spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Iatã documentele secrete de la Chevron! (facsimil)

- Advertisement -

Cum încearcã sã ne pãcãleascã!

TOP SECRET În exclusivitate, Vremea Nouã vã prezintã documentele depuse de Chevron la APM Vaslui pentru eliberarea avizului de începere a forãrilor la Bãcesti, Pungesti si Gãgesti. Aceste documente trebuiau sã stea la dispozitia publicului interesat 15 zile pentru a fi studiate si pentru a se formula observatii. Dar printr-o manevrã, termenul a fost redus la numai câteva ore. Acesta este motivul pentru care am decis sã punem la dispozitia cititorilor aceste documente. Pânã pe 15 mai se mai pot depune contestatii la decizia APM Vaslui de a elibera avizele fãrã a se face un studiu de impact la mediu de cãtre institutiile abilitate (Apele Romane, Institutul de Sãnãtate Publicã, etc.)

Reprezentantii APM Vaslui se contrazic singuri. Dacã initial ceruserã, în cazul Chevron, prin decizia 26/8.02.2013, declansarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediu a proiectului de amenajare si forare a puturilor de explorare a gazelor de sist de la Bãcesti, Pungesti si Gãgesti, acum s-au sucit. Sar aceastã etapã, lucru stabilit în ultima sedintã de analizã tehnicã (CAT), tinutã la Bucuresti, înainte de Paste, acolo unde reprezentantii de la minister au substituit comisia cu oameni din structurile centrale. Totul a plecat de la implicarea politicului care prin vocea ministrului mediului Rovana Plumb a fortat avizarea favorabilã extragerii gazelor de sist. În cazul Vasluiului, lucrurile sunt pe ultima sutã, iar cei de la APM, dupã ce au fost amenintati cã-si vor pierde locurile de muncã, sunt aproape gatã sã emitã documentele prin care se dã startul la forãri. Pânã miercuri, 15 mai 2013 se mai pot depune contestatii.

Mafia gulerelor albe

Vremea Nouã a intrat în posesia documentelor tinute la „secret” de APM Vaslui. Secretizarea documentelor s-a realizat printr-o manevrã a birocratiei. Iatã cum au procedat. Publicul interesat avea acces la documentatia Chevron, doar dacã fãceau o cerere într-un termen, foarte scurt, de numai sase ore. Acest lucru a fost posibil printr-o chichitã a legii care spunea cã de la depunerea documentatiei celor de la Chevron, pânã la prima sedintã CAT sã fie 15 zile. În toate cazurile se refereau la zile lucrãtoare, dar cum în lege nu era specificat clar acest aspect s-au considerat zile calendaristice. Abili, americanii au depus înainte de Paste documentele si, cum au fost aproape sapte zile libere termenul de depunere a contestatiilor si de studiere a documentatiei de cãtre cei interesati, s-a redus la câteva ore. Totusi, ziarul Vremea Nouã vã prezintã în exclusivitate ce documente au depus cei de la Chevron. Se poate vedea cum cei de la APM, pe baza unor hârtii sumare vor sã dea avizul repede, netinând cont de vointa vasluienilor si a multor ONG-uri, care au cerut clar o analizã atentã a impactului la mediu a metodelor folosite de Chevron în extragerea gazelor . Cu alte cuvinte fãrã un studiu elaborat se vrea sã se dea drumul la avize ca si cum ar fi un proiect foarte simplu.

Chevron-ul fluturã interesul national pentru a-si acoperi mãgãriile

În sedinta de la Bucuresti, primarul de la Bãcesti a atras atentia cã firma Chevron nu are nici un titlu de proprietate sau vreun contract de închiriere pentru terenurile folosite. Dupã cum se poate vedea în documente (vezi pe www.vrn.ro toate amplasamentele si metoda de forare asa cum e descrisã de Chevron), pentru foraje americanii vor închiria doar câte sapte ha de teren pentru fiecare din cele trei locatii în parte. Sondele, efectiv vor fi amplasate doar pe 2 ha, unde vor lucra maxim 80 de oameni. Aceste date îi cam contrazic pe politicienii locali care îi sustin frenetic pe cei de la Chevron, spunând cã meritã sã ne asumãm acest risc de a polua mediul, în dauna unei investitii strategice în judet. Buzatu le spunea protestatarilor cã „am tot asteptat investitorii la noi în judet si acum, când i-am gãsit, îi alungãm? Asta este motivul pentru care îi sustin si voi face tot ce-mi stã în putere ca judetul sã fie un câmp plin de sonde” . Dacã pentru 80 de oameni care vor lucra pentru Chevron, din care foarte putini vor fi din judet, meritã sã ne riscãm poluarea mediului si distrugerea agriculturii, singurul domeniu care exceleazã la Vaslui, atunci judecata unor politicieni locali este nerealistã; mai mult, locurile de muncã promise sunt pentru a crea un factor de presiune si un pretext pentru politicieni de a sustine proiectul extragerii gazelor de sist.

Chevron îsi încearcã norocul la Puiesti!

