Primarii anti-Chevron, „faultati” de Consiliul Judetean
SEDINTÃ Cum era de asteptat, sedinta de îndatã de la Consiliul Judetean, convocatã de presedintele Dumitru Buzatu, prin care acesta dorea sã treacã la foc rapid sumele de echilibrare pentru primãriile din judetul Vaslui, a stârnit multe discutii în rândul consilierilor judeteni. Consilierii de la PDL au cerut ca proiectul de hotãrâre propus de Buzatu sã fie amânat pânã luni, pentru a purta discutii cu primarii, însã Buzatu a câstigat, folosind masina de vot a USL, la care s-au adãugat si consilierii judeteni de la Partidul Poporului. Cifrele oferite consilierilor au demonstrat si câteva lucruri de acum stiute. Primarii de la alte partide decât cele care compun Uniunea Social-Liberalã au primit sume mult mai mici, cum este cazul comunei Drânceni, care an de an este lovitã în plin când vine vorba de sumele de echilibrare bugetarã de la Consiliul Judetean. Ceea ce frapeazã este cã primarii unor comune care s-au opus pe fatã intentiilor Chevron, de exploatare a gazelor de sist, cum este cazul comunelor Gherghesti sau Suletea, primesc cele mai mici alocãri bugetare de la CJ, doar 100.000 de lei de fiecare localitate, în timp ce alte comune de la USL primesc de douã-trei ori mai mult. Primarul de la Pungesti, de exemplu, este unul dintre cei care vor primi printre cele mai mari sume de echilibrare bugetarã din partea conducerii Consiliului Judetean, în jur de 300.000 lei, probabil pentru dãrnicia manifestatã fatã de americanii care vor sonda terenurile din Silistea.
„Nu întelegem ce e cu graba aceasta, de ce ati convocat aceastã sedintã de îndatã. Noi, grupul de consilieri PDL, venim cu propunerea sã amânati aceastã sedintã, sã ne întâlnim peste cinci zile, timp în care vom discuta cu primarii aspectele care îi intereseazã, vedem ce proiecte au în derulare, ce nevoi sunt. Abia dupã aceea, am putea sã facem din nou o sedintã în care sã votãm în cunostintã de cauzã”, a replicat consilierul judetean Gabriela Timofte, spre surprinderea lui Buzatu. Si colegul de partid al doamnei Timofte, Costicã Stefãnescu, s-a arãtat nemultumit de maniera în care presedintele Consiliului Judetean a ales sã treacã sumele de echilibrare bugetarã, care vor influenta activitatea din zeci de primãrii. „Este pentru prima datã când acest proiect care influenteazã viata atâtor comunitãti este trecut printr-o sedintã comunicatã de aceastã manierã (anuntul privind sedinta de îndatã convocatã de presedintele CJ Vaslui a fost publicat pe site-ul institutiei miercuri dupã-amiazã, cu 24 de ore înainte de sedintã, n.r.). Am atâtea mandate de consilier judetean, dar o astfel de manierã de a trata probleme importante ale judetului nu am vãzut pânã acum. Nu am reusit sã facem o consultare cu primarii, ati publicat hotãrârea cu câteva ore înainte de sedintã”, l-a apostrofat Stefãnescu pe Buzatu. Acesta i-a cerut directorului economic al CJ, Marin Nistor, sã explice motivele care l-au fãcut sã convoace în mare grabã sedinta de împãrtire a sumelor de echilibrare bugetarã. „Repartizarea sumelor de echilibrare bugetarã se face în termen de cinci zile de la publicarea în Monitorul Oficial a legii bugetului de stat. Ori, noi am primit de la Administratia Finantelor Publice judetene comunicarea cu sumele pe care le avem la dispozitie, procentul de 20% pe care-l împarte Consiliul Judetean, pe data de 13 ianuarie. Ne-am miscat suficient de repede si am reusit sã facem împãrtirea sumelor cãtre unitãtile administrativ teritoriale, dupã cum spune legea, având în vedere si sumele pe care Finantele Publice le alocã pentru acest an. Necesitatea acestei sedintã rezidã tocmai din faptul cã am depãsit termenul prevãzut de lege si pentru cã am dorit sã nu întârziem cu alocarea sumelor cãtre primãrii, având în vedere nevoile financiare ale unitãtilor administrativ teritoriale”, a spus Nistor.
Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean, a apelat la coarda sensibilã a consilierilor
„Urgenta acestei sedinte este determinatã de prevederile legale. Dacã am depãsit termenul de 5 zile, nu înseamnã cã trebuie sã depãsim toate termenele. Noi ne-am încadrat în termen, imediat ce am primit suma de la Finante am trecut la împãrtirea sumelor cãtre primãrii. Sumele acestea de echilibrare bugetarã se repercuteazã direct în bugetele locale, se regãseste în bugetele functionale ale primãriilor pentru acest an. De fiecare datã când a fost vorba de functionarea primãriilor am actionat cu rapiditate. În ceea ce priveste functionarea administratiilor publice locale, tin sã vã amintesc cã am avut consultãri cu primarii cu o lunã înainte de aceastã sedintã, la care le-am cerut sã trimitã situatii cu executia bugetarã si proiectele pe care le au în derulare. Sunt printre dumneavoastrã consilieri care au luat în considerare rugãmintea mea de a vã consulta cu primarii, ca ei sã vã comunice situatiile financiare. Au fost chiar consilieri judeteni care au venit cu primarii din formatiunile politice care le reprezintã la consultãri, cu conducerea Consiliului Judetean. Deci, noi am îndeplinit toate procedurile si am hotãrât sã convoc aceastã sedintã. Dacã veti amâna luarea unei decizii, vã asumati rãspunderea de a bloca activitatea unor primãrii, care pot avea probleme de exigibilitate, pentru faptul cã nu au bugetul la îndemânã”, a avertizat Buzatu, încercând sã explice de ce a luat decizia convocãrii unei sedinte-fulger. Degeaba au încercat consilierii de la PDL sã obtinã un termen „pânã luni”, dupã cum a cerut Alexandru Curelaru. „Vã asigur cã dacã mai stãm încã trei sãptãmâni tot nu luãm o decizie, dacã o tot lungim”, a spus Buzatu. La vot, masinãria USL a functionat perfect: 21 de voturi pentru proiectul de buget propus de presedintele Consiliului Judetean, în timp ce propunerea PDL, de amânare a luãrii unei decizii pentru ziua de luni a cãzut cu doar sase voturi pentru.
Vasluiul si Bârladul, câte 900.000 lei fiecare. Negrestiul – 950.000 lei!
Analiza cifrelor de echilibrare bugetarã aratã lucruri foarte interesante. În al doilea an de guvernare USL, lucrurile aratã din ce în ce mai rãu pentru primãriile din judetul Vaslui. Suma avutã la dispozitie pentru 2014 este cu 563.000 lei mai micã decât în 2013. De la an la an, scad sumele de care beneficiazã primãriile, iar consecintele sunt foarte grave din punctul de vedere al functionãrii multor administratii locale. La capitolul „echilibrarea bugetelor locale”, primãriile din judetul Vaslui au la dispozitie 56 milioane lei, fatã de 56,18 milioane lei cât s-a alocat judetului în 2013. S-au prezentat ieri si o serie de cifre care îti taie respiratia: primãriile vasluiene ar avea nevoie, pentru plata arieratelor, functionare si cofinantare la proiectele europene de o sumã care depãseste 860 milioane lei, în jur de 200 de milioane de euro. Ori, sumele de repartizat sunt la nivelul de 2,48% fatã de ceea ce solicitã unitãtile administrativ teritoriale. Vizavi de împãrtirea banilor la echilibrarea bugetarã a Consiliului Judetean, cea mai mare sumã se duce la Bãcesti, 450.000 lei. Conform unor informatii de la CJ, Bãcestiul a primit cea mai mare sumã având în vedere cã peste 200.000 de lei ar urma sã se ducã pe achizitia unei clãdiri care va deveni spatiu în cadrul Centrului de bãtrâni din comunã. În rest, majoritatea primãriilor primesc între 200.000 si 300.000 de lei, cu cele mai mari alocãri la Hoceni, Voinesti, Stefan cel Mare, Pãdureni, Gãgesti sau Zorleni. Cele mai mici sume, ca si în anii precedenti, ajung la comune conduse de primari din Opozitie, cum este cazul comunelor Drânceni, Muntenii de Sus sau Stãnilesti. Unele comune care au primit doar câte 100.000 de lei s-au „remarcat” prin cerbicia edililor în fata intentiilor Chevron, fiind pedepsite probabil pentru faptul cã nu au cedat, cum este cazul localitãtilor Puiesti sau Gherghesti, unde primarii nu tin de USL, deci nu pot fi asa usor manevrati de liderii USL de la Vaslui. Dacã, în 2013, opt comune au primit de la Consiliul Judetean la echilibrare bugetarã în jur de 500.000 de lei, pentru acest an nicio primãrie din mediul rural nu va primi mai mult de 450.000 de lei. La nivelul oraselor si municipiilor, Vasluiul si Bârladul primesc „frãteste” câte 900.000 de lei, în timp ce orasul Negresti ia cea mai mare sumã, 950.000 lei, date fiind probabil problemele financiare cu care se confruntã primãria de acolo. Si municipiul Husi primeste 900.000 de lei, în timp ce orasul Murgeni primeste o sumã frumusicã, 500.000 lei. Ca si anul trecut, conducerea Consiliului Judetean a reusit sã împartã frãteste suma de la capitolul „drumuri comunale si judetene”. Toate primãriile au primit, simbolic, câte 10.000 lei, bani cu care abia dacã poti sã aduci câteva masini de pietris, darãmite sã mai faci vreo lucrare de Doamne ajutã pe drumurile desfundate din multe sate.
