spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Iatã de ce ocolesc turistii municipiul Vaslui!

- Advertisement -

ALARMANT… Municipalitatea vasluianã a realizat un studiu din care reiese situatia în care este turismul la nivel local. Este cunoscut faptul cã Vasluiul nu prezintã interes pentru turistii din tarã si strãinãtate, neavând multe puncte de atractie, desi sunt unele clãdiri sau mãnãstiri vechi, unele cu sute de ani de istorie în spate. Totusi, studiul realizat de primãrie, printr-o firmã specializatã, scoate la ivealã faptul cã lipsa turistilor este legatã de “numãrul relativ redus de obiective turistice importante, fie ele naturale sau construite, starea avansatã de degradare a unora dintre acestea, precum si oferta limitatã de evenimente de amploare, care sã sustinã un turism de masã”. Aici credem cã realizatorii studiului sociologic s-au grãbit sã tragã concluzii, ori pur si simplu au scos din burtã aceste rezultate. Vasluiul si împrejurimile sale detin o sumedenie de obiective turistice, cum ar fi: biserica Sfântul Ioan construitã de Stefan cel Mare, cetãtile dacice de la Poienesti si Bunesti-Averesti, Podul Inalt, mãnãstirile de la Floresti sau Fâstâci, adevãrate bijuterii arhitectonice. Nu mai vorbim de localitãti unde s-au petrecut evenimente care au marcat istoria tãrii: la Husi, Bârlad, Srãnilesti, Dãnesti, Grãjdeni, Solesti, etc. Poate lipsa infrastructurii si a unei promovãri corespunzãtoare ar fi trebuit sã aparã ca si cauzã a lipsei turistilor. În studiu se mai aratã cã lipsa infrastructurii moderne pentru activitãti si evenimente cultural-sportive (fotbal, handbal, tenis, etc) precum si oferta si consumul cultural relativ slab dezvoltate la nivelul municipiului Vaslui, în comparatie cu alte municipii resedintã de judet contribuie la situatia aceasta destul de alarmantã. Desfiintarea clubului FC Vaslui a condus inevitabil la o scãdere dramaticã a turismului în zonã. Practic în aceastã nisã doar festivalul Open Camp mai reprezintã o atractie pentru turisti.

Alte probleme identificate de studiul comandat de primãrie sunt: lipsa unor trasee turistice tematice la nivel metropolitan, judetean, regional si transfrontalier care sã cuprindã potentialele atractii din zonã, ceea ce limiteazã circulatia turisticã în zonã; deficitul de spatii verzi si de agrement din municipiul Vaslui, precum si distributia teritorialã dezechilibratã a celor existente; volumul ridicat de emisii de CO2 si poluarea fonicã generate de problemele de trafic auto (deficitul de locuri de parcare, piste de biciclete, zone pietonale, congestionarea unor strãzi si intersectii, subutilizarea transportului în comun, uzura carosabilului etc.); insuficienta implementare a instrumentelor TIC în administratia publicã localã, tradusã în numãrul redus de servicii publice on-line si de utilizatori ai acestora, corelatã cu alte limitãri ale capacitãtii administrative la nivel local (resurse umane limitate, insuficienta comunicare si colaborare cu ONG-urile, societatea civilã, parteneri din tarã si strãinãtate etc.).

Nu s-a realizat o planificare de genul Smart City

„În cazul documentatiilor mai vechi (PUG Vaslui), regãsim foarte putine referiri la concepte mai noi, de inspiratie europeanã (de ex. Uniunea Europeanã/UE, management, marketing, branding, mobilitate, accesibilitate, protectia mediului, calitatea vietii, excluziune / marginalizare socialã etc.)”. De asemenea, acest document surprinde unele probleme apãrute sau accentuate recent la nivel local (de ex. trafic, transport public, declin demografic, migratie internã si externã, consum de energie), constatându-se „importanta scãzutã acordatã de documentele de planificare strategicã si teritorialã existente la nivelul unor aspecte precumSmart City, patrimoniul cultural imaterial, antreprenoriatul, economia cunoasterii”, dar si „tratarea deficitarã a turismului din perspectiva cererii, mai exact a preferintelor, asteptãrilor si exigentelor turistilor, inclusiv pe fondul lipsei unor cercetãri de piatã în acest sens”.

