JURNAL DE TABÃRÃ… Cei 61 de olimpicii din România, strânsi în tabãra de pregãtire de la Husi au avut o surprizã dupã orele de pregãtire intensivã la Matematicã. S-au întâlnit cu o fostã colegã de-al lor, care acum cinci ani cucerea ultima medalie olimpicã la Faza Nationalã în România, Francesca Iovu, care le-a predat noua disciplinã care face furori în lume: Inteligentã Artificialã. Fosta olimpicã de aur a Husului a venit special de la Londra pentru a le preda micilor genii aceastã nouã disciplinã. Aceasta le-a împãrtãsit din experienta ei de student la Cambridge si masterand la University College London, dar mai ales de intern la compania Google. Cursul ei a fost foarte apreciat de olimpicii. Francesca i-a îndemnat sã-si continuie munca de performantã, fiindcã numai în acest mod li se poate îndeplici visul de a studia la cele mai prestigioase universitãti din lume, fãrã a avea griji financiare. Pe final aceasta a mãrturisit cã nu se mai întoarce în România. Nu a vrut sã o spunã direct, cã elitele nu sunt respectate si a preferat o glumã, spunând cã România este foarte „fierbinte”!
Tabãra Nationalã de Matemticã este în toi la Husi. Dimineatã olimpicii fac Matematicã intensiv cu profesorii de calibru ai României, cum ar fi Radu Gologan (presedintele SSMR), Marius Perianu (redactor sef adjunct la Gazeta Matematicã), Vasile Pop (Cluj), Artur Bãlãucã (Botosani), bârlãdeanul Maximilian Opait, Radu Strugariu (Iasi), Daniel Stretcu (Mehedinti), Florin George Serban (Brãila), Gavrilut Mihai (Neamt), Gabriel Popa (Iasi) sau Cristi Lazãr (Iasi),iar dupã-amiazã participã la ateliere distractive de la Pãdureni, în satul de vacantã, cum ar fi cele de Gândire Criticã, de Limbi strãine, Informticã, Sport, Sah sau Inteligentã Artificialã. La atelierul de Inteligentã Artificialã ne-am întâlnit cu fosta sefã de promotie din anul Centenar de la Cuza Vodã, Francesca Iovu, o fostã olimpicã la matematicã a profesorului Adrian Talasman, organizatorul acestei tabere, finantate integral de omul de afaceri Ionel Sandu. Acesta preda olimpicilor tehnici de învãtare automatã, specifice domeniului de Inteligentã Artificialã. Iatã cum peste ani s-a fãcut un arc si olimpicul sfios de acum cinci ani a ajuns „profesorul” noilor olimpici din toatã România. Modestã, Francesca a declarant reporterilor Vremea Nouã cã a fost emotionatã si desi este foarte aproape sã absolve masterul la University College London, a spus cã este o exagerare sã fie consideratã în aceastã tabãrã de pregãtire, drept profesor: „Am început prin a le zice olimpicilor cã sunt Francesca si sã nu-mi spunã altfel. Nu simt cã merit acelasi statut ca al profesorii de aici, din tabãrã. Le-am povestit cã am ajuns în aceastã tabãrã, cva titular de atelier, la invitatia profesorului Talasman si le-am povestit istoria noastrã comunã, de antrenor-olimpic. Apoi m-am prezentat si le-am cerut si lor sã facã acelasi lucru, cã asa mi se pare normal sã stiu si eu cine sunt ei, înainte de a le preda. Am fãcut cu ei cursuri de informaticã, mai exact de introducere în Inteligentã Artificialã, învãtarea automatã. Cum eu sunt micuti, fiindcã astãzi am predat la clasele de a VI-a si a VII-a, le-am explicat în mare ce înseamnã aceastã nouã disciplinã, la ce este folositã, dar stiind cã sunt olimpici cu minti agere le-am dat si exemple mai tehnice si algoritmi mai tehnici ca sã înteleagã mai bine”.
