spot_img
spot_img
5.1 C
Vaslui
22-ian.-2025

Iatã cine e tânârul din Bârlad care va face cea mai mare fabricã de panouri fotovoltaice din România, unde vor lucra 150 de persoane

- Advertisement -

CURAJ… Dacã în editia de ieri a ziarului nostru v-am prezentat investitia în domeniul energiei verzi care urmeazã sã se realizeze în Bârlad, azi vã vom arãta cine este persoana care a stat în spatele acestei idei, de a construi cea mai mare fabricã de panouri fotovoltaice din România. Este vorba despre Tudor Mihãilã, un tânãr bârlãdean scolit în strãinãtate si reîntors acasã pentru a pune în practicã toate cunostintele dobândite de-a lungul anilor. Heliomit SRL, compania acestuia, cãreia Guvernul României i-a acordat un ajutor de stat de aproape 33 de milioane de euro, a fost fondatã în anul 2021 si are ca obiect principal de activitate „fabricarea altor echipamente electrice” (CAEN 2790). Construirea unei fabrici de panouri fotovoltaice la Bârlad, cu o capacitate de 1.500 MW/an, va însemna enorm de mult pentru judetul Vaslui, dupã cum a afirmat si ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Va însemna, în primul rând, peste o sutã de locuri de muncã, va mai însemna nenumãrate oportunitãti pentru judetul nostru, însã Tudor mai vorbeste despre un lucru foarte important: investitiile în energia verde vor duce la relocarea fabricilor care vor produce componente pentru aceste panouri.

Tudor Mihãila este un tânãr antreprenor care îsi desfãsoarã activitatea în domenii precum agricultura si energia. În 2017, s-a alãturat principalei afaceri de familie, Rosavis Prod, care are o istorie în agriculturã începând cu 1999. De atunci si-a diversificat activitãtile grupului în retail si energie regenerabilã. Educat la diverse institutii internationale, Tudor detine un Executive MBA în Tranzitia Energeticã de la Universitatea din Groningen (Olanda), alãturi de o gamã variatã de acreditãri si certificãri de la European Energy Exchange, Insead, MIT Sloan School of Management si New Energy Business School. Aceste calificãri l-au ajutat sã înteleagã mai profund pietele energetice, inovatia corporativã si economia afacerilor, ajutându-l totodatã sã facã fatã provocãrilor complexe din peisajul afacerilor de astãzi cu evolutie rapidã, cum ar fi domeniul energiei verzi.

Ministrul Energiei: „Trebuie sã reducem dependenta de importurile de panouri fotovoltaice din tãrile din afara UE”

Compania bârlãdeanului Tudor Mihãilã va construi a doua fabricã de panouri fotovoltaice din România. Prima va fi construitã la Sfântu Gheorghe, de KBK Kraft Projekt, o firmã de constructii din Brasov, înfiintatã în 2018 si detinutã de antreprenorii basarabeni cu cetãtenie românã Veaceslav Caragacian, Nicolae Bosii si Andrei Jelescu. Pentru fabrica din Sfântu Gheorghe s-a acordat finantare de 19,3 milioane de euro din PNRR, urmând sã aibã o capacitate de productie de sase ori mai micã decât cea de la Bârlad. Prin sprijinirea financiarã a acestui tip de investitii, Uniunea Europeanã si implicit statul român doresc sã reducã dependenta de importuri de panouri fotovoltaice din China. Cât despre fabrica din Bârlad, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat cã ea va însemna si salarii atractive pentru viitorii angajati. „Este a doua astfel de investitie finantatã de ministerul energiei din PNRR, dupã cea din Sfântu Gheorghe. A început astfel revitalizarea industriei românesti, iar ambitia este nu doar sã nu mai importãm toate aceste echipamente din alte zone, ci sã facem din România furnizor de calitate pentru întreaga piatã europeanã. Sprijinul de aproape 33 de milioane de euro va însemna locuri de muncã, salarii competitive într-o zonã mai putin dezvoltatã a tãrii si sansa României de a beneficia din plin de tranzitia energeticã spre un viitor cu energie mai sigurã, mai accesibilã si mai verde,” a spus Burduja.

În exclusivitate pentru Vremea Nouã, antreprenorul Tudor Mihãilã anuntã când va începe productia de panouri fotovoltaice si câti angajati va avea fabrica

HOTÃRÂT…Fondatorul Heliomit, Tudor Mihãilã, se asteaptã la un parcurs „presãrat cu provocãri”, datã fiind concurenta de pe aceastã piatã, însã este convins cã va face fatã încercãrilor care se vor ivi. „Mã bucur pentru aceastã oportunitate, oferitã de cãtre echipa Ministerului Energiei. Suma de 33 de milioane de euro, pe care firma noastrã a primit-o, se va duce cãtre securizarea nationalã a unui bun esential tranzitiei energetice si anume, panouri fotovoltaice. Pietele nu ne surâd si preconizãm un parcurs presãrat cu provocãri. Însã cred cu tãrie, asa cum am fost asigurat de cãtre domnul ministru Sebastian Burduja, cã vom gãsi sprijinul necesar pentru a crea un business de succes. Heliomit va asambla 1.500 MW de panouri fotovoltaice în Bârlad, actiune care sper cã va conduce la o relocare a fabricilor în Uniunea Europeanã”, a declarat antreprenorul bârlãdean. Tudor Mihãilã estimeazã cã fabrica pe care urmeazã sã o deschidã la Bârlad va avea în jur de 125-130 de angajati, 95 pentru linia de productie si 25-30 în zona administrativã. „Dacã lucrurile vor merge asa cum ne dorim, productia va începe la finalul anului 2026, începutul anului 2027. Vom produce panouri folosind cele mai noi tehnologii pentru a fi relevanti pietei, cu linia noastrã putând fi ansamblate tehnologii viitoare care sunt în cercetare acum. Vom angaja 95 de persoane pentru linia de productie, pe lângã celelalte 25-30 de persoane pe care le vom angaja în zona administrativã”.

