spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Iată lista oficială cu parlamentarii din Vaslui și s-a confirmat că avem deputat ungur în județ! PNL pierde la 129 de voturi mandatul de senator, în favoarea partidului SOS

- Advertisement -

E OFICIAL… Biroul Electoral Central a anunțat cine ocupă cele 10 mandate de parlamentari ai județului Vaslui care au fost stabilite după redistribuirea națională. Pentru prima dată după Revoluție, la Vaslui avem un mandat de deputat obținut de UDMR, cu 544 de voturi. O rușine pentru județul Vaslui și o palmă dată celor care încă mai cred că alegerile parlamentare au la bază principiul corect al reprezentativității și al suveranității. Nu este posibil ca un deputat să fie ales ca urmare a voturilor obținute de la reprezentanții pe care partidul și ia pus în secție, adică un vot pe secția de votare. La Vaslui, la Camera Deputaților, cele șapte locuri vor fi ocupate după cum urmează: două la PSD (Adrian Solomon și Ana Rinder), unul la AUR (Laura Gherasim), unul la USR (Mihai Botez), unul la SOS (Raisa Enachi), unul la POT (Andrei Teslariu) și în sfârșit, unul la UDMR (Kántor Boglárka). La Senat, locurile au fost ocupate de doi bucureșteni: Laura Stoiciu (PSD) și Cristian Bem (SOS) și de vasluianul Cătălin Mândru (USR). Cristina Trăilă de la PNL a pierdut mandatul de senator care s-a dus la SOS, doar pentru 139 de voturi. Unde a pierdut aceasta niște voturi pe care le avea teoretic în buzunar? La Negrești, unde primarul PNL a tras doar pentru el, 31,63%, iar la Senat procentul a fost mic, mic de tot, față de cifra de mai sus: 22,35%. Adică o diferență de aproape 300 de voturi. Se poate spune că avocata Trăilă și-a luat țeapă de la Cristi Rusu. Pot plânge unul pe umărul celuilalt, fiindcă nici Rusu nu a primit mandatul de deputat, deși acum o săptămână îl avea în buzunar. Marele pierzător al alegerilor parlamentare la Senat este Sorin Chelmu, care cu peste 25.000 de voturi nu prinde nimic, iar SOS, cu 11.606 voturi ciupește ultimul mandat de senator, atenție, de la redistribuirea națională. Acesta, da noroc!

S-au afișat rezultatele repartizării mandatelor pe partide, după ce birourile electorale județene au anunțat mandatele de bază câștigate pe fiecare județ. La Vaslui, au fost trei mandate întregi de deputați, după ce s-a stabilit coeficientul electoral de 16.009 voturi pentru un mandat și vor pleca la București, un rest 64.039 de voturi pentru care s-au primit patru mandate de deputați, iar la Senat a fost un singur mandat de bază, câștigat de PSD, care a cheltuit 39.678 din voturi din cele 45.217. În total pentru Senat, Vasluiul a trimis la redistribuire 79.354. Prin urmare, la redistribuire mandatelor din județ, la Camera Deputaților a primit UDMR un mandat, pentru o profesoară din Ghiorghieni, Kántor Boglárka, care la Vaslui a fost votată doar de 544 de oameni. Prin redistribuire, UDMR a primit la nivel de țară un total de 6 mandate, în județele Vaslui, Timiș, Maramureș, Mureș, Harghita și Covasna. Haideți să vedem ce voturi au primit UDMR în aceste județe pentru a vedea cât de penibil este mandatul obținut cu 544 de voturi la Vaslui. De exemplu, la Timișoara UDMR a obținut 9.131 voturi (3%) și a luat un mandat, la Maramureș au votat cu UDMR 11.136 de persoane (6,1%) și ai luat tot un mandat de deputat, la Mureș are 91.373 voturi (39,12%) și au luat patru mandate, unul la redistribuire, la Harghita are 134.485 voturi (88%) și au 5 mandate din 5, iar la Covasna are 72.467 (76,95%) și au 4 din patru mandate.

