spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Iasul, la un pas sa piarda drumuri de 83 milioane euro

- Advertisement -

Ministerul Dezvoltarii a cerut oprirea Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii, invocind constringerile bugetare. Conform unui proiect de ordonanta, programul se va mai aplica doar in cazurile in care s-au incheiat deja contractele de lucrari. In cazul Iasului, nici licitatia nu a avut loc.

Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta vizind oprirea Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), program prin care se dorea reabilitarea a circa 10.000 de kilometri de drumuri judetene si de interes local. Motivul il reprezinta problemele financiare, creditele de angajament aferente urmind a fi diminuate cu 15,9 miliarde de lei, adica la doar 5 miliarde de lei, platile urmind a fi facute doar pentru lucrarile deja contractate. Lucrarile cuprinse in pachetul aferent judetului Iasi nu au fost inca scoase la licitatie, operatiunea fiind programata pentru data de 7 mai. „In conditiile constringerilor bugetare datorate crizei mondiale si pentru a asigura echilibrul si stabilitatea economico-financiara, se impun masuri imediate de redimensionare a PNDI. Prezenta Ordonanta de Urgenta este elaborata in vederea respectarii angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei cu institutiile finantatoare. S-a adoptat procedura de reglementare prin Ordonanta de Urgenta deoarece parcurgerea etapelor de adoptare a unui proiect de lege necesita o perioada mai indelungata de timp, care conduce la intirzieri in adoptarea masurilor si la agravarea situatiei actuale”, se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Valoarea lucrarilor care ar urma sa fie efectuate in judetul Iasi este estimata la 288 de milioane de lei, fara TVA. Din totalul de 215 kilometri inclusi in PNDI pentru reabilitare, Consiliului Judetean i-ar fi revenit 29 kilometri, restul reprezentind drumuri comunale.

„Este o mare pacaleala a PDL”

Social-democratul Constantin Adascalitei, vicepresedinte al CJ, a fost de la inceput unul dintre contestatarii PNDI. Acesta arata cu degetul si in directia autoritatilor locale in privinta esecului Programului desfasurat de Executiv. „Este o mare pacaleala a PDL, care a decis sa blocheze programul initiat de domnii Nastase si Tariceanu prin care se alocau bani pentru asfaltari si apa-canal. Doamna Udrea, printr-un mult trimbitat proiect, a inventat acest PNDI, care a insemnat un faliment al actualei guvernari si al actualului presedinte al CJ, care nu a stiut sa bata la usile Guvernului pentru a reactiva vechiul program”, a spus Constantin Adascalitei. Acesta face referire la Ordonanta 7/2006, prin care Guvernul aloca anual fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii din mediul rural, act la care s-a renuntat odata cu lansarea proiectului initiat de catre fostul ministru Elena Udrea. Deputatul PDL Petru Movila, in al carui colegiu ar fi urmat sa se deruleze o buna parte din lucrarile cuprinse in programul mentionat, sustine ca nu stie de o asemenea decizie. „Nu am auzit de asa ceva. Stiu ca licitatia trebuia sa aiba loc in prima saptamina din luna mai. Am vorbit recent la MDRT, dar nu stia nimeni. Daca este asa, ar fi foarte rau”, a declarat Petru Movila.

Conform caietului de sarcini intocmit de reprezentantii Ministerului Dezvoltarii, CJ i-au revenit bani doar pentru 29 km de drum judetean. Cu cele 100 de milioane de lei alocate pentru acestia ar urma sa fie modernizati 2,5 km pe DJ 246 Tibanesti – Dagita, 13 km pe DJ 248A Iasi – Tibanesti, 4,9 km pe DJ 248B Horlesti – Lungani – Voinesti si 8,3 km pe DJ 208I Blagesti – Gura Badilitei – Crivesti. La capitolul drumuri de interes local, mai mult de patru cincimi din numarul total kilometri se afla in colegiile a doi deputati, Petru Movila (PDL) si Luminita Iordache (UNPR). Firma cistigatoare ar trebui sa elaboreze proiectul tehnic, caietele de sarcini, detaliile de executie, sa obtina autorizatiile de constructie si sa execute lucrarile. Termenul maxim de finalizare a lucrarilor este de 9 ani de la data atribuirii contractului. Participantii la licitatie vor trebui sa depuna si o garantie de buna executie, in valoare de 3% din valoarea totala a contractului, adica 8,65 de milioane de lei, ambele sume fiind fara TVA. Termenul limita de depunere a ofertelor este 7 mai, ora 12.00, deschiderea acestora urmind a avea loc la sediul MDRT, pe 10 mai, la ora 11.00. Criteriul de atribuire a licitatiei va fi pretul cel mai scazut.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.