spot_img
spot_img
3.4 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Iatã cele cinci proiecte depuse de vasluieni care vor primi finantare de la Primãrie

- Advertisement -

DOAR CINCI NOROCOASE… Dupã o lunã de zile, perioadã în care s-a derulat procesul de vot, Primãria Vaslui a publicat lista cu cele cinci proiecte depuse în cadrul programului Bugetare Participativã care vor fi finantate în acest an. Dacã reprezentantii primãriei vor respecta ceea ce au promis vasluienilor, în perioada urmãtoare, în municipiul Vaslui, ar trebuie sã se amenajeze douã terenuri de streetball (baschet 3×3), un teren de padbol, un parc educational de circulatie rutierã, în parcul Copou sã fie instalatã o toaletã ecologicã pentru persoanele cu dizabilitãti, iar în zona Teatrului de Varã sã fie „plantati” copãcei Green Spots care vor ajuta la încãrcarea dispozitivelor de tip tabletã sau telefon mobil.

Municipiul Vaslui face pasi mici si timizi spre ceea ce presupune o democratie adevãratã, adicã implicarea tot mai multã a cetãtenilor in deciziile care vizeazã bunãstarea comunitãtii. Cu alocãri financiare mai degrabã modeste (un milion de lei pentru cinci proiecte), instrumentul de bugetare participativã nu a mai fost folosit pânã anul trecut în municipiul resedintã de judet. O consecintã a unei gândiri administrative care a ignorat deseori implicarea cetãtenilor în decizia publicã localã si nu a vãzut în cetãteni, grupuri civice sau ONG-uri un partener de dialog.

În primul an, interesul a fost extrem de scãzut

Neobisnuti sã fie întrebati cum ar trebui cheltuiti banii publici, chiar dacã vorbim doar despre un milion de lei, vasluienii nu s-au arãtat prea interesati de programul Bugetare Participativã în primul an de derulare. Astfel, pânã pe 7 decembrie 2023, data limitã de depunere a proiectelor, cetãtenii municipiului Vaslui au depus doar 22 de proiecte, din urmãtoarele cinci categorii: alei, trotuare si zone pietonale; infrastructurã educationalã, culturalã, de mediu si de sãnãtate; mobilitate, accesibilitate si siguranta circulatiei; orasul digital si nu în ultimul rând, probabil categoria preferatã a primarului Pavãl, spatii verzi, locuri de joacã si amenajarea spatii publice. În perioada 8 decembrie 2023 – 12 ianuarie 2024, cele 22 de proiecte au fost analizate de o comisie de evaluare, la final fiind declarate neeligibile 9 dintre ele. De pe 12 ianuarie si pânã pe 12 februarie, cele 13 proiecte rãmase în cursa pentru obtinerea finantãrii au trecut prin procesul de vot al cetãtenilor, care s-a derulat pe site-ul Primãriei Vaslui. În aceastã sãptãmânã au fost desemnate cele cinci proiecte câstigãtoare, însã doar unul dintre ele a strâns peste 80 de voturi, ceea ce aratã cã vasluienii nu au fost chiar atât de interesati de acest program. În alte orase din tarã, Bugetarea Participativã e privitã cu mult mai mult interes. De exemplu, în 2022, la primãria municipiului Timisoara au fost depuse 113 proiecte. A urmat Cluj, cu 87, si Târgu Mures cu 74. Cele mai putine proiecte au fost depuse în Pitesti (6 proiecte), respectiv Tulcea (16 proiecte). Administratia care, în urmã cu doi ani, a finantat cele mai multe proiecte a fost Suceava (18 proiecte), urmatã de Oradea (17 proiecte), Târgu Mures si Baia Mare (10 proiecte). Un numãr ridicat de proiecte nu reprezintã în mod obligatoriu o calitate ridicatã a programului, dar aratã o efervescentã în jurul acestuia si o implicare crescutã a comunitãtii. Efervescenta se vede si în numãrul mare de voturi. În 2022, Timisoara a condus si în topul cu cele mai multe voturi valide înregistrate, respectiv cel mai votat proiect. Cu 19.258 voturi valide, respectiv 1.465 voturi pentru cel mai votat proiect, programul a fost semnificativ mai popular ca în alte municipii. În Cluj-Napoca, cel mai votat proiect a întrunit 675 voturi, la Oradea 528, iar la Târgu-Mures 526. La Tulcea, cel mai votat proiect a avut numai 108 de voturi, iar la Suceava 184. Vasluiul nu se poate compara cu marile orase ale tãrii, si cu sigurantã statistica se va îmbunãtãti în anii urmãtori, dacã acest program va fi mai bine promovat în rândul cetãtenilor.