Iatã cum aratã bugetele primãriilor pe acest an!
Am reusit, ieri, sã intrãm în posesia datelor de la Administratia Finantelor Publice judetene, cu sumele pe care le vor primi primãriile prin formula Ministerului de Finante. Adunând sumele împãrtite de Consiliul Judetean, putem face o apreciere a banilor de care vor dispune primarii din judetul Vaslui în 2014. În primul rând, am remarcat în tabelul de la Finante faptul cã doar 4 din cele 86 de unitãti administrativ-teritoriale au reusit sã realizeze procentul de 100% la taxe si impozite locale. Este vorba de comunele Cozmesti, Bogdana, Tanacu si Puscasi. Cel mai mare buget, la nivelul primãriilor din mediul rural, îl va avea comuna Zorleni, care primeste de la Ministerul de Finante si CJ Vaslui o sumã de peste 1,4 milioane lei, fiind vorba si de cea mai mare comunã din judetul Vaslui, cu peste 9.000 de locuitori. Este urmatã de comuna Puscasi, cu 1,3 milioane lei, Pãdureni si Dragomiresti, câte 1,2 milioane lei. Comuna Stefan cel Mare, care are în derulare cele mai multe proiecte europene din mediul rural, va avea un buget de 1 milion de lei.
Pe ei cine-i mai ajutã? E vorba de comuna lui Mihalachi!
Comuna Drânceni intrã în istorie, încetul cu încetul. Fãrã bani de la Consiliul Judetean, comuna în care s-a nãscut vicepresedintele Consiliului Judetean, Vasile Mihalachi, este „faultatã” si de Ministerul de Finante, care a alocat doar 66.000 de lei pentru întregul an, pe baza unei formule de calcul date de lege. Cu un total de 166.000 de lei, Drânceniul poate sã-si închidã primãria în acest an, suma de aici fiind de aproape zece ori mai micã decât cea primitã de Zorleni si de opt ori mai micã decât cea de la Puscasi. Primarul Gelu Pecheanu are de suferit de pe urma prieteniei sale cu Traian Bãsescu, se pare, fiind în fiecare an cel mai „cotonogit” primar din judetul Vaslui. Si când te gândesti cã Drânceni este granita Uniunii Europene…
Comuna | Sume alocate de CJ Vaslui (mii lei) | Din care | Sume repartizate Finantele Publice (mii lei) | TOTAL SUME ALOCATE
UAT-uri 2014 (mii lei) |
|
Sume defalcate din TVA | Cote defalcate din impozitul pe venit | ||||
Albesti | 238 | 152 | 86 | 317 | 555 |
Al. Vlahutã | 238 | 152 | 86 | 208 | 446 |
Arsura | 190 | 121 | 69 | 259 | 449 |
Banca | 143 | 91 | 52 | 483 | 626 |
Bãcani | 190 | 121 | 69 | 500 | 690 |
Bãcesti | 450 | 287 | 163 | 620 | 1070 |
Bãlteni | 190 | 121 | 69 | 220 | 410 |
Berezeni | 238 | 152 | 86 | 266 | 504 |
Blãgesti | 190 | 121 | 69 | 302 | 492 |
Bogdana | 190 | 121 | 69 | 390 | 580 |
Bogdãnesti | 143 | 91 | 52 | 817 | 960 |
Bogdãnita | 190 | 121 | 69 | 293 | 483 |
Botesti | 143 | 91 | 52 | 443 | 586 |
Bunesti-Averesti | 238 | 152 | 86 | 287 | 525 |
Ciocani | 190 | 121 | 69 | 356 | 546 |
Codãiesti | 173 | 110 | 63 | 533 | 706 |
Coroiesti | 238 | 152 | 86 | 401 | 639 |
