spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Iatã ”supermanual” pentru clasa a V-a, contestat de profesori

- Advertisement -

INUTIL…Elevii vasluieni de clasa a V-a au intrat în posesia Compendiului introductiv pentru gimnaziu, lansat de Ministerul Educatiei Nationale. Acesta cuprinde curricula scolarã la materiile ale cãror manuale au fost contestate, precum Limba românã, Limba modernã 1 si 2, Istorie, Geografie, Educatie plasticã, Muzicã, Educatie tehnologicã etc., urmând sã fie folosit în primele opt sãptãmâni ale anului scolar. De fapt, spun profesorii, compendiul este un fel de ”supermanual” fãcut în mare vitezã, care contine greseli, unele cerinte sunt prea grele, iar la anumite discipline informatiile sunt incomplete, tocmai de aceea nu le va fi de mare folos elevilor si profesorilor. Astfel, solutia gãsitã de Minister la problema manualelor nu a fost aplaudatã de profesori, lideri de sindicat si pãrinti, concluzia finalã a acestora fiind cã este o “supercarte” inutilã, pe care cei mai multi dascãli nu o vor folosi.

Tipãrirea si livrarea acestui ghid au costat 732.000 de lei. O sumã nu foarte mare, spun factorii implicati în educatie, dar care tot a fost cheltuitã fãrã folos. Cei mai înversunati contestatari ai compendiului sunt chiar cadrele didactice. Majoritatea profesorilor vãd ghidul ca pe un lucru scris pe repede-înainte, care nu are cu ce sã îi ajute pe elevi, fiind mai degrabã un experiment al Ministerului Educatiei Nationale care se va încheia cu un esec. Dascãlii spun cã este, de fapt, un fel de manual, culmea, care contine si multe erori si greseli, în care s-au înghesuit saisprezece discipline, în sase capitole: Limbã si comunicare, Matematicã si Stiintele Naturii, Om si Societate, Arte, Tehnologii, Consiliere si orientare. Astfel, aceastã idee a Ministerului Educatiei pentru a rezolva, mãcar temporar, criza manualelor din scoli, nu a fost bine primitã. Profesorii considerã cã în felul acesta s-a încercat repararea greselii de a nu se fi fãcut la timp licitatia pentru manualele de clasa a V-a, printr-o gresealã si mai mare, care a înghitit niste fonduri ce puteau fi folosite pentru altceva. Dacã profesorii de matematicã ne-au declarat cã exercitiile au un nivel de dificultate prea ridicat si cã vor fi, cu sigurantã, obligati sã apeleze la alte materiale ajutãtoare, vor trebui sã elaboreze fise peste fise, pentru a putea lucra în conditii normale cu elevii, nici cei de la alte discipline nu s-au lãsat mai prejos cu criticele. De exemplu, la Limba Românã, potrivit Cristinei Tunegaru, profesoara din Husi care predã în Bucuresti, informatiile nu sunt complete. „Nu ne ajutã prea mult acest îndrumar pentru cã nu ne pune la dispozitie texte literare din programã pe care sã lucrãm. Cu acest material sau fãrã el este acelasi lucru pentru profesori si elevi pentru cã tot sunt necesare elaborarea unor fise de lucru”, a explicat aceasta.

Si sindicalistii criticã acest compendiu

Liderii de sindicat care si-au exprimat opinia despre subiect nu au avut cuvinte mãgulitoare despre initiativa Ministerului si nici despre rezultatul ei final. „Compendiu sunã prea frumos, mai degrabã Cartea cãrtilor! Este un material cu care se poate lucra foarte greu, este gândit mai degrabã pentru profesori decât pentru elevi. Din discutiile purtate cu colegi de diferite discipline din teritoriu mult mai usor se lucra pe fise pânã în momentul în care apãreau toate materialele necesare pentru clasa a V-a. În privinta acestui compendiu, s-a cam gresit. Nu stiu care au fost specialistii consultati pentru realizarea lui si dacã s-au pus în pielea cadrelor didactice care trebuie sã foloseascã materialul respectiv”, a declarat Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicale ”Spiru Haret”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.