spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Iatã care era mâncarea preferatã în post a pãrintelui Arsenie Boca: supa de cartofi cu pâine prãjitã

- Advertisement -

RETETÃ…De pe 15 noiembrie, când ortodocsii l-au sãrbãtorit pe Sfâtntul Paisie de la Neamt, a început Postul Nasterii Domnului. Pentru multi dintre cei care se încumetã sã tinã tot postul, reporterii Vremea Nouã au cãutat informatii despre tot felul de mâncãruri, usor de gãtit, ieftine si care sã nu producã un deranj în plan psihic. Astãzi, vã dezvãluim care era mâncarea preferatã a pãrintelui Boca, supranumit si Sfântul Ardealului, un duhovnic, vãzãtor cu duhul, iubit de credinciosi. Si acum, la 35 de ani de la moartea sa, la mãnãstirea Prislop lumea merge în pelerinaj. Pãrintele Arsenie Boca a promovat postul nu doar ca o înfrânare fizicã, ci si ca o formã de curãtare spiritualã si de disciplinã interioarã. El considera cã postul, alãturi de rugãciune, este esential pentru purificarea sufletului si pentru îndepãrtarea patimilor. Iatã ce-i plãcea pãrintelui, când trãia, sã mânâce în post: supa de de cartofi cu pâine prãjitã.

Iatã ce povestesc cei ce l-au cunoscut pe pãrintele Arsenie Boca si despre ce mâncare îi plãcea acestuia sã consume în zilele de post: „Felul de mâncare al pãrintelui în perioada postului este ceva ce orice român si-l poate permite!  Pãrintele Arsenie Boca, cunoscut pentru viata sa simplã si spiritualã, avea o preferintã culinarã simplã, dar savuroasã în timpul postului: supa de cartofi cu pâine prãjitã si usturoi. Era consideratã o delicatesã în Mãnãstirea Prislop din judetul Hunedoara. Dacã vrei sã postesti, dar nu mai stii ce sã gãtesti, cãlugãrii de la Mânãstirea Prislop au dezvãluit reteta preferatã a lui Arsenie Boca în timpul postului. Reteta în esentã este una simplã si hrãnitoare. Duhovnicul folosea ingrediente simple si prepara retete care sã fie hrãnitoare si sã ofere un gust plin si autentic. Asadar, iatã de ce ingrediente aveti nevoie pentru supa de cartofi, reteta de post preferatã a lui Arsenie Boca: 8 felii de pâine; 5 lingurite de ulei de mãsline; 3 cartofi albi, mari; 3 cãtei de usturoi; 2 cepe; 2 ramuri de rozmarin; 1 litru de supã de legume si sare, dupã gust”.

Cum pregãtea Arsenie Boca supa de cartofi

Cel care a dezvãluit reteta simplã a supei cu cartofi ne spune cum se preparã. „Pentru supa de cartofi, Arsenie Boca începea prin spãlarea si curãtarea cartofilor si apoi îi tãia în cuburi potrivite. Într-o oalã cu apã si sare fierbea cartofii pânã deveneau usor moi, dar nu excesiv. Dupã aceea, într-o altã oalã, cãlea ceapa în putin ulei de mãsline pânã cãpãta o nuantã aurie, adãugând apoi usturoiul zdrobit si o ramurã de rozmarin pentru a intensifica aroma. Dupã ce cartofii erau fierti, Arsenie Boca îi scurgea bine si îi adãuga în oala cu ceapã si usturoi amestecându-i bine. Urma sã toarne supa de legume caldã peste aceastã compozitie si sã lase sã fiarbã la foc mic timp de aproximativ 20 de minute. Între timp, pentru pâinea prãjitã cu usturoi, tãia felii de pâine si le ungea generos cu ulei de mãsline. Apoi freca fiecare felie cu usturoi si rozmarin, dându-le un plus de arome, si le introducea la cuptor timp de aproximatic 10 minute, pânã deveneau crocante si aurii”, este mãrturia lãsatã de ucenicii pãintelui. Acum, când lumea s-a modernizat, supa astfel fãcutã se poate pune într-un blender si se obtine astfel crema de supã, consistentã si finã. Aceasta se poate servi fierbinte, alãturi de felii de pâine prãjitã cu usturoi.

Învãtãturile despre post ale pãrintelui Arsenie Boca

DESPRE POST…Pãrintele Arsenie Boca a promovat postul nu doar ca o înfrânare fizicã, ci si ca o formã de curãtare spiritualã si de disciplinã interioarã. El considera cã postul, alãturi de rugãciune, este esential pentru purificarea sufletului si pentru îndepãrtarea patimilor. A lãsat învãtãturi profunde despre cum postul poate fi un mijloc de apropiere de Dumnezeu si de auto-cunoastere. Reteta de supã de cartofi cu pâine prãjitã si usturoi, preferatã de pãrintele Arsenie Boca în timpul postului, reprezintã mai mult decât o simplã alegere alimentarã, este o expresie a vietii sale simple si profund spirituale. Prin aceastã retetã, pãrintele Arsenie ne reaminteste de importanta postului nu doar ca abstinentã de la anumite alimente, ci ca o practicã de puritate spiritualã si disciplinã interioarã. Aceastã mâncare simplã dar profund hrãnitoare, ne încurajeazã sã gãsim bucurie si satisfactie în lucrurile mici si sã ne apropiem de Dumnezeu si sinele nostru adevãrat prin acte de înfrânare si contemplare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Dupã ce cartofii erau fierti, Arsenie Boca îi scurgea bine si îi adãuga în oala cu ceapã si usturoi amestecându-i bine :)))) te apuca râsul ce detalii oferiți….lumea îl consideră un sfânt sau că făcea minuni.Unde făcea piata Arsenie Boca? Ar fi interesant să știe și vecinii mei plin de răutate pozați la Mănăstirea Prislop.Basme, unii spuneau că Arsenie Boca asta este un SRL….Am ascultat multe piese de teatru pe radio Cultural, am văzut că s-au scris cărți….mulți se folosesc de numele lui sporindu-si veniturile, in special BOR ( Patriarhul Daniel) .Într-adevar a suferit foarte mult in perioada comunistă, care a fost o perioadă satanică in istoria neamului nostru, dovada sta felul cum suntem fiecare dintre noi in zilele astea.Pe vremea aia moralitatea era ceva, in ziua de azi, rade lumea de tine sau te cataloghează drept nebun.

  2. Și mie îmi place pâinea prăjită cu ciorba de pui sau ciorba de fasole, incercati….cui nu i place pâinea prăjită, înainte o ardeam aproape, acum o rumenesc și pun ulei de floarea soarelui( picur peste ea) și apoi pun usturoi, tăiat fin și delicat. Asta este o rețetă de pe internet, de la rondele care se găsesc la punga.iti pot ieși mai bine acasă și mănânci și pe saturate.in oraș costa câțiva lei buni, incercati.e tare de tot și încă ceva, in rețeta spunea că se pune ulei de măsline dar mie personal nu îmi place și vorba cuiva de aici…e și scump și în România găsești 90% ulei de măsline falsificat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.