Vasluiul se înscrie pe lista selectã a oraselor care vor avea terenuri de padbol

Proiectul care a strâns cel mai mare numãr de voturi, 87, a fost depus de pãrintii elevilor de la Liceul „Emil Racovitã” si urmãreste construirea unui teren de padbol, cel mai probabil în curtea unitãtii de învãtãmânt. Padbol este o „fuziune” între fotbal, tenis cu piciorul, padel si squash. A fost inventat în Argentina în anul 2010, si aminteste de tenisul cu piciorul, însã padbol apare într-o variantã modernã, jucat într-un teren de sticlã panoramic, ce ridicã sportul la un nou nivel! Se joacã proiectând mingea în peretii de sticlã ce dau jocului o cu totul altã dinamicã. Initiatorii acestui proiect dau asigurãri cã la acest teren care urmeazã sã se construiascã în municipiul Vaslui vor avea acces gratuit, pe baza unei programãri, grupuri de elevi de la toate unitãtile de învãtãmânt din municipiu.

Se impune ca administratia publicã localã sã facã din Vaslui un oras „cool” pentru tineri

Al doilea cel mai votat proiect de cãtre vasluieni a fost cel privind construirea a douã terenuri de streetball în oras. Initial, s-a propus ca terenurile sã fie amenajate pe actualul teren de tenis din Copou, însã acum se ia în calcul ca ele sã fie mutate pe terenul vechiului bazar, pe acea portiune care apartine primãriei. Baschetul 3 x 3 sau Streetball este considerat, în prezent, sportul urban cel mai popular. Pentru practicarea lui este nevoie de douã echipe cu câte trei jucãtori si o jumãtate de teren care trebuie sã aibã dimensiunile 15 m x 11 m. Suprafata terenului va avea urmãtoarea alcãtuire constructivã: – placã de beton; – suprafatã sinteticã de înaltã performantã; – douã sisteme de baschet reglabile pe înãltime; – gard perimetral cu plasã metalicã, precum si instalatie de iluminat nocturn. „Luând în calcul proaspãtul titlu de <<Capitalã a tineretului din România – 2025>>, cîstigat de tineri pentru Vaslui, se impune ca administratia publicã localã sã facã din Vaslui un oras <<cool>> pentru tineri. Terenurile de baschet 3×3 (streetball) vor putea gãzdui competitii sportive de baschet 3×3 (streetball), ca activitãti de tineret ale anului 2025, si vor reprezenta ulterior un spatiu de socializare si practicare a miscãrii pentru vasluieni. Nou înfiintata sectie de baschet din cadrul Clubului Sportiv Municipal Vaslui are nevoie de copii si tineri care sã practice acest sport la început ca o joacã, mai apoi ca activitate regulatã si apoi pentru performantã în cadrul CSM. Construirea acestor terenuri va avea ca efect cresterea numãrului de vasluieni, în special copii si tineri, care practicã baschetul si a bazei de selectie pentru CSM Vaslui”, se aratã în descrierea proiectului care a strâns al doilea numãr de voturi din partea vasluienilor, 56.