Cum au fost repartizate cele patru mandate la Camera Deputaților și în clasament ad-hoc al resturilor care au participat la redistribuire

Interesant este de văzut cum s-au repartizat cele patru mandate de deputat după ce mandatele de bază au fost date la o parte. Haideți să vedem cu ce voturi au intrat fiecare partid la redistribuire cu precizarea că PSD din cele 41.299 de voturi luate în alegeri, pe cele două mandate de bază au fost alocate 32.018 de voturi, deci intră la redistribuire cu 9.281, iar AUR din 24.637 de voturi, rămân cu un rest de 8.628, după ce s-a dat deoparte mandatul lui Laura Gherasim:

  1. USR – 13.204 voturi
  2. PNL – 11.278 voturi
  3. SOS – 10.788 voturi
  4. PSD – 9.281 voturi
  5. AUR – 8.628 voturi
  6. POT – 8.061 voturi
  7. UDMR – 544 voturi

Din cele șapte partide, au prins mandate doar patru. PNL a fost sărit deși a avut un rest mare (locul II), intră SOS de pe locul III, apoi PSD și AUR stau și s-a ajuns ca ultimele două mandate să fie atribuite lui POT și UDMR. Deci locurile 2,4 și 5 au fost eliminate, în cursă au rămas locul 1, 3, 6 și 7. Dacă redistribuirea s-ar fi făcut doar pe circumscripția județul Vaslui (39), ca la alegerile locale, cele patru mandate s-ar fi luat în ordinea mărimilor resturilor, adică USR, PNL, SOS și PSD. Numai că în România se lucrează cu două măsuri, în materie de alegeri și aleși. Primarul, consilierii locali și cei județeni sunt aleși pe circumscripție și redistribuirea se face după o schemă logică în interiorul acesteia, iar la Parlament, logică se fracturează, voturile se mută de la o circumscripție, la alta, iar redistribuirea e o loterie. Iar în 2024, câștigarea la Vaslui a unui mandat cu 544 de voturi dintr-un total de 135.271 de voturi valabil exprimate întărește afirmația. Fiindcă, vorbim de un procent foarte, foarte mic, de 0,4%. Și după alegeri, tot două măsuri sunt folosite, consilierii locali, județeni s-au primarii sunt legați de glie, iar parlamentarii pot migra de la un partid la altul, fără să-și piardă mandatul.

Cum s-au redistribuit mandatele la Senat. PNL a pierdut mandatul de senator la o diferență de 129 de voturi, șutite cu cap de primarul Cristi Rusu, care a fost egoist

Mandatele la Senat le-au primit trei partide diferite: PSD, mandatul de bază, adică închis la BEJ Vaslui, fiindcă a făcut norma coeficientului electoral județean, iar cele ale lui Cătălin Mândru (USR) și Cristian Bem (AUR) au fost la redistribuire. Interesant este de văzut cu ce resturi au intrat partidele care au trecut pragul, la redistribuirea la Senat

  1. AUR – 25.844 voturi
  2. USR – 14.934 voturi
  3. SOS – 11.606 voturi
  4. PNL – 11.477 voturi
  5. POT – 9,316 voturi
  6. PSD – 5.539 voturi
  7. UDMR – 669 votruri

La Senat, calculul redistribuirii mandatelor e total pe dos, față de ce a arătat la Camera Deputaților. Partidul care are locul 1 la resturi nu primește mandat, acestea se duc la locul 2 și 3, iar ultimele patru partide nu primesc nimic. Dacă s-ar fi aplicat regula de la alegerile locale, cu redistribuirea pe circumscripție, mandatele ar fi trebuit să ajungă: AUR, USR și SOS. Interesant este de văzut că mandatul de senator al PNL a fost pierdut la numai puțin de 129 de voturi. Dacă luăm în calcul că la Senat, la Negrești, în patria candidatului Cristi Rusu, diferența dintre Senat și Deputați este de 281 de voturi, atunci putem spune că primarul Negreștiului, deși a dansat la nunta liberalilor în pădurea de la Brodoc cu candidata la Senat, la vot a ars-o urât de tot.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

21 COMENTARII

  1. Scoala si coruptia lui Buzatuu si oamenii din poza cu el au dat rezultatul, in plus a contat imaginea si cat s-au zbatut cei care au primit functii in ministere, institutii guvernamentale si acolitii lor

  2. DEMOCRAȚIA este PARTICIPATIVĂ.

    Din punctul meu de vedere VOTUL ar trebui să fie OBLIGATORIU, iar alegătorul să poată opta și pentru varianta că nu este de acord cu nici un candidat. În acest caz, dacă 50 +1 dintre votanți optează pentru aceasta ultimă variantă, atunci partidele sa fie OBLIGATE să vină cu alte propuneri și se vor repeta alegerile.

