spot_img
spot_img
3.4 C
Vaslui
11-ian.-2025

Iasul va avea nevoie de medici din Basarabia

- Advertisement -

Urgentele, chirurgia, neonatologia sau pediatria sint specializari tot mai ocolite de tinerii medici. „Lumea prefera sa traiasca mai linistit si se opteaza din ce in ce mai des pentru specialitati fara garzi in care sa stai in picioare 24 de ore sau in care sa nu apuci sa maninci deloc”, spune prof.dr. Stefan Georgescu. Cele mai cautate au devenit specializari de genul oftalmologiei sau dermatologiei, chiar daca sint mai prost platite. „Probabil se va intimpla ceea ce se intimpla deja in alte parti, vor aparea medici din alte tari unde sint platiti mai rau decit la noi”, spune seful DSP, Vasile Cepoi.

Specialitatile medicale de mare dificultate sint din ce in ce mai putin atractive pentru tinerii medici. In ultimii ani, tot mai multi absolventi de medicina aleg sa urmeze rezidentiatul in specialitati mai „linistite” cum ar fi dermatologia, psihiatria sau endocrinologia, in detrimentul chirurgiei, medicinei de urgenta sau neonatologiei, specialitati in care deja se inregistreaza un deficit major de personal. Pe de alta parte insa, nu doar proaspetii absolventi aleg aceste specialitati, ci si medici care profeseaza deja de ani de zile.

„Vreau sa scap de stresul din urgente”

Dr. Romeo Chelariu a avut unul dintre cele mai mari punctaje la examenul de rezidentiat si, in momentul respectiv, a ales medicina de urgenta pentru ca asta ii placea sa faca. Dupa aproape zece ani de cind practica medicina de urgenta, medicul e hotarit sa renunte la postul sau pentru un viitor in dermatologie. S-a inscris la a doua specializare si este deja in anul III de rezidentiat in dermatologie. „Vreau sa scap de stresul din urgente”, spune medicul cind este intrebat de ce a luat-o de la capat cu invatatul.

„Chiar nu ma intereseaza partea financiara, scopul meu este sa scap de stres, acesta e cel mai important lucru pentru mine in momentul de fata. Sint specialist in medicina de urgenta de sase ani, iar garzi in UPU faceam deja de vreo trei-patru ani”, spune dr. Chelariu, medic in cadrul Unitatii de Primire Urgente a Spitalului de Neurochirurgie. Dupa atitia ani petrecuti in prima linie a urgentei neurochirurgicale, medicul a decis sa-si schimbe radical orientarea profesionala. Astfel, de la agitatia si de multe ori haosul dintr-o unitate de primiri urgente, dr. Chelariu vrea sa treaca la confortul si linistea unui cabinet de dermatologie. „Lucram aici cu persoane extrem de agitate si facem legatura intre diverse specialitati din spital, si nu numai. Ca medic de urgenta parca esti intre ciocan si nicovala. Efectiv m-am saturat. Cu dermatologia pot sa-mi fac cabinet privat, ceea ce cu medicina de urgenta nu se poate. Cu un cabinet privat esti propriul tau stapin, lucru care conteaza foarte mult. Aici ai un pacient linistit, nu ca in UPU unde pacientul agitat are pretentia ca si medicul sa fie la fel de agitat ca el”, mai spune medicul.

„Nu mai cauta pediatria sau neonatologia pentru ca sint specialitati foarte grele”

Medicii spun ca absolventii de medicina nu mai aleg specialitati dificile, cum ar fi medicina de urgenta, chirurgia sau neonatologia, ci prefera sa se indrepte din start catre domenii mai „linistite” ale medicinei, cum ar fi dermatologia, psihiatria sau endocrinologia. Astfel, multe dintre specialitatile medicale ajung sa aiba un deficit important de personal tocmai pentru ca tinerii absolventi le evita. „In rezidentiatul de medicina de urgenta ajung atit absolventi care chiar vor sa faca asta, cit si dintre cei care au vrut altceva, dar n-au mai reusit sa ia. Se intimpla sa mai renunte apoi pe parcurs cind isi dau seama cit de grea este aceasta specialitate, insa faptul ca in urgenta sporul la salariu este mai mare decit in alte specialitati ii tine pe unii dintre ei in aceasta meserie. Oricum, am avut si absolventi care au luat rezidentiatul cu punctaj foarte mare si au ales medicina de urgenta”, a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD.