Pe locul trei, copacii care încarcã tablete si telefoane

MODERN…Vasluienii au fost atrasi si de proiectul privind „plantarea” unor copaci inteligenti, cu ajutorul cãrora se vor putea încãrca diferite dispozitive electronice. Copacii de încãrcare se numesc, de fapt, Green Spots si sunt niste statii de încãrcare electricã, autonome, care se bazeazã pe energie solarã. Utilizarea statiilor de încãrcare va fi gratuitã pentru oricine are nevoie. Energia electricã a statiilor de încãrcare este produsã de panouri fotovoltaice, acestea putând alimenta pânã la 12 dispozitive simultan. Bateria cu litiu-ion încorporatã stocheazã energie pentru un total de 300 de încãrcãri, iar statiile pot fi folosite atât pe timp de zi, cât si noaptea. Dispozitivul dezvoltat are la bazã transformarea energiei solare în energie electricã si generarea puterii necesare pentru încãrcarea dispozitivelor de tip tabletã sau telefon mobil, fãrã racordul la reteaua de energie electricã stradalã, ci doar prin intermediul energiei regenerabile. 55 de vasluieni au votat pentru acest proiect.

Toaleta publicã ecologicã pentru persoane cu dizabilitãti locomotorii

NECESAR…În Parcul Copou se propune instalarea unei toalete ecologice pentru persoanele cu dizabilitãti, proiectatã fãrã bariere arhitectonice. Toaleta va avea podea antiderapantã înclinatã, care va fi suficient de spatioasã pentru a admite o persoanã într-un scaun cu rotile împreunã cu un însotitor. Înãltimea scaunului, combinatã cu balustradele laterale, permite miscãri usoare de la scaunul cu rotile la wc. Acest proiect a strâns 52 de voturi din partea vasluienilor.

Parc educational de circulatie rutierã

INEDIT…Al cincilea proiect în ordinea numãrului de voturi (51) a fost cel privind amenajarea unui parc educational, cel mai probabil, tot în Copou. Proiectul vizeazã amenajarea unei zone de educatie rutierã care se adreseazã copiilor, atât prescolari cât si elevilor din ciclurile primar si gimnazial. Odatã cu construirea acestui parc, se va avea în vedere reproducerea cât mai fidelã a conditiilor de trafic pietonal sau cu bicicleta, prin redarea conditiilor de drum si trafic, prin amplasarea de marcaje, indicatoare de circulatie rutierã care impun obligatii sau prioritãti, pistã de biciclete, semafoare, sens giratoriu, astfel încât copiii sã înteleagã care sunt regulile când se deplaseazã ca pietoni, cât si pe cele care intervin când se deplaseazã cu bicicleta, totul pentru a se deplasa în conditii de sigurantã. În contextul planului local de mobilitate urbanã, acest proiect va încuraja copiii sã foloseascã bicicleta la deplasãri, ca mijloc de transport alternativ. Proiectul va oferi logistica necesarã pentru pãrinti, copii, cadre didactice sã predea si sã îsi însuseascã regulile corecte privind conduita în trafic. Zona va putea fi folositã de toti copiii din municipiul Vaslui ca spatiu de desfãsurare a jocurilor de circulatie, dar va servi si ca baza materialã pentru cadre didactice si cadre ale Politiei care pregãtesc elevi pentru concursuri de educatie rutierã sau care vor sã desfãsoare activitãti cu aceastã tematicã. Fiecare proiect va primi o finantare de 200.000 lei pentru a putea fi realizat.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Vasile Paval, cancerul acestui oras. Un om ingust la minte, dusmanos, preocupat doar sa il pupe babele, a adus orasul in dezastru….strazi distruse, proiecte incepute si fara sanse de finalizare, un bazar inutil si extrem extrem de scump, 0 investitii, a oprit orice dorinta a unor investitori de a crea locuri de munca, controleaza masinaria de vot prin metoda bolsevica, paine contra voturi….in 2008, chiar am crezut ca fostul meu coleg, va fi o raza de lumina pentru acest oras, dar dupa 16 ani, il lasa mai distrus decat l-a gasit….nu are o strada dreapta, nu are nici o idee de modernizare si infrumusetare, a pus balastrul ala in centru si zice ca e piatra cubica. Vasile, du-te cu batranetea, nu ne mai incurca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.