Un sfert dintre vasluieni evitã sã vinã în Centrul Civic, într-o lunã de zile!

Autorii studiului au fãcut un sondaj de opinie, la care au participat 46 de locuitori ai Vasluiului, 19 turisti si 4 manageri de IMM-uri din centrul orasului. Ce s-a constatat, la final? Cã vasluienii acordã în general o importantã crescutã tuturor aspectelor orasului. „Media notelor acordate sunt apropiate de media oraselor resedintã de judet din Regiunea de Nord-Est, ceea ce aratã o implicare generalã bunã a locuitorilor în viata orasului. Circa jumãtate dintre localnici merg în centru zilnic, un sfert merg sãptãmãnal, iar restul merg mai rar. Dimensiunea redusã a orasului si convergenta crescutã a centrului determinã o legãturã foarte strãnsã a locuitorilor cu nucleul urban central, reconfigurat în epoca regimului comunist. Localnicii petrec în centru o medie de 2 ore/zi, fatã de vizitatori care petrec în jur de 3 ore”. aratã studiul. Motivatia principalã pentru a vizita centrul orasului o reprezintã rezolvarea unor probleme personale (mers la piatã, la cumpãrãturi, la dentist, la administratie, bancã etc.). Participarea la un eveniment se gãseste pe locul doi.

„Majoritatea vizitatorilor orasului sunt prezenti pe durata unei singure zile, fãrã a înnopta”

Vasluienii sunt entuziasti si reactioneazã imediat la aparitia unui eveniment cultural-artistic punctual. Locuitorii Vasluiului merg de asemenea pentru distractie sau pentru a lua masa la restaurant, activitãti recreative care sunt localizate cu predilectie în centrul orasului. Persoanele de vârsta a treia, copiii si unii vizitatori sositi pe parcursul zilei utilizeazã cu predilectie parcurile si mobilierul urban din zona centralã. Lipsa unor investitii majore în patrimoniul cultural-istoric al centrului urban si lipsa unei strategii culturale determinã o prezentã redusã, punctualã a rezidentilor în centru. „Majoritatea vizitatorilor orasului sunt prezenti pe durata unei singure zile, fãrã a înnopta. Putinele unitãti de cazare se adreseazã mai ales turismului de afaceri (delegatii economice, politice, administrative, culturale etc.) iar turistii nu stau mai mult de o noapte în Vaslui”, se mai scrie în acest studiu.

Maximul istoric de turisti în Vaslui: 21.421 turisti, în 2016!

La nivelul circulatiei turistice, Vasluiul a înregistrat un maxim istoric de 21.421 turisti în 2016, în crestere constantã de 10-15% pe an, în ultimii 5 ani. La o populatie oficialã de 100.000 locuitori, indicele functiei turistice (nr. sosiri/nr. locuitori) este de 0.2, o valoare foarte micã, reflectând un aport redus al turismului la economia localã. Însã, dacã se considerã valoarea realistã de 55.000 de locuitori obtinutã la ultimul recensãmãnt (2011), indicele se apropie de 0.4. Media sederii însã nu depãseste 1.7 nopti/turist, o medie datã de profilul dominant de afaceri al turistilor. „Conturarea unor evenimente anuale de rãsunet, mai ales pe tematica folclorului, a dus la o crestere a vizitãrilor mai ales pe perioada zilei. Orasul nu este prezent la târgurile de turism din afara tãrii, însã participã la Tãrgul National de Turism si are un Centru de Promovare Turisticã activ, situat într-o pozitie de maximã vizibilitate si este activ de asemenea în relatia de cooperare cu Republica Moldova”, conchide acest studiu.

MANASTIREA FASTACI

MANASTIREA FLORESTI

STATUIA ECVESTRA A LUI STEFAN CEL MARE DE LA PODU INALT

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.