Costesti | 190 | 121 | 69 | 656 | 546 |
Cozmesti | 190 | 121 | 69 | 652 | 842 |
Cretesti | 238 | 152 | 86 | 322 | 560 |
Dãnesti | 213 | 136 | 77 | 369 | 582 |
Deleni | 190 | 121 | 69 | 406 | 596 |
Delesti | 190 | 121 | 69 | 484 | 674 |
Dimitrie Cantemir | 237 | 151 | 86 | 380 | 617 |
Dodesti | 190 | 121 | 69 | 373 | 563 |
Dragomiresti | 237 | 151 | 86 | 1040 | 1277 |
Drânceni | 100 | 64 | 36 | 66 | 166 |
Duda-Epureni | 190 | 121 | 69 | 656 | 846 |
Dumesti | 237 | 151 | 86 | 702 | 939 |
Epureni | 190 | 121 | 69 | 337 | 527 |
Fãlciu | 238 | 152 | 86 | 111 | 349 |
Feresti | 220 | 140 | 80 | 536 | 756 |
Fruntiseni | 190 | 121 | 69 | 364 | 554 |
Gãgesti | 300 | 191 | 109 | 323 | 623 |
Gherghesti | 100 | 64 | 36 | 260 | 360 |
Gârceni | 285 | 181 | 104 | 440 | 725 |
Grivita | 285 | 181 | 104 | 724 | 1009 |
Hoceni | 300 | 191 | 109 | 362 | 662 |
Iana | 285 | 181 | 104 | 452 | 737 |
Ibãnesti | 190 | 121 | 69 | 362 | 552 |
Ivãnesti | 238 | 152 | 86 | 838 | 1076 |
Ivesti | 143 | 91 | 52 | 569 | 712 |
Laza | 200 | 127 | 73 | 583 | 783 |
Lipovãt | 237 | 151 | 86 | 737 | 974 |
Lunca-Banului | 237 | 151 | 86 | 507 | 744 |
Mãlusteni | 200 | 127 | 73 | 413 | 613 |
Miclesti | 220 | 140 | 80 | 543 | 763 |
Munteni de Jos | 190 | 121 | 69 | 59 | 249 |
Munteni de Sus | 100 | 64 | 36 | 874 | 974 |
Oltenesti | 237 | 151 | 86 | 362 | 599 |
Osesti | 190 | 121 | 69 | 803 | 993 |
Pãdureni | 285 | 181 | 104 | 963 | 1248 |
Perieni | 190 | 121 | 69 | 398 | 588 |
Pochidia | 190 | 121 | 69 | 368 | 558 |
Pogana | 200 | 127 | 73 | 656 | 856 |
Pogonesti | 190 | 121 | 69 | 345 | 535 |
Poienesti | 143 | 91 | 52 | 584 | 727 |
Puiesti | 100 | 64 | 36 | 854 | 954 |
Pungesti | 285 | 181 | 104 | 695 | 980 |
Puscasi | 143 | 91 | 52 | 1184 | 1327 |
Rafaila | 285 | 181 | 104 | 348 | 633 |
Rebricea | 237 | 151 | 86 | 610 | 847 |
Rosiesti | 237 | 151 | 86 | 371 | 608 |
Solesti | 190 | 121 | 69 | 794 | 984 |
Stãnilesti | 100 | 64 | 36 | 894 | 994 |
Stefan cel Mare | 285 | 181 | 104 | 728 | 1013 |
Suletea | 100 | 64 | 36 | 222 | 322 |
Tanacu | 190 | 121 | 69 | 387 | 577 |
Tãcuta | 190 | 121 | 69 | 481 | 671 |
Tãtãrãni | 190 | 121 | 69 | 279 | 469 |
Todiresti | 190 | 121 | 69 | 679 | 869 |
Tutova | 285 | 181 | 104 | 376 | 661 |
Vãleni | 237 | 151 | 86 | 368 | 605 |
Vetrisoaia | 243 | 155 | 88 | 553 | 796 |
Viisoara | 285 | 181 | 104 | 320 | 605 |
Vinderei | 285 | 181 | 104 | 497 | 792 |
Voinesti | 300 | 191 | 109 | 674 | 974 |
Vulturesti | 237 | 151 | 86 | 245 | 482 |
Vutcani | 237 | 151 | 86 | 335 | 572 |
Zãpodeni | 237 | 151 | 86 | 799 | 1036 |
Zorleni | 284 | 181 | 103 | 1139 | 1423 |
MURGENI | 500 | 316 | 184 | 534 | 1034 |
NEGRESTI | 950 | 605 | 345 | 507 | 1457 |
HUSI | 900 | 573 | 327 | 248 | 1148 |
BÂRLAD | 900 | 573 | 327 | 509 | 1409 |
VASLUI | 900 | 573 | 327 | 542 | 1442 |