    Da, această practică costă! Dar metoda va forța partidele să vină cu propuneri de candidați:

    1. care să nu mai aibă nevoie de meditatori atunci când ajung sa dețină funcții de înaltă demnitate publică;
    2. să nu trebuiască să cheltuie milioane de euro pentru promovare de cărți pentru ca lumea să știe cine ești, de parcă gradul de general și de fost șef al Armatei nu erau suficiente;
    3. să aibă cunoștințe solide de geopolitică, mai ales că te confrunți cu un război adevărat la granițele țării;

    etc, etc.

    Nu poți să te plângi acum că nu aveai cu cine vota în condițiile în care ai avut de ales între 14 candidați la prezidențiale și o sumedenie de liste de propuneri ale partidelor pentru parlament. Dacă de la TV nu afli, ai la îndemână internetul. Nu poți sa stai impasibil acasă și apoi sa te plângi, sau SA ALEGI NEINFORMAT.

    PS: Educația civică trebuie să devină o materie de studiu foarte importantă în licee, poate chiar și disciplină de examen la bacalaureat.

    PPS: Nu cred in varianta aranjamentului voturilor UDMR. In timpul campaniei mele in judetul Vaslui, personal am fost martorul afirmațiilor multor cetățeni care spuneau ca vor vota UDMR întrucât sunt percepuți ca oameni serioși. E trist, dar aici a dus lipsa informării din timpul campaniei, inclusiv din partea presei vasluiene. De altfel si Vremea Noua a făcut același lucru, axându-se mai mult pe interesul financiar decât pe aspectul practic electoral al INFORMĂRII CORECTE …

    https://www.facebook.com/profile.php?id=100016308345982

  3. Pentru frustrați și obosiți, puteți sa va descărcați bojogii în falcuțele curvei de la ev persoanei Geaninuța Lăcrămioara, și săi dați la muie lui Vasilică, arestatul comandant al miliției pentru purtare exemplara.
    Chelaru Vasile marele prost și dobitoc care se crede mai presus de toate, cine ți-a zis ,,cap de tablă,, a avut dreptate!

  4. Judetul Vaslui ,locul unde s-a răsturnat caruta cu prosti .
    Cum în zona noastră sa aibă UDMR-ul peste 500 de voturi și sa avem reprezentanta în parlament o persoana care nici nu știe unde este judetul pe harta ,de problemele cu care se confrunta nici pe atât!

  5. Pun pariu că Sandu nu mai rezistă mult în politica, i se termină banii și nu-l mai baga nimeni în seamă. Va fi un obscur consilier local patru ani și apoi va dispărea din scenă.

  6. Unii de prin prefectura sunt cu UDMR si umbla dupa observatori la alegeri. Pretul este sa votezi UDMR. Toti aia care au fost in birourile electorale au votat pe maghiari. Rusine!!! Pentru cativa lei!!! Nu sunteti romani!!!

  7. Domnule Timofticiuc, cred ca este cazul sa incetati cu supunerea unor oameni si institutii unui adevarat linsaj mediatic, care, mai ales pe fondul tensiunilor actuale, se poate transforma in linsaj real pe strada mare. Este de ajuns cat ati distorsionat si stricat imaginea publica a multor persoane si institutii de-a lungul timpului, ati dus in derizoriu munca si eforturile lor, ati incitat prin articole si comentarii, care apartin unui spatiu public pe care il pastoriti, la ura, conflict, lipsa de respect, violenta. Ati invrajbit pacienti cu medici, medici cu medici, elevi cu profesori, functionari unii cu altii, privati cu bugetari si tot asa. Nu este in regula. Ati luptat pentru adevar, corectitudine? Nu. Ati luptat pentru buzunarul propriu si interese obscure. Dovada? Romania se afla azi unde se afla. Minciuni sfruntate, lipsa de cinste, onestitate, furtisaguri, pe toate caile de bani, functii, alegeri, mandate de parlamentari si tot ce vreti. ‘Lupta’ dvs, zero barat. In schimb ati dat satisfactie frustrarii si urii din oameni. Atat. De asemenea, ati ingaduit, pe langa minciuni sfruntate si distorsionari, un limbaj vulgar, subuman, injuraturi, cuvinte grosolane. Ati ingaduit ca niste copii de liceu sa se injure si sa -si scrie niste porcarii de nedescris. Ar fi trebuit sa intelegeti ca unii nu vor sa-si cumpere linistea si imaginea de la dvs si sistemul din care faceti parte, cu bani si alte foloase. Poate ca unii au facut-o si s-au saturat. ‘Protectia’ acestei gazete si a dvs ar trebui sa inteleaga ca e prea mult, doar daca perversitatea, ura si mizeria nu au patruns si adanc si in mintile lor. Sa va mai spun de caile legale? Nu cred ca de dosare penale duceti lipsa dvs.