„Migrarea” tinerilor medici catre specialitati mai putin consumatoare de timp este o realitate a ultimilor ani, conform spuselor medicilor cu experienta in domeniu. „Din nefericire, exact asta se intimpla in ultimii ani. Inainte, cei care erau pe primele locuri la rezidentiat alegeau neurochirurgie, chirurgie cardiaca, obstetrica-ginecologie. De anul trecut, cei cu punctaje mari au inceput sa aleaga alt gen de specialitati. Foarte cautate sint acum psihiatria, endocrinologia, balneologia, probabil pentru ca si in Uniunea Europeana sint din ce in ce mai cautati medicii specialisti in aceste domenii. Rezidentii nostri nu mai cauta pediatria sau neonatologia pentru ca sint specialitati foarte grele, cu implicatii etice deosebite”, a precizat prof.dr. Maria Stamatin, responsabila pe probleme ale rezidentilor in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” si sefa Clinicii de Neonatologie din Maternitatea „Cuza Voda”. Medicii spun ca o importanta foarte mare in alegerea pe care o fac tinerii absolventi o are si faptul ca in anumite domenii medicale se poate lucra in cabinet privat, spre deosebire de altele care nu functioneaza decit sistemul de spital. „Nu poti sa acuzi pe nimeni ca a ales spre exemplu oftalmologia. E mai convenabil decit chirurgia, poti sa lucrezi intr-un cabinet privat in care sa ai cistiguri bune si fara sa mai fie nevoie sa muncesti si intr-un spital. In ultimul timp, lumea prefera sa traiasca mai linistit si se opteaza din ce in ce mai des pentru specialitati fara garzi in care sa stai in picioare 24 de ore sau in care sa nu apuci sa maninci deloc. Acum exista si posibilitatea extinderii in privat, insa pentru chirurgie iti trebuie o echipa intreaga, pe cind dermatologie poti face si de unul singur”, a adaugat prof.dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii de Chirurgie II a Spitalului „Sf. Spiridon”.

Vin medici din Basarabia

Alegerile absolventilor de medicina influenteaza insa modul de distribuire a medicilor pe specialitati in spitale. Astfel, exista domenii in care se inregistreaza un deficit grav de personal, fie din cauza ca medicii deja formati aleg sa plece din tara in cautarea unui loc de munca mai bun, fie din cauza ca tinerii prefera o viata linistita. „Tinerii aleg specialitati cu un grad de dificultate mai redus, cum ar fi dermatologia, endocrinologia, in general specialitatile medicale avind un grad de dificultate mai redus din punct de vedere al practicii, dar un grad de dificultate mai mare in ceea ce priveste teoria, volumul de informatii fiind foarte mare. Specialitatile ca urgenta sau terapia intensiva sint in general ocolite pentru ca au un grad de dificultate foarte mare, la fel si gradul de responsabilitate, iar consumul fizic este extrem de important”, a precizat dr. Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi. In contextul in care anumite specialitati medicale au sau vor avea un deficit important de personal, directorul DSP spune ca exista probabilitatea ca locurile ramase libere sa fie ocupate de medici din tari unde salariile sint si mai mici decit in Romania. „Probabil se va intimpla ceea ce se intimpla deja in alte parti, vor aparea medici din alte zone unde sint platiti mai rau decit la noi. De exemplu, pot veni la noi medici din Republica Moldova, oricum sint medici bine pregatiti. Deocamdata, problema lor este cu echivalarea diplomei, sint multi care au venit aici si sint nevoiti sa refaca o parte din rezidentiat, desi au lucrat si zece ani in domeniu”, a mai spus dr. Cepoi.

Din acest an, examenul de rezidentiat se va da pe centre, Iasul fiind unul dintre ele, in conditiile in care pina acum examenul se desfasura in Bucuresti. Subiectele de examen vor fi proprii pentru fiecare universitate care organizeaza examenul, insa vor fi bazate pe o tematica comuna si se va respecta o metodologie unica. La Iasi s-au inscris pentru a sustine concursul 774 de absolventi de medicina, fiind pe locul trei in tara dupa Bucuresti cu 1.775 de inscrisi si Cluj-Napoca cu 820 concurenti. Ministerul Sanatatii a scos la concurs posturi mai ales in specialitatile deficitare, respectiv medicina de urgenta, anestezie si terapie intensiva, neonatologie, oncologie medicala sau farmacie clinica.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.