spot_img
8.8 C
Vaslui
22-oct.-2024
spot_img

Iatã secretul pe care trebuie sã-l stii când pui varza la murat. Octombrie este luna perfectã pentru aceastã operatiune

- Advertisement -

RETETÃ DE TOP…Una dintre activitãtile culinare cele mai populare din luna octombrie este pusul verzei la murat. Desi nu este un proces complicat, multe gospodine gresesc atunci când preparã acest deliciu tomnatic. Dacã si voi vã numãrati printre gospodinele care plãnuiesc sã punã varza la murat anul acesta, sunt câteva lucruri pe care ar fi bine sã le stiti înainte de a vã apuca de treabã. Procesul prin care varza se transformã în varza muratã este numit lacto-fermentatie. Practic, Lactobacillus, o bacterie beneficã ce se regãseste si în iaurt si alte fructe si legume, ajutã la transformarea zaharurilor în acid lactic în momentul în care iau contact cu o substantã salinã. Acidul lactic protejeazã împotriva cresterii bacteriilor nocive, fiind foarte benefic pentru sãnãtate. Nu uitati sã adãugati ingredientul secret: Presãrati din belsug cu multã dragoste si un strop de bunãtate!

@mamafb1

Așa se pune corect varza la murat: Nu uitați să adăugați ingredientul secret #fyp #fy #viral #foryoupage #treanding #viraltiktok #romania

♬ sunet original – MAMA – MAMA

De ce trebuie sã punem varza la murat? Ce ar putea sã nu meargã bine? Nu prea are cum sã nu iasã bine! Este posibil sã observi bule sau spumã albã deasupra verzei, însã trebuie sã stii cã acestea sunt doar semne ale unei fermentatii normale. Dacã regãsiti semne de mucegai deasupra verzei, înseamnã cã este prea cald în încãperea în care tineti recipientul cu varzã sau se poate datora faptului cã varza nu a fost în întregime acoperitã cu apã. Oricum, nu este nicio problemã. Puteti îndepãrta urmele de mucegai si remedia problema, iar fermentatia îsi va continua ritmul firesc. Varza bunã pentru murat are cateva secrete: trebuie sa fie varzã de toamnã, cu frunzele fine, nu din cea de varã, care are frunzele si nervurile groase. Se aleg verze potrivite, cât sã intre pe gura butoiului, dar mai plate, nu rotunde. Varza care este mai platã, are frunzele mai fine, nervurile mai subtiri, e mai batutã, deci veti avea foi minunate pentru sarmale. Pentru a pune varza la murat, nu ai nevoie de multe ingrediente. În principiu, ai nevoie doar de varzã, sare, mãrar, cimbru, hrean, boabe de porumb si un recipient în care sã se punã varzã.

Asa se pune corect varza la murat! Nu uitati sã adãugati ingredientul secret!

Foarte important la varza muratã este cantitatea de sare folositã si modul cum aceasta este folositã.În ceea ce priveste sarea, se adaugã cam 30 grame de sare grunjoasã la un litru de apã sau în functie de preferinte. Se pun verzele în botoi, cele mai mari la fund, cele mai mici deasupra. Lãsati deoparte 2-3-4 verze, necurãtate, si le adãugati în zilele urmãtoare. Varza se va înmuia si se va aseza mult mai bine. Dacã scobiti varza si puneti în cotor sare, atunci adãugati doar 20 de grame de sare la litru de apã rece. Se dizolvã sarea în apã si se toarnã peste varzã. Pentru o culoare frumoasã, se pot adãuga în butoiul cu varzã gutui sau porumb, pentru culoarea galbenã sau sfeclã rosie, pentru culoarea roz. Varza se vânturã (pitroceste) zilnic, pânã când se mureazã complet. Se poate pune un furtun sau un tub în butoi si se scurge zeama, apoi se toarnã înapoi. Se repetã operatiunea aceasta de 3-4 ori. Furtunul trebuie sã fie lung sã ajungã pânã la fundul butoiului. Dacã varza nu e vânturatã bine, zeama se bãloseste, devine tulbure si apoi varza se stricã. Pentru ca bacteriile se dezvoltã bine, au nevoie de aer. De ce trebuie sã punem varzã la murat? Simplu! Acest proces a fost folosit încã din cele mai vechi timpuri de cãtre strãmosii nostri, fermentarea ajutând la pãstrarea verzei cu mult dupã terminarea sezonului sãu. Pe de altã parte, studii moderne au arãtat cã existã si alte beneficii ale alimentelor murate, acestea continând o varietate de antioxidanti si probiotice. Si sã nu uitãm de gustul delicios pe care îl capãtã alimentele murate!”, spun bucãtarii iscusiti care s-au viralizat pe retelele de socializare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.