Francesca este geloasã pe olimpicii de acum, cã au acces la un astfel de stagiu de pregãtire
Francesca spune cã tabãra organizatã de profesorul ei, Adrian Talasman este oaza de bucurie a olimpicilor din România si s-a mirat cã un om de afaceri din Vaslui a putut finanta un astfel de eveniment. S-a bucurat când a aflat cã acest antreprenor, Ionel Sandu are fiul în aceastã tabãrã si este un olimpic medaliat la ultimele douã faze nationale de Matematicã. Sincerã, aceasta a spus cã este geloasã pe olimpicii de acum de oportunitatea pe care o au: „Pot spune cã sunt geloasã. Aici în tabãrã sunt nume din lumea matematicii de care care doar am auzit pânã acum, dar sã-i vezi în carne si oase si sã-ti si mai predea mi se pare incredibil. Nume precum Gologan sau Arthur Bãlãucã sunt nume mari si iatã cã s-au adunat la Husi si din câte am înteles, sunt foarte încântati. Dacã as fi avut si eu la vârsta lor ocazia sã fac cunostintã cu oamenii care reprezintã matematica în România, ar fi fost extraordinar pentru mine. De asta am si spus cã sunt geloasã. Copiii, aici se si distreazã foarte, foarte tare. Eu nu am avut parte de asemenea tabere si cred cã m-ar fi format si motivat altfel o astfel de activitate. Aici, olimpicii fac matematicã dimineata si cu noi fac ateliere dupã-amiaza. Un lucru este stiut clar la olimpici, cã întotdeauna stiu materiile din clasele superioare, înainte de a le parcurge. Pe mine m-a ajutat domnul Talasman sã le parcurg înainte, dar sã-mi fi fost predate într-un astfel de mediu, vare, ar fi fost foarte bine. Si în plus variantele acestea care li se oferã aici. Eu, de exemplu, nu aveam de unde sã stiu de Inteligentã Artificialã, lãa vârsta de 12-13 ani”.
Sfatul fostei olimpice de aur a Husului si cât de mult conteazã pentru elevii români participarea la olimpiade
Fosta olimpicã, acum masterand la Londra si intern la Google le dã un sfat micilor matematicieni si le spune cã tot efortul lor de a ajunge aici merit, fiindcã li se deschide o sumedenie de oportunitãti. De asemenea, îi sfãtuieste pe cei care nu au încercat acest „sport” sã îl facã în continuare, fiindcã visul de a studia într-o universitate cu nume din nume poate fi accesibil financiar, numai având în CV aceste participãri la olimpiadele nationale si internationale. Iar ca exemplu se dã chiar pe ea însãsi. „Da! Toti colegii mei de la facultate au fost olimpici. Si mi-a deschis extrem de multe oportunitãti. Nu as fi ajuns la facultatea unde sunt dacã nu as fi avut sprijinul domnului profesor Talasman. Si dacã gãsesti un profesor dispus sã munceascã cu tine, mi s-ar pãrea o nebunie sã nu profiti din plin de acest lucru. Din nefericire, nu toatã lumea are norocul acesta. Olimpiada este foarte popularã în România, dar nu si în Vest. Olimpiada te învatã cu o competitivitate sãnãtoasã. Participarea în sine la olimpiade ne învatã foarte multe. Într-un cuvânt se meritã. Nu mai vorbim de aceastã tabãrã! Când eram în clasa a XI-a am aplicat pentru o tabãrã în America, la Stanford, de matematicã, trei luni de zile si bineînteles cã mi-am umplut CV, cu care am aplicat, cu toate olimpiadele si concursurile pe care le-am câstigat. Am fost admisã gratuit. Olimpiadele m-au ajutat sã ajung unde mi-am dorit, fãrã sã-mi fac griji financiare”, a mai spus Francesca Iovu.
