spot_img
spot_img
5.1 C
Vaslui
11-ian.-2025

Iata viteza cu care e furat statul la Iasi: 50.000 de euro / zi

- Advertisement -

In ultiimele 11 luni, in judet au fost descoperite 163 de cazuri de evaziune fiscala, cu o valoarea totala de 68,6 milioane lei. Acesta inseamna ca, in fiecare zi, la Iasi dispare din contul statului contravaloarea medie a unui apartament de doua camere. Sau, in alti termeni, inseamna ca in fiecare luna, prin „tunurile” firmelor private, statul pierde contravaloare a nu mai putin de 8.000 de pensii. Cele mai mari cazuri au fost inregistrate in domeniul service-urilor auto si al deseurilor feroase.

In fiecare luna statul este „tepuit“ de catre firmele din Iasi cu 1,48 milioane euro. Sau, altfel spus, 50.000 de euro in fiecare zi. Suma pare mica in comparatie cu dimensiunea judetului, insa cu acesti bani se pot achita 8.000 de pensii medii. Pe deasupra, acesta este numai virful aisbergului. Este doar ceea ce au reusit sa scoata la lumina angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi in ceea ce priveste evaziunea fiscala. Dimensiunile partii nevazute pot fi insa mult mai mari.

Bilantul la 11 luni

In primele 11 luni Fiscul a descoperit in judet o evaziune fiscala de 68,6 milioane de lei. A inaintat 163 de sesizari penale din care 88 sint pentru impozite neplatite in numele angajatului, cu regim de retinere la sursa. Acest lucru se datoreaza, cel mai probabil, lipsei de bani cu care se confrunta economia locala. „Planul national de actiune pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale prevede controale amanuntite in noua domenii de activitate ce au prioritare, acestea fiind: tutun, energetice, agroalimentare, alcool, constructii, forta de munca, lemnoase, transporturi si turism. In perioada ianuarie-noiembrie 2011, din centralizarea indicatorilor a rezultat faptul ca s-au realizat 834 de controale in urma caror s-au atras la bugetul stat aproximativ 33 de milioane de lei“, a mentionat Maria Taran, purtator de cuvint DGFPJ Iasi. In urma controalelor realizate inspectorii fiscali au descoperit zeci de cazuri de evaziune fiscala.

Cele mai mari cazuri

Cea mai mare dintre aceasta a fost realizata de care o firma din domeniul prestarilor de servicii. „Este vorba de un prejudiciu de 25,05 milioane lei realizat de o firma ce are ca obiect de activitate intretinerea si repararea masinilor. Aceasta firma solicita ramburase de TVA in urma unor operatiuni fictive, au contractat servicii de consultanta nejustificate legal si au achizitonat materiale de constructii care nu au legatura cu obiectul de activitate. La aceasta societate s-a intocmit sesizare penala“, a detaliat oficialii Fiscului iesean. Un alt caz cu un prejudiciu semnificativ a fost descoperit la o firma ce are ca obiect de activitate comertul cu ridicata a deseurilor si recuperarea materialelor reciclabile. „Prejudiciul descoperit se ridica la suma de 11,93 milioane de lei. Acesta se datoreaza in principal tranzactiilor cu societati inactive sau cu firme suspecte, in sensul ca acestea au sediul social, figureaza cu activitate dar nu sint de gasit, nu au punct de lucru, iar la sediul social nu este nimeni. In plus, au inregistrat in contabilitate facturi care nu indeplinesc calitatea de document justificativ, nu au declarat livrari impozabile si nu au colectat TVA-ul sau au inregistrat cheltuieli nedeductibile fiscal fara impozitarea acestora“, a detaliat Taran.

Amenzi de 737.600 lei

De la inceputul anului si pina la finele lunii trecute Fiscul a realizat 2.585 de controale la 2.455 de contribuabili, fiind aplicate 203 amenzi contraventionale in suma totala de 737.600 de lei. „S-au constatat abateri de la prevederile legale referitoare la calcularea, inregistrarea si virarea de catre contribuabili a obligatiilor la bugetul general consolidat al statului, fiind stabilite de catre organele de inspectie fiscala diferente constind in impozite de 116 milioane lei, din care 79,3 milioane lei reprezinta sume suplimentare atrase din inspectii generale, reprezentind 68,37% din total sume suplimentar atrase“, a mentionat purtatorul de cuvint al DGFPJ Iasi. In rindul persoanelor fizice finantistii au realizat 618 verificari si au atras la bugetul de stat 4,3 milioane lei.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.