Mălin, un cal nărăvaş, în vârstă de 15 ani, a fost vedeta paradei din faţa bisericii din Padina, judeţul Buzău, în ziua de Bobotează. Obiceiul este vechi de secole şi se numeşte Botezul Cailor: după slujba de sfinţire a apei, preotul iese din biserică şi stropeşte cu agheasmă animalele pe care localnicii le aduc de căpăstru sau înhămate la şarete şi căruţe.
Botezul acesta se practică în toată ţara în zonele unde sunt mulţi proprietari de cai şi are drept scop protejarea animalelor de boli şi de accidente. Pentru această ocazie, caii sunt frumos împodobiţi cu salbe de clopoţei, harnaşamente din piele bătute cu ţinte aurii, panglici colorate şi canafi roşii, care să-i apere de deochi.
Mugurel, Norocel, Lara şi alţii la fel În faţa bisericii din Padina, gospodarii au început să-şi aducă armăsarii şi iepele încă de la 9 dimineaţa. Cât a durat slujba de Bobotează, pe marginea drumului s-au înşirat caii şi stăpânii lor veniţi pentru botez, precum şi mai mulţi săteni curioşi de spectacol.
„În alţi ani, era plin aicea de cai, din poarta bisericii până hăt! încolo, pe şosea. Acuma nu mai ţine lumea cai, ca înainte”, spune Constantin, un bărbat între două vârste, care ţine hăţurile unei căruţe trase de o iapă albă, Lara. La fel stau lucrurile şi în comunele învecinate, tot comune de câmpie, unde s-au împuţinat şi caii, şi călăreţii.
Citeşte întreaga ştire: „Iapa asta e sufletul meu”. Ca în fiecare an de Bobotează, sătenii din comuna buzoiană Padina şi-au dus caii la „botezat”