Sute de bolnavi din judeţele Moldovei care se află pe listele de aşteptare pentru un rinichi funcţional sau pentru o cornee sănătoasă sunt condamnaţi la suferinţă pentru că, deocamdată, Centrul Regional de Transplant din Iaşi a terminat finanţarea acordată pe 2014 pentru prelevarea de organe.
După şase prelevări realizate cu succes în prima jumătate a anului, centrul se află în imposibilitatea de a mai efectua astfel de intervenţii, întrucât a epuizat cei 440.000 de lei alocaţi de la stat. Iar dacă la Iaşi activitatea se poate suspenda oricând din lipsa banilor, la Cluj, de exemplu, prelevarea de organe şi transplantarea acestora este într-o continuă creştere. Numai până în prezent la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca s-au realizat 29 de prelevări şi 58 de transplanturi. Anul trecut, institutul clujean a depăşit Spitalul Universitar din Barcelona la numărul de transplanturi realizate.
Iaşul se plânge de bani
Luna aceasta, trei persoane din zona Moldovei au primit şansa la o viaţă mai bună după ce o familie din judeţul Neamţ şi-a exprimat acordul pentru ca medicii ieşeni şi cei bucureşteni să preleveze corneele, ficatul şi rinichii de la fiul lor, în vârstă de 27 de ani, aflat în moarte cerebrală.
Astfel, ultima recoltare de organe din cadrul Centrului Regional de Transplant din Iaşi a fost efectuată vineri, 6 iunie, atunci când practic s-au finalizat şi fondurile centrului. „Un rinichi şi corneele au rămas la Iaşi, iar ficatul şi cel de-al doilea rinichi a fost luat la Bucureşti“, a precizat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul centrului. În aceeaşi zi, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, a avut loc intervenţia de transplantare a rinichiului rămas la Iaşi, pacienta care l-a primit fiind în vârstă de 66 şi originară din judeţul Suceava.
Femeia se afla pe lista de transplant din 2011 şi avea insuficienţă renală în stadiu predialitic. Alţi doi pacienţi, în vârstă de 72, respectiv 77 de ani, au văzut din nou lumina zilei, după ce, joia trecută, în Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sfântul Spiridon“ a avut loc transplantarea celor două cornee prelevate de la tânărul din Neamţ.
Potrivit medicilor, pacienţii originari din judeţul Vaslui se recuperează foarte bine după intervenţia chirurgicală. „În cadrul Centrului Regional de Transplant din Iaşi, singurul din zona Moldovei, s-au realizat anul acesta şase prelevări de organe – trei la Iaşi, două la Piatra Neamţ şi una la Bacău – şi au fost depistaţi 10 posibili donatori, în celelalte cazuri motivele medicale fiind cauza pentru care prelevarea nu a mai avut loc. Centrul a avut anul acesta fonduri disponibile 4,4 miliarde de lei vechi, care asigură doar prelevarea organelor, nu şi transplantarea acestora. Centrele care fac transplantarea primesc la rândul lor fonduri suplimentare. Am terminat bugetul alocat şi acum aşteptăm o suplimentare a fondurilor pentru că riscăm să nu mai putem efectua prelevări, în cazul în care depistăm posibili donatori“, a spus dr. Raluca Neagu-Movilă.
La Timişoara nu se fac transplanturi
Centrul Regional de Transplant din Timişoara a primit anul acesta din partea ANT 100.000 de lei. Potrivit lui Dan Ilincariu, coordonatorul centrului, suma ar trebui să fie suficientă pentru a realiza şapte prelevări de organe. Deocamdată, însă, în spitalele care se află în subordinea centrului – Spitalul Judeţean de Urgenţă Hunedoara-Deva, Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţă, Spitalul Judeţean de Urgenţă Arad şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara – s-au realizat numai trei prelevări, ultima având loc chiar seara trecută.
„În centrul nostru se fac doar prelevări, organele fiind mereu transplantate în centrele din Cluj şi Bucureşti. Echipele medicale care recoltează organele sunt formate din specialişti veniţi din centrele în care se vor realiza transplanturile organelor prelevate la noi, doar anestezistul fiind de la Spitalul Judeţean din Timişoara. Anul acesta am identificat nouă donatori, însă din cauze medicale s-au putut preleva organele doar de la trei pacienţi aflaţi în moarte cerebrală, ceilalţi find depistaţi în urma analizelor cu hepatita cu virus B, hepatită cu virus C şi leucemie“, a precizat Dan Ilincariu.
La Cluj, chiar dacă se termină banii, tot se fac prelevări şi transplanturi
Activitatea de transplantare a rinichilor efectuată în 2013 de Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a atras felicitările medicilor de la Spitalul Universitar din Barcelona, „un model de urmat pentru orice centru de transplant din lume“, după cum apreciază dr. Dan Luscalov, coordonatorul Centrului Regional de Transplant din Cluj-Napoca.
Anul trecut, institutul clujean a realizat 167 de transplanturi, în timp ce spitalul spaniol a efectuat cu 142 de transplanturi. În primele şase luni ale anului 2014, centrul din Cluj-Napoca a efectuat 29 de prelevări şi 58 de transplanturi, – dintre care trei au fost duble, de rinichi şi pancreas în acelaşi timp -, ultima prelevare şi transplantare având loc săptămâna trecută, pe 13-14 iunie.
„Noi coordonăm activitatea din toată Transilvania. Banii pe care i-am primit sunt pe sfârşite, însă chiar dacă se termină, noi tot prelevăm şi facem transplanturi pentru că, cel mai probabil, la rectificarea bugetară ni se vor suplimenta fondurile. În cadrul centrului facem prelevări de cord, care ajunge la centrul din Târgu Mureş, ficat, piele, tendon care merg la Bucureşti, cornee care ajunge la Iaşi, rinichi şi pancreas, care rămân la noi. Anul trecut ne-au felicitat medicii de la Spitalul din Barcelona pentru numărul de transplanturi efectuate“, a explicat dr. Dan Luscalov.