spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Iată cine sunt principalii beneficiari ai exproprierilor centurii ocolitoare a Vasluiului

- Advertisement -

TOP… Ziarul Vremea Nouă a prezentat ieri cazul celor două familii care vor trebui să-și părăsească locuințele pentru a face loc noii centuri ocolitoare a municipiului Vaslui. Sunt însă și situații mai fericite, în care persoane fizice și societăți urmează să primească sume considerabile de bani pe terenurile pe care le vor pune la dispoziție Ministerului Transporturilor pentru realizarea acestei investiții.

Legea 33/1994, care se referă la exproprieri, spune clar că despăgubirea se compune din valoarea reală a imobilului și din prejudiciul cauzat proprietarului sau altor persoane îndreptățite. Totodată, se secifică în lege, “la calcularea cuntumului despăgubirilor, experții, precum și instanța vor ține seama de prețul cu care se vând, în mod obișnuit, imobilele de același fel în unitatea administrativ teritorială, la data întocmirii raportului de expertiză precum și de daunele aduse proprietarului sau, după caz, altor persoane îndreptățite, luând în considerare și dovezile prezentate de aceștia. Așadar, despăgubirea se compune din prețul real al proprietății și din despăgubirea pentru prejudiciul cauzat proprietarilor. Dar statul nu face asta. Și nici nu oferă prețul real, după cum am arătat în ediția de ieri, când am prezentat cazul celor două case ai căror proprietari urmează să primească câte 30.000 de euro, adică valoarea unei garsoniere din oraș. Cu alte cuvinte, statul român nu respectă legile țării! Dacă proprietarii nu sunt mulțumiți de despăgubirile calculate, pot da în judecată statul. Proprietarii de bunuri imobile nu pot contesta în instanță exproprierea în sine, ci doar valoarea despăgubirii. Tot legea spune că până când nu se termină procesele, investiția nu poate începe. Statul însă se bazează pe faptul că un număr mare de proprietari nu vor intenta acțiuni în instanță.

Cele mai mari despăgubiri

Potrivit listei publicată marți, în Monitorul Oficial, 510 persoane fizice, persoane juridice și Unități Administrativ Teritoriale urmează să fie despăgubite pentru bunurile imobile pe care le vor pune la dispoziție Ministerului Transporturilor. Cea mai mare sumă va fi încasată de UAT Vaslui, care are cel mai mult teren pe unde urmează să treacă centura ocolitoare a municipiului. Vorbim de aproape cinci milioane de lei din cele 18,4 milioane lei pe care Guvernul le-a pus la dispoziție pentru exproprieri. În ceea ce privește persoanele juridice, printre cele mai mari despăgubiri vor fi plătite societății Terra Titania, administrată de Daniel Popov, care va primi 607.476 lei pentru 2.840 mp de curți construcții situați în intravilanul municipiului Vaslui. O altă societate care urmează să fie despăgubită este SC Mega Grup Invest SA Galați, administrată de Brînză Mihai. Această societate va încasa peste 2,2 milioane lei pentru 13.425 mp de pășune în intravilanul municipiului Vaslui și alți 415 mp de curți-construcții, situați, de asemenea, în intravilanul orașului. O altă societate ca va pune la dispoziție peste 3.403 mp de teren pentru construirea centurii este SC Poney S.R.L., administrată de Mihai Ponea, care va primi puțin peste 205.000 lei din partea statului. În privința persoanelor fizice, recordul este deținut de familia Buruiană Robert și Buruiană Maria Loredana, care va fi despăgubită cu 2.873.960 lei pentru cei 13.436 mp de curți-construcții situați în intravilanul municipiului Vaslui. Pe locul doi în clasamentului persoanelor fizice cu cele mai mari despăgubiri se află Bejenaru Vasile, cu suma de 468.181 lei pentru 4.331 mp de teren arabil situat în intravilanul municipiului Vaslui, iar pe locul trei se situează Mandache Alex-Andrei, cu 420.741 lei pentru 1.967 mp de curți-construcții în intravilanul Vasluiului. Centura ocolitoare a municipiului Vaslui este esențială pentru scoaterea traficului greu din oraș, de aceea cu toții sperăm ca această investiție să se realizeze cât mai repede. Mai rămâne să vedem câți dintre vasluienii care urmează să fie despăgubiți sunt nemulțumiți de sumele propuse și mai ales câți se vor adresa instanței pentru a contesta aceste sume.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

    • Da, deacord dar sa fie făcută evaluarea corect.La 650 de milioane de lei, costul întregului proiect…ce sunt câteva sute de mii de lei pentru oamenii care întâmplător, sunt pe sectorul respectiv.Am văzut pe ProTV un caz din Gura Bustei care era luat în ras cu 1, 6 miliarde pe o casa, 30 de euro mp…preț…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.