Francesca, despre stagiile de intern la Google si explicã de ce nu se mai întoarce în România
INTERNUL… Francesca a fost unul dintre cei mai valorosi elevi ai colegiului Cuza Vodã. Când era în clasa a VII-a, în 2014, a fost calificatã la douã faze nationale, la Matematicã si la Chimie. A mers pe mâna Matematicii si astãzi este pionier într-o activitate nouã, cum este cea de Inteligentã Artificialã, la Londra. Aceasta a povestit parcursul sãu universitar si stagiile de pregãtire pe care le-a fãcut ca intern la Google. „Am absolvit liceul în 2018 (n.r. la Colegiul Cuza Vodã din Husi) si apoi am început la Cambridge în Marea Britanie si am studiat Computer Sience trei ani de zile, pânã în 2021. Apoi am lucrat la un laborator de Biologie unde am fãcut Inteligentã Artificialã. Am lucrat un model pentru segmentarea de tuberculozã. În fiecare varã am lucrat la Google, câte un internship. În Elvetia, dupã anul I, on-line din cauza pandemiei, în anul II si III si vara trecutã în Londra. Tot anul trecut am început un master la University College London, în Statisticã si Învãtare Automatã, fiindcã am vrut sã mã specializez pe o anumitã arie a informaticii. Încã fac masterul acum, se terminã în septembrie si am venit acasã sã-mi iau o pauzã, sã-mi termin masterul si sã încep sã aplic la joburi”, a spus masterandul de la University College London. Aceasta mai spune cã nu ar mai reveni acasã. Cu întelepciune, Francesca nu intrã în polemici cu modul în care sunt tratate elitele în România si spune cã temperaturile si cãldura excesivã o tine departe de tarã: „Nu m-am gândit atât de departe. Momentan am o situatie bunã, colegii mei din Cambridge s-au mutat în Londra, am prieteni de acasã, din Husi, care s-au mutat în Londra, am si putinã familie acolo si am un mediu social foarte, foarte bun acolo si oportunitãti de muncã foarte variate, încât sã pot sã învãt ceva nou oricând. Asa cã, nu stiu dacã m-as întoarce în România. Am avut oportunitatea sã lucrezi cu ingineri români, în unul din internship-uri mele la Google, am lucrat cu Google România si mi-a plãcut atmosfera foarte tare, chiar dacã a fost online. Asa cã stiu cã ar fi frumos. Am colegi în Bucuresti care se distreazã foarte, dar e foarte cald. Nu stiu dacã as suporta cãldura pe viitor. Prefer aerul rece din Londra”.
În compania Google, în filialele din Europa se vorbeste Limba Românã
CONFIRMARE… „Profesorul” de Inteligentã Artificilã, Francesca Iovu, confirmã cutumã, cum cã în marele companii de IT din lume se vorbeste în Limba Românã. Aceasta a spus cã la Google Elvetia erau atât de multi români, încât te simteai ca acasã: „Când am fost în Elvetia în 2019, cred cã jumãtate din interni erau români. Cred cã nu exagerez, dar eram atât de multi încât mã simteam ca în România. Când ne-am mutat la Londra nu mai erau asa de multi. Nu mai auzeam limba româna asa de des în Elvetia. La Londra biroul este mult mai mare, suntem si mai bine plãtiti, avem mai multe oportunitãti. Desi si aici sunt foarte multi români, mai ales din Bucuresti, care au fãcut Informaticã sau Politehnicã”.
Un copil deosebit, muncitor, serios! Felicitari,Francesca!
Invidioși și prosti😅
Jeguri umane! Lăsați familia în pace. Voi David, Poghirca Herghelegiu niște scursuri umane fără creier, cei mai prosti comandanți și sefi din politie. Cum poți tu Portofel jegos sa judeci un copil de excepție, un profesor de calitate, o imagine a viitorului și inteligentei, când tu ești un ratat! Cel mai prost comandant! Marș la Stanilesti ..va știm anonimatule !!!
Da mai lasati cu boschetaru ala de talasman si cu pupincurismul la adresa lui. Era ceva de capu lui preda in universitate . Un oportunist care-si umple apartamentul cu copii la pregatire. Cine face doar la clasa cu limbrucu asta e mancat!!! Un afacerist pe spinarea copiiilor nostri. Ia zi talasman un copil cu rezultat în urma exclusiv a predatului tau la clasa !!!!
Sa le sugi poolaa la toți 3 , Ioneasco, deodată, dacă nu reușești să înghiți tot, poți să mai iei sa te ajute, in ordinea asta: Tătaru , Nacu, Iovu și prostul de Chirilă , la sfârșit, in ordinea gradelor! Nu va e rușine , animalelor!
Bravo ! Bravo! Bravo! Un copil exemplu, felicitări pentru tot ce faci și tot ce ești! Bravo, Francesca Iovu !
Copilul excepțional , tatal sau , un rapalau și o scursura, sa sperăm că nu a împrumutat nimic din comportamentul și caracterul său infect!
Davidoff😂😂😂