  8. Vremea Noua ce v-ati mai bătut joc de CAP DE PORC chiar dacă știați că nu are școală și are probleme la căpuț i-ați luat banii prostului spunându-i că îl faceți primar apoi deputat

  9. Nu va mai mirați de felul cum sau repartizat locurile de parlamentari în județ. Gândiți-vă ca acestai nivelul de inteligență în județ. Luați în considerare ca județul are cel mai mare procent de analfabeti, are cel mai mare procent de asistați social, are cel mai mare procent de bugetari, are cel mai mic procent de salariați în privat și este cel mai sărac județ din România.

    • Dacă nu erau cei 120.000 de moldoveni, județului Vaslui nu i se atribuiau 10 mandate..vedeți Suceava…10 mandate, Argeș 11… Vasluiul e printre județele cu cei mai mulți parlamentari…5 din județ ceilalți împinși de cei de la conducerea partidelor.

  10. Lasati ca decat deputati ca stativa sau popica mai bine o unguroaica. Boglarka asta va face mai multe pentru judet decat au facut astia doi prostalani. Bine ca am scapat de ei. Inca putin si scapam si de Solomon.

  11. Un sistem bolnav de-a dreptul. Cum să reprezinte Vasluiul una care a luat 500 de voturi si care probabil nici nu stie unde e orasul nostru? O lege imbecilă!!! Cum Dumnezeu voturile de la Vaslui să se duca la Cluj? Păi la ce naiba mai votăm noi aici, la ce ne mai alegem deputații dacă câștigă cel cu 500 de voturi? Ridicol! Deputatii de la redistribuire trebuiau sa fie Sandu, Enache, Botez si Popica. Asa era corect și din punct de vedere moral. La noi au iesit deputatii de pe ultimele locuri POT si UDMR și ne intrebăm de ce merg toate ca dracu în România

  12. E clar! Sistemul de vot în România trebuie schimbat sin temelii!
    Cu parlamentari unguri în județ și alegeri prezidențiale anulate, Iarăși ne-am făcut de ras, ca natie!
    Apropo, vorbeati de implicarea unor indivizi in absurdly existentei UDMR in judetul Vaslui.
    Gaselnita, care e vechi, apartine PSD care a introdus și sustinut acest sistem tocmai pentru a rupe voturi majoritate. Desigur ca e posibil și de la PSD sa rupa, dar statistica arata ca se rup preponderent de la cei aflata la limita superioara, gen AUR, PNL etc.

  13. Cel care a pus observatori pentru UDMR este un functionar din Prefectura Vaslui care sta tot timpul in barul Feonix si bea de se caca pe el. Te punea observator daca promiteai ca votai UDMR tu si inca un membru al familiei, deci sa aiba minim doua voturi pe sectie. Domnule prefect, nu facem nimic? Platim betivi din bani publici?

    • Esti informat gresit, daca ordinarul de Varlan punea asa cum spui tu sa aduca cate doua voturi de sectie trebuia sa fie 1104 voturi , la 552 de sectii, dar betivanul a pus niste persoane sa se ocupe de vreo 20 sectii, fara sa ceara banii, persoanele respective au respectat intelegerea si au adus voturi, iar restul de sectii de votare le-a vandut, din banii obtinuti au ajuns si la Levente Csaba, fostul prefect care fac afacerii inca de cand era prefect de vaslui, pentru ei sectiile de votare sunt o afacere, au facut cei mai multi bani din vanzarea locurilor din circumscriptii electorale la alegerile locale. A vandut locul din biroul electoral judetean de la alegerile presedintiale unei persoane de la oltenesti pentru 9 voturi.
      Pe acest betiv ordinar il va tine angajat in prefectura multi ani, daca va ramane cu organizarea sectiilor de votare de la udmr pentru ca are nevoie toate partidele de el, cu sticla de bautura vinde tot.

  14. Dați banii lui sandu inapoi mă escrocilor. Vănzători de iluzii ce sunteți. Cum a stat si el si chelmu liniștiți ca ii faceți voi parlamentari. Da nu e prost cine cere e post cine dă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.