IMPERTINENTI Sustinuti din rãsputeri de Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, reprezentantii Chevron România atacã acum încã o zonã din judetul nostru: comuna Puiesti, dupã ce au obtinut deja certificate de urbanism si avizele de mediu pentru explorare în cele trei locatii din judet: Pãltinis (com. Bãcesti), Silistea (com. Pungesti) si Popeni (com. Gãgesti). Reamintim cã, la sfârsitul lunii decembrie 2012, au obtinut repede de la Consiliul Judetean (CJ) Vaslui certificatul de urbanism, fãrã ca populatia sã fie mãcar anuntatã tinând cont de protestele vehemente care avuseserã loc la Bârlad. Mai mult, acum autoritãtile locale bârlãdene încearcã ridiculizarea protestelor împotriva Chevron, trimitând pe protestatari sã mãrsãluiascã …pe câmp, în afara Bârladului. Miercuri, reprezentantii Chevron România vor sã convingã CL Puiesti sã dea un aviz necesar obtinerii certificatului de urbanism pentru explorarea gazelor de sist în extravilanul satului Puiesti. Primarul Costel Moraru si consilierii locali nici nu vor sã audã de asa ceva, având în vedere cã ei au emis deja un proiect de hotãrâre prin care aceste metode sunt interzise pe teritoriul comunei lor.

Reprezentantii Chevron îsi încearcã norocul pentru a obtine un aviz de explorare în comuna Puiesti, dupã ce au fost refuzati vehement de reprezentantii comunei Iana. Au dat ce au dat târcoale prin Puiesti si, acum douã sãptãmâni, Consiliul Local din Puiesti s-a trezit cu o adresã din partea CJ Vaslui prin care este solicitat un aviz în vederea eliberãrii cãtre compania Chevron a Certificatului de Urbanism pentru explorarea gazelor de sist în extravilanul satului Puiesti. Asaltat de reprezentantii Chevron, care au tot venit la Primãria Puiesti pentru a se interesa dacã s-a dat avizul, primarul comunei Costel Moraru a refuzat categoric eliberarea acestui aviz. Asa cã, aflând cã miercuri la orele 14.00 are loc sedinta de CL, reprezentantii Chevron s-au „autoinvitat” la sedintã pentru a explica ei consilierilor cum va curge peste comuna lor laptele si mierea dacã vor aproba montarea sondelor de explorare… Primarul comunei însã este decis sã nu dea curs solicitãrii, pentru cã oamenii toti din comunã sunt împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist în zona lor. „Am primit de la CJ Vaslui o adresã, cam acum douã sãptãmâni, prin care ni se cerea sã dãm un aviz în vederea eliberãrii certificatului de urbanism pentru explorarea gazelor de sist în extravilanul satului Puiesti, de cãtre compania Chevron. Eu am refuzat categoric sã dau un astfel de aviz, având în vedere cã CL Puiesti a emis pe 26 iulie anul trecut un proiect de hotãrâre prin care se interzice explorarea-dezvoltarea-exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice pe teritoriul întregii comune. Reprezentantii Chevron stiau de aceastã adresã si au tot venit pe la Primãrie sã ne întrebe dacã am dat avizul. Aflând ei cã nu vrem sã-l dãm, au spus cã vor sã vinã la sedinta de Consiliu Local pentru a explica ce doresc sã facã, sperând sã reuseascã sã ne schimbãm opinia. Eu nu am cum sã le interzic participarea la sedinã, pentru cã este publicã, dar cu sigurantã atitudinea noastrã nu se va schimba. Nu vom fi de acord cu ce vor ei”, a spus primarul Costel Moraru.

Chevron are sustinerea Guvernului USL si a CJ Vaslui

Privind la realitatea din teren, vedem cã aceastã problemã nu este doar a judetului Vaslui, ci si a majoritãtii populatiei si oraselor din zona de est a Moldovei, aflate pe o razã de actiune de 70 de km în jurul unei sonde, ce ar putea contamina teritoriul. Cu ajutorul Guvernului Ponta, al CJ Vaslui, firma Chevron a obtinut Certificatul de Urbanism pentru începerea prospectiunilor de exploatare a gazelor de sist în urmãtoarele localitãti din judetul Vaslui, pe o suprafatã cuprinsã între 35 000 mp si 75 000 mp:

1. Pãltinis (com. Bãcesti) situat la 35 km de Bacãu;

-25 km de Roman;

-40 km de Vaslui;

-15 km de Negresti;

-65 km de Bârlad;

-50 km de Iasi si Tg.-Frumos;

-65 km de Piatra-Neamt si Pascani;

2. Silistea (com. Pungesti) situat la 30 km de Bacãu ;

-40 km de Roman;

-25 km de Vaslui;

-15 km de Negresti;

-55 km de Bârlad;

-60 km de Iasi;

-60 km de Husi;

-65 km de Onesti;

3. Popeni (com. Gãgesti) situat la 10 km de Bârlad;

-35 km de Vaslui;

-55 km de Husi;

-50 km de Tecuci.

Urmeazã dupã cum vã tot relatãm si alte locatii. Pânã în prezent, locuitorii din Bârlad, si de ceva timp si cei din Vaslui, sunt, deocamdatã, singurii care au înteles ce pericol ne paste si s-au organizat în actiuni de protest si de informare a populatiei. Mai sunt si 13 comune din judet care au aprobat un proiect de hotãrâre de interzicere a explorãrii si exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul comunei lor. Numai cã Prefectura Vaslui nu a data aviz de legalitate acestor proiecte iar CJ Vaslui, prin presedintele sãu, Dumitru Buzatu, face demersuri la primari sã avizeze solicitãrile Chevron! Comuna Iana a refuzat, urmeazã comuna Puiesti!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.