vaslui va culmina, sâmbãtã la ora 19.00, cu purtarea icoanei într-o procesiune specialã pe strãzile orasului.

Rar îti este dat sã vezi atâta fericire, emotie si credintã concentrate într-un singur loc si într-o mânã de oameni. Un astfel de moment s-a petrecut ieri searã, când un sobor de preoti si câteva zeci de credinciosi, catolici si ortodocsi au fost prezenti în fata bisericii romano-catolice „Sfintii Petru si Pavel” pentru a primi sosirea icoanei Maicii Domnului de la Cacica, la Vaslui. Evenimentul este o premierã pentru municipiul Vaslui si un moment deosebit pentru comunitatea catolicã din judetul Vaslui, pentru cã aceasta este singura icoanã simbol a catolicilor din întreaga Moldovã. Icoana Maicii Domnului va fi gãzduitã de parohia romano-catolicã vasluianã pânã duminicã, 17 aprilie, atunci când icoana îsi va relua pelerinajul, pornind cãtre credinciosii din Slobozia, judetul Neamt. Drumul ei a început în 2010, atunci când mai marii Bisericii au decis ca icoana sã ajungã în sânul fiecãrei comunitãti catolice din Moldova, aproape de fiecare credincios, ca un semn de multumire si iubire fatã de cei care o venereazã necontenit de sute de ani, pelerinajul ei fiind estimat a se încheia la finele lui 2013. Icoana sau” Madona neagrã” cum este cunoscutã în mod popular, este recunoscutã si adoratã drept protectoarea oamenilor simpli si apãrãtoarea familiilor, iar puterea ei strânge an de an, la data de 15 august, mii de oameni, la Sanctuarul Marin de la Cacica, judetul Suceava, într-un pelerinaj care nu tine cont de confesiuni. „Acest eveniment deosebit reprezintã pentru noi patru zile de misiuni populare, un timp deosebit pentru grija sufletului, o expunere continuã, de duratã, la actiunea harului lui Dumnezeu. În aceste zile ne încredintãm Mamei lui Cristos . Dupã ce secole icoana Maicii Domnului de la Cacica a adunat în jurul ei toti catolicii din Moldova, dupã ce din anul 2010 icoana a ajuns în aproape toate parohiile din diecezã si i-a strâns si mai aproape pe cinstitorii ei, în aceste zile de har aceastã icoanã minunatã va fi în mijlocul nostru, lângã fiecare dintre noi. Scopul acestei prezente este înainte de toate acela de a sustine si a întãri iubirea noastrã pentru Cristos, pe care Maica Domnului îl îmbrãtiseazã cu atâta gingãsie. În acelasi timp, icoana este mijlocul nostru pentru a întãri legãtura noastrã cu cel mai valoros locas istoric si spiritual al catolicilor din Moldova, Sanctuarul de la Cacica, care a fost ridicat în anul 2000 la rangul de Basilica Minor, de cãtre fericitul papã Ioan Paul al II-lea”, ne-a explicat preotul Bogdan Herciu, parohul bisericii „Sfintii Petru si Pavel” .

Procesiune pe strãzile Vasluiului

Începând cu ceremonial de ieri searã si pânã duminicã, în fiecare zi, credinciosii pot participa la ” misiunile populare”, o serie de liturghii speciale în cadrul cãrora se vor tine predici pe teme speciale. Apogeul programului liturgic si spiritual al acestor zile va fi atins sâmbãtã, când începând cu ora 19.00 icoana de la Cacica va fi scoasã într-o procesiune pe strãzile Vasluiului. Desi lipsesc documente care sã ateste provenienta icoanei, se aproximeazã cã „Madona Negrã” a ajuns la Cacica cu aproximativ 200 de ani în urmã, odatã cu polonezii adusi de Curtea de la Viena pentru a extrage zãcãmintele de sare descoperite în zonã. Pentru cã la ei acasã exista un adevãrat cult si pelerinajele la Czestochowa erau aproape obligatorii pentru orice catolic polonez, oamenii s-au gândit sã ia cu ei în Bucovina o copie a icoanei Maicii Domnului. Specialistii au estimat cã aceastã copie ar data din 1725, perioadã care coincide cu stilul în care a fost realizatã icoana. Dupã sosirea în Bucovina, pe la 1810, gratie preotului Jakub Bogdanowicz cu prilejul sfintirii primei biserici de la Cacica, icoana a fost pãstratã cu sfintenie, iar cu timpul Cacica a devenit un punct de pelerinaj important pentru catolicii din România.

Moment ales

Pelerinajul Maicii Domnului de la Cacica ajuns la Vaslui are o greutate aparte pentru credinciosii romano-catolici din judet. Coincide cu un moment de o puternicã încãrcãturã spiritualã resimtit nu numai de ei, ci de întreaga lume catolicã: a început în aceeasi zi cu pontificatul noului papã, Francis I. „Pentru noi, momentul numirii noului papã este o bucurie, o provocare de a ne uni si mai mult cu Biserica. Eu sunt încã marcat, am fost profund emotionat de modul sãu de a se prezenta, de simplitatea sa, de numele pe care si l-a ales, Francis I. Probabil, a fost inspirat de sfântul care în secolul al XII-a a reformat Biserica prin sãrãcie si simplitate. Este primul papã care i-a invitat pe oameni sã se roage pentru el, înainte de orice, toti ceilalti au avut pregãtite predici, discursuri alese, el nu, ceea ce cred cã este esential”, a precizat parohul Bogdan Herciu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.