ADEVÃRAT… Vasluianul Gelu Diaconu, fost sef ANAF, a solicitat luni, pe Facebook, eliminarea urgentã a sporului de doctorat prevãzut în Legea 153/2017 privind salarizarea personalului din fonduri publice. Acesta sustine cã „o armatã” de salariati primeste lunar o sumã egalã cu 50% din salariul minim brut garantat la platã. El promite cã va reveni cu exemple unde se toacã bani publici cu nemiluita, chiar din „curtea” Ministerului Finantelor Publice. Astfel de exemple avem si la Vaslui, acolo unde fosta asistentã socialã de la Osesti, Ramona Maria Mocanu, a ajuns peste noapte profesor doctor si primeste mii de lei în plus la leafã, anual, pe baza doctoratului obtinut la Iasi.
„Sporul de doctorat prevãzut în Legea 153/2017 trebuie eliminat urgent! Câteva cifre edificatoare culese din surse deschise: între anii 1900 si 1990 a fost conferit titlul de doctor în stiinte unui numãr de cca 1.500 de aplicanti (aici o includem si pe „savanta” Elena Ceausescu!); în perioada 1990-2017 au dobândit acest titlu un numãr de peste 67.000 (da, ati citit bine!) de persoane, un numãr mai mare decât în orice tarã din lume; vârful „productiei” de titluri stiintifice a fost atins în anii 2013-2016 (adicã, exact perioada în care Mocanu si-a luat doctoratul, la Iasi, n.r.). Cu singura conditie vagã de a-si „desfãsura activitatea în domeniul pentru care detine titlul”, o armatã de salariati, covârsitori angajati ai statului, primeste lunar o sumã egalã cu 50% din salariul minim brut garantat la platã. Adicã, dacã ai titlul de doctor cu o temã din domeniul contabil si esti angajat gestionar doar cu evidenta gloantelor cu gaz ale jandarmeriei, primesti de la statul român, în plus fatã de salariu, echivalentul anual a sase salarii lunare brute!!! În anul 2018, „sporul de doctorat” lunar era de 950 lei adicã de 11.400 lei/an/salariat. Sã presupunem rezonabil (pentru cã nu avem date exacte) cã cca. 30.000 de salariati (mai putin de 1/2 din numãrul total al detinãtorilor de doctorat) din cei peste 1,2 milioane angajati în sistemul public sunt beneficiarii acestei „indemnizatii”. Asta înseamnã o sumã anualã cheltuitã cu imposturã de cãtre statul român de cca. 342 milioane lei. Enorm!!! Sã ne întelegem! Pe lângã faptul cã o imensã majoritate dintre „doctorii” actuali sunt impostori „stiintifici” în stare purã, activitatea pe care o desfãsoarã nu aduce nici o plus valoare angajatorului fatã de un angajat obisnuit, cu exceptia poate a personalului implicat în activitãti de inovare/cercetare stiintificã angrenati în proiecte concrete. Simpla detinere a unui titlu atestat de o hârtie obtinutã nemeritat (da, în 90% din cazuri detinãtorii sunt impostori!) goleste lunar visteria publicã cu zeci de milioane de lei. Cunosc situatii nenumãrate de semi-analfabeti aflati pe functii publice, „doctori în stiinte”, beneficiari ai acestui spor nemeritat. Cât priveste suma cheltuitã de cãtre statul român de-a lungul anilor cu „doctorii”, aceasta ar fi fost arhisuficientã pentru a avea un ANAF complet digitalizat.
P.S. Voi reveni si cu alte exemple unde se toacã bani publici cu nemiluita, de data asta chiar din „curtea” MFP. Structuri si functii publice inutile lipsite complet de activitate, operatiuni repetitive fãrã rost, pilosi tãietori de frunzã la câini etc.”, scrie vasluianul Diaconu pe Facebook.