spot_img
17.5 C
Vaslui
11-oct.-2024
spot_img

Iatã cum si-a procurat un vasluian permisul de conducere din Republica Moldova si cât a plãtit pe el

- Advertisement -

TRANZACTII… Zeci de grupãri infractionale care falsificã permise de conducere cu scopul de a obtine venituri ilegale îsi gãsesc din ce în ce mai multi clienti în judetul Vaslui. Cotidianul Vremea Nouã vã prezintã azi cazul lui Robert, un tânãr din satul Cursesti, comuna Pungesti, care a intrat în vizorul politistilor dupã ce a condus cu 70 km/h prin centrul municipiului Vaslui pe un sector de drum cu limita maximã de vitezã admisã de 50 km/h. În urma legitimãrii conducãtorului auto, politistii au constatat cã acesta a prezentat pentru control, un permis de conducere eliberat aparent de cãtre autoritãtile din România, la data de 12.07.2022, pentru categoriile AM, Al, A2, A, B1, B, C1 si C de vehicule. Numai cã dupã o analizã amãnuntitã a permisului de conducere, politistul de la Rutierã a suspectat faptul cã acesta ar fi fals, motiv pentru care a procedat la verificarea soferului în bazele de date ale Politiei Vaslui, moment în care s-a constatat faptul cã bãrbatul nu detine un permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule eliberat de cãtre autoritãtile române sau din alt stat, iar permisul de conducere prezentat echipajului de politie este emis în fals, seria fiind asociatã unui alt conducãtor auto. Prins, Robert le-a declarat anchetatorilor cum a procurat acest permis de conducere fals, dar si cât a plãtit pe el.

Fiind audiat în calitate de suspect, a declarat cã dupã jumãtatea lunii iulie a anului 2022, a plecat în strãintãtate, unde a lucrat în domeniul constructiilor. Dupã ce a petrecut acolo aproximativ o lunã, timp în care s-a împrietenit cu niste cetãteni din Republica Moldova, a observat faptul cã acestia dețin permise de conducere eliberate de cãtre autoritãțile din Moldova, moment în care i-a întrebat cum le-au obținut. Acestia i-au povestit faptul cã au obținut permisele de conducere printr-o cunostintã și, dacã este interesat, îl pot ajuta si pe el în vederea obtinerii unui permis de conducere. Vasluianul le-a transmis cã doreste unul, dar pentru mai multe categorii de vehicule. Astfel, Robert a fost pus sã ia legãtura telefonicã cu o persoanã de sex feminin, de origine din Rusia. Aceasta i-a solicitat tânãrului sã îi transmitã prin aplicatia telefonicã Whatsapp o pozã cu cartea de identitate, o pozã de-a sa (selfie) si pe o coalã albã o pozã cu semnãtura sa. Acesta i-a transmis femeii pozele prin intermediul Whatsapp si persoana de sex feminin i-a transmis telefonic faptul cã trebuie sã achite contravaloarea permisului de conducere, respectiv suma de 1600 de euro prin virament într-un cont Western Union.

S-a conformat, a plãtit si a scãpat

În încheierea finalã de camerã preliminarã de ieri, instanta a explicat de ce Robert nu va rãspunde penal pentru fapta sa. „Suspectul a achitat suma în douã transe, respectiv 500 de euro, în momentul în care a trimis pozele prin intermediul aplicației Whatsapp, iar suma de 1100 de euro a trimis-o în momentul în care persoana respectivã i-a transmis o pozã cu permisul de conducere prin intermediul aplicației mentionate anterior. Suspectul a mai declarat cã nu a efectuat nici un fel de pregãtire teoreticã sau practicã în Vaslui, în vederea obtinerii permisului de conducere prezentat organelor de politie. Dupã aproximativ 2 (douã) luni de la începerea discutiei cu persoana de sex feminin si la aproximativ o lunã dupã ce a achitat suma de 1600 de euro, a primit la domiciliu un permis de conducere aparent eliberat de cãtre autoritãțile din România, pentru categoriile AM, Al, A2, A, B1, B, C1, C de vehicule. A susținut suspectul cã, dupã ce a primit permisul de conducere menționat anterior, a discutat din nou telefonic cu persoana de sex feminin, care vorbea si un pic limba românã si a întrebat-o dacã permisul de conducere pe care l-a primit este cu sigurantã autentic, moment în care aceasta i-a transmis faptul cã este autentic cu siguranțã, fiind trimis de cãtre ea în bazele de date din România și nu va avea probleme cu el. (…) Infracțiunea analizatã este o una de fals si, totodatã, de pericol abstract, de o gravitate medie prin raportare la limitele de pedeapsã, respectiv pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani si o gravitate concretã redusã prin raportare la scopul participantilor. În ceea ce priveste urmãrile produse prin sãvârsirea infractiunii, se observã cã acestea sunt minore, fiind descoperitã persoana care a folosit permisul contrafãcut si trimis în judecatã pentru comiterea infractiunii de uz de fals, prev. de art. 323 C. pen. Totodatã, raportat la aspectele mentionate, se apreciazã și cã existã o disproporție vãditã între cheltuielile pe care le-ar implica desfãsurarea procesului penal si gravitatea urmãrilor produse, având în vedere faptul cã numitul a transmis datele sale si a achitat contravaloarea permisului falsificat unei persoane de sex feminin de origine rusã în perioada în care se afla în strãinãtate, aceste aspecte îngreunând desfãsurarea urmãririi penale, identificarea autorilor si aflarea adevãrului. În aprecierea lipsei interesului public în continuarea cercetãrilor, se are în vedere si faptul cã de la data sãvârșirii faptei si pânã în prezent s-a scurs o perioadã de aproximativ 2 ani, trecerea acestui interval de timp diminuând rezonanta socialã a faptei comise. Prin urmare, se constatã faptul cã în cauzã nu este incident vreun caz de împiedicare a punerii în mișcare a actiunii penale dintre cele prevãzute de art. 16 alin. (1) C. proc. pen. si cã, raportat la cele menționate, a rezultat lipsa interesului public în urmãrirea faptei si astfel nu se impune ca suspectul sã fie tras la rãspundere penalã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.