Sărbătoarea Sf. Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, va debuta la Iaşi astăzi. Potrivit estimărilor jandarmilor, peste un milion de pelerini sunt aşteptaţi să vină în aceste zile în capitala Moldovei.
Credincioşi din toate colţurile ţării sunt aşteptaţi la Iaşi, la Hramul Sf. Cuvioase Parascheva. Astăzi moaştele Sf. Cuvioase Parascheva vor fi depuse pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane Iaşi, pentru închinare, alături de moaştele Sf. Maxim Mărturisitorul, aduse din Grecia.
Ca noutate, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei va dărui pelerinilor iconiţe cu chipul celor doi sfinţi, în semn de binecuvântare. După ora 19.00 va avea loc pelerinajul „Calea Sfinţilor”, respectiv scoaterea în procesiune a moaştelor, deplasarea prin oraş şi depunerea pe esplanada din faţa Mitropoliei.
„Rândul de pelerini se va forma pe traseul str. Mitropoliei -str. Cloşca – str. Petru Movilă – std. Uzinei – str. Morilor – str. Ipsilanti – str. Sf. Andrei. Lungimea traseului are doi kilometri. Având în vedere că pelerinii vor sta la rând câteva zeci de ore şi există posibilitatea ca unor persoane să li se facă rău, s-a luat legătura cu Filiala din Iaşi a Crucii Roşii, pentru desemnarea unor voluntari care să intervină prompt pentru acordarea primului ajutor, vor fi în jur de 40 de voluntari”, a declarat căpitan Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi.
Pelerinii care se vor aşeza la rând să se închine la moaşte vor primi şi pachete cu hrană rece şi ceai, iar în curtea Catedralei Mitropolitane va fi amenajat pentru ei un punct de asistenţă medicală cu ambulanţe.
Sfânta Liturghie va fi oficiată în aer liber, pe scena din faţa Mitropoliei
De mâine, vor fi săvârşite slujbe în interiorul Catedralei Mitropolitane, iar miercuri seara va avea loc slujba de priveghere a Sărbătorii Sfintei Parascheva. Pe 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei, Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată în curtea Catedralei Mitropolitane, pe o scenă special amenajată, în intervalul orar 09.00 – 13.00.
Pe partea dinspre stradă vor fi amplasate mai multe ecrane gigant, astfel încât toţi credincioşii să poată vedea şi auzi soborul de preoţi. La slujbă ar putea participa şi Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, dar şi alte personalităţi politice, inclusiv preşedintele Traian Băsescu.
Programul religios va continua în seara de 14 octombrie cu slujba de priveghere a Sfântului Maxim Mărturisitorul. Pelerinii se vor putea închina la sfintele moaşte până în seara de 15 octombrie.
„Racla cu moaşte va sta în curtea Mitropoliei până pe 15 octombrie, dacă vor mai fi pelerini la rând va fi ţinută afară cel târziu până în dimineaţa zilei de 16 octombrie”, au declarat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Pe 17 octombrie moaştele vor fi depuse spre închinare şi la Mănăstirea Golia, care va fi resfinţită în urma lucrărilor de consolidare, şi vor fi duse şi în Copou, unde va fi sfinţit locul în care va fi ridicat un nou lăcaş de cult, biserica parohială „Sf. Maxim Mărturisitorul” din cartierul Munteni-Copou.