spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Iar scapă! „Băieţii deştepţi”, mângâiaţi pe creştet de USL

- Advertisement -

Ministrul Economiei i-a tratat pe români ca pe copiii de grădiniţă. S-a pierdut în explicaţii când adevărul e simplu: se dă energie preferenţial.

Ministerul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat, ieri, că a renegociat preţurile la care băieţii deştepţi cumpără energie şi le-a adus la „nivelul pieţei concurenţiale”. Totuşi, Chiţoiu nu a oferit niciun detaliu concret: care este exact preţul la care vor cumpăra „băieţii deştepţi” energie, care sunt companiile cu care a reuşit să ajungă la o înţelegere şi pe ce perioadă au fost prelungite contractele bilaterale. „Vreau să vă spun că alte detalii tehnice nu vă dau, negocierile sunt în derulare”, a spus Chiţoiu.

„În domeniul energiei, cer să se adopte o serie de măsuri întârziate din motive politice, precum oprirea contractelor preferențiale de energie de la Hidroelectrica, acei „băieți deștepți” din energie.” Victor Ponta

Cine şi-a muiat degetul în miere

Opinia publică a aflat despre existenţa „băieţilor deştepţi” care cumpărau energie ieftină de la Hidroelectrica sau Nuclearelectrica şi o revindeau scump, la data de 11 august 2005, de la preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a prezentat atunci, mecanismul prin care nişte firme de apartament obţineau profituri uriaşe şi a spus că este „inadmisibilă” secretizarea contractelor.

„Hidroelectrica este o companie de stat şi transparenţa contractelor trebuie să existe”, spunea Băsescu la acel moment. Atunci, ministru al Economiei era Codruţ Şereş, membru al Partidului Conservator. Preşedintele PC, Dan Voiculescu, era implicat în afacerile cu energie, presa relatând că una din firmele acestuia vindea energie către Metrorex. Între 2005 şi 2008 au apărut în această afacere şi politicieni de la alte partide. Astfel, Codruţ Şereş l-a acuzat pe liderul PDL Ioan Oltean că ar fi intervenit în favoarea unei firme obscure, Beny Alex, pentru ca şi aceasta să achiziţioneze energie ieftină.

Tot în acea perioadă s-a scris despre afacerile firmei Green Power Energy, la care era acţionar şi fiul lui Gheorghe Ştefan, primarul din Piatra Neamţ. Următorul ministru, Varujan Vosganian, a prelungit contractele „băieţilor deştepţi”.

Clauzele care puteau duce la reziliere

Între 2005 şi 2008, problema contractelor bilaterale de achiziţionare a energiei s-a transformat într-un episod al luptei între preşedinte şi premier. Blocajul informaţional asupra contractelor „băieţilor deştepţi”a fost spart în iulie 2011 de către Fondul Proprietatea care a făcut publice datele pe care guverne succesive le-au secretizat – companiile „băieţilor deştepţi” şi preţul de achiziţie al curentului. Guvernul Ungureanu, instalat în februarie 2012, a cerut ministerului Justiţiei reanalizarea contractelor cu băieţii deştepţi, dar acest cabinet şi-a încheiat scurta istorie fără să fi rezolvat problema. Totuşi, ministerul considera că aceste contracte nu sunt imposibil de reziliat. Unele din înţelegeri ar conţine clauze conform cărora contractul se desfiinţează de drept, fără punere în întârziere şi fără altă formalitate prealabilă, în cazul în care o parte nu îşi execută obligaţiile.

Afacerea „băieţilor deştepţi” e simplă: cumpără energie sub preţul pieţei, de la Hidrolectrica, şi o vând mai departe cu un adaos consistent. Profiturile sunt uriaşe.  „Interesul nostru nu este să mărim preţurile, chiar şi cu un procent mare, ci să le trecem pe piaţa concurenţială.”

Precedente în Europa: subvenţii declarate ilegale

Comisia Europeană a anunţat la 25 aprilie că „a iniţiat cinci investigaţii aprofundate pentru a evalua dacă Hidroelectrica S.A. a achiziţionat sau a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor comercianţi de energie electrică, clienţi industriali şi producători de energie electrică”. În comunicatul comisiei erau invocate o serie de precedente, toate finalizate prin stabilirea obligaţiei ca statul să recupereze ajutoarele acordate cu încălcarea prevederilor Uniunii Europene.

Una din investigaţii a început în 2006 şi a vizat modul în care Italia a subvenţionat energia furnizată producătorului de aluminiu Alcoa. „Preţul mic la energie înseamnă o risipire a banilor contribuabililor”, a apreciat Neelie Kroes, la acea vreme comisar pe probleme de competiţie. Tot Italia a avut de răspuns în faţa Comisiei Europene pentru energia vândută sub preţul pieţei către Terni (industria chimică), ThyssenKrupp (oţel) şi Cementir (ciment). Comisia Europeană a cerut Italiei să recupereze un ajutor de 80 de milioane de euro.

Un alt exemplu oferit de Comisia Europeană se referă la un caz din Grecia. Comisia a stabilit că Aluminium of Greece ar fi beneficiat de tarife reduse la curentul electric şi a cerut Greciei, în iulie 2011, să recupereze un ajutor de 17 milioane de euro.

Tactica zăhărelului: Chiţoiu inventează un nou calcul

Deşi în urmă cu doar nouă zile Jeffrey Franks declara că „băieţii deştepţi” au acceptat scăderea preţurilor şi a cantităţilor de energie furnizate de Hidroelectrica, ministrul Economiei infirmă, cel puţin parţial, această variantă. Astfel, scopul ministerului pe care îl conduce nu ar mai fi mărirea tarifelor, ci calcularea lor prin raportare la preţurile din piaţa liberă.

În 10 zile cât în 10 ani

Ministrul a refuzat să ofere detalii tehnice legate de modul în care s-ar putea calcula aceste preţuri, însă a precizat că intermediarii au acceptat trecerea de la preţul fix la un preţ variabil. De asemenea, nu s-a precizat nimic despre cantităţile din contractele modificate, pe care Jeffrey Franks le dădea deja ca fiind mai mici. Declaraţiile sunt cu atât mai confuze dacă ţinem cont de particularităţile pieţei de energie. „Sunt mai multe preţuri de piaţă: pentru contracte pe termen mai lung, preţuri cu o zi înainte şi piaţa de echilibrare, pe termen foarte scurt”, explică Jean Constantinescu, expert în energie.

„Ce nu s-a reuşit în 10 ani am reuşit noi în 10 zile”, a afirmat Chiţoiu, referindu-se la schimbarea modului de calcul al preţului. O altă realizare cu care s-a lăudat ministrul este revenirea în echipa de negociere a Fondului Proprietatea, care anterior s-ar fi retras tocmai din cauza menţinerii preţurilor fixe.

Conform declaraţiilor lui Daniel Chiţoiu, negocierile sunt încă în derulare. Până la sfârşitul lunii mai ar urma să fie încheiate, iar contractele cu „băieţii deştepţi” revizuite. Cel mai probabil, continuarea negocierilor ţinteşte stabilirea unei formule de calcul al preţului variabil.

Principala realizare oferită presei de Daniel Chițoiu este întoarcerea Fondului Proprietatea la negocierile cu „băieții deștepți”.

www.evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.