Fabrica din Bârlad va rupe dependenta de piata Chinei, în domeniul producerii de panouri fotovoltaice

REVOLUTIONAR…Dacã lucrurile vor merge bine, fabrica bârlãdeanului va produce panouri fotovoltaice pentru piata din toatã Europa, nu doar pentru cea din România, si asta din cauza capacitãtii foarte mari de productie. Nu cred cã piata româneascã va putea absorbi toatã capacitatea noastrã de productie, de aceea ne vom adresa tuturor pietelor europene. Avem nevoie sã devenim mai competitivi, la nivel mondial, ca bloc comunitar, pentru cã în prezent suntem foarte dependenti de China. Dacã vom deschide asemenea fabrici si vom arãta cã vrem sã fim si noi relevanti în aceastã piatã mondialã a panourilor fotovoltaice, vor prinde si altii curaj, cel putin din perspectiva cã vor avea clienti. Ca sã vã dau un exemplu, pentru aceastã piatã trebuie fabrici de sticlã, pentru cã panourile fotovoltaice au nevoie de un anumit tip de sticlã. În prezent, existã o astfel de fabricã în Germania, care însã se confruntã cu probleme financiare fix din aceastã cauzã, cã nu are clienti. Ajutând la productia acestor panouri fotovoltaice la tine acasã, în Uniunea Europeanã, ajuti si acea fabricã de sticlã si multe alte fabrici care produc componente pentru aceste panouri”, a mai declarat Tudor Mihãilã pentru cotidianul Vremea Nouã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

  1. Doamna Jurnalist bătrân degeaba, nu apare nimeni cu o asemenea „investiție”. Pe cât pariem că e fiul/rida politicianului x?Lasati-ne cu aburelile voastre și cu mândria prostească ,că vezi domle e barladean „școlit” prin alte părți că pe voi va doare fix acolo unde nu bate soarele de bârlădeni școliți atât timp cât nu va aduc beneficii ,măcar mese moca la restaurant să aveți ce review-uri laas pe google .Și sa credem încă o prostie „concurență Chinei” …Asta in ce vis?Nu poate face SUA concurență Chinei și facem noi …

  2. Bravo lui ..Doar că numele suna cunoscut.Vreun grad de rudenie cu purtatorul de cuvânt al primarului ,doamna scriitoare jurnalist.Poate o. coincidenta de nume.

  3. Cum spun multi pe aici, asta arata a spalare de bani. N-ai cum sa fii competitiv cu China in privinta fotovoltaicelor. Poti sa le pui si taxa de 100% si tot o sa mai fie mai ieftine decat ce se produce in UE. Cat despre tehnologie de ultima ora, pai tot chinezii o au la fotovoltaice. Au investit zeci de miliarde in tehnologie si vii tu cu 30 de milioane si Ii egalezi sau Ii bati? Nu cred.

  4. Sa fim optimisti ! Cred ca acest om stie ce vorbeste si suna foarte bine ce spune ! E timpul sa oprim intruyiunile Chinei si sa ne protejam si incurajam productia proprie !

    • Nu poți bate China când oamenii de acolo muncesc pe venituri extrem de mici într-o țară teoretic bogată. La noi mulți antreprenori tineri azi doar caută să facă o primă impresie frumoasă pentru a captiva atenția și banii de start; dar mai târziu se topesc precum un fulg de nea. Acest tânăr a ales zona Moldovei căci este ieftină și speră să exploateze mai bine forța ieftină de muncă. La mijloc este vorba doar de milioanele de euro alocate ce se vor cheltuite.

  5. Alta spălare de bani. Deja „la ajutat” statul cu 27 mil de euro…e clar😡nimic nu mișcă în tara asta in mod corect, totul este pe furt și golanii

  6. Se mai spală niște bani. România nu are resurse pentru a produce fotovoltaice. Vor trebui cumpărate TOT DIN CHINA. Iar sticla din Germania. O fabrică sortita falimentului. Nu poți produce în UE la prețuri care să bată China, au mai încercat și alții și au închis. O afacere cu dedicație pentru banii din PNRR și cam atât. Pentru a primi banii trebuie plan de afaceri, să poți demonstra că și poți vinde ce produci. Nu e ca la pui la tat-su. Pui mănâncă toată lumea. Piața fotovoltaicelor e suprasaturată de preturile mici din China și exclus să poți produce ceva mai ieftin decât China când tu de fapt asamblezi componente din China. Deci nu există plan de afaceri cu costuri de producție competitive pieței. Cineva se va bucura de milioanele alea după care se va închide afacerea.

    • poți,
      vinzi la instituții de stat, pe aia nu-i interesează cat costa
      da statul lege ca toate subvenționările pentru casa verde se dau doar pentru achiziții din Europa 😀

  7. In sfârșit se investește si in Moldova. Felicitari pentru tânărul care s_a întors in țară si sa creeze locuri de muncă pentru moldoveni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.