spot_img
spot_img
-1 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

I s-a înfundat! Damian ajunge din nou la Parchet, după ce a fost “albit” politic

- Advertisement -
RISC… Trimis, din nou, în fața procurorilor, Ciprian Damian riscă să ajungă și după gratii dacă va fi găsit vinovat și nu intervine prescripția faptelor

DREPTATE… Lovitură de teatru în cazul jafului de la FC Vaslui. Scos basma curată de către procurorii vasluieni, Ciprian Damian are din nou emoții. Va trebui să meargă din nou în fața procurorilor. Magistrații Tribunalului Vaslui au decis, zilele trecute, desființarea ordonanței procurorului privind soluția de clasare și trimiterea dosarului acestuia înapoi, la Parchet, pentru completarea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii a infracțiunilor de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor și bancrută frauduloasă. Mai exact, groparul fotbalului vasluian, Ciprian Damian, va trebui să explice unde au dispărut cele aproape 13 milioane de lei pe care le-a ridicat din casieria clubului în urma unui contract de administrare fals, dar și a unor bunuri înstrăinate cum ar fi echipamentele sportive Tehnogym și mașinile din patrimoniul SC Sporting Club SA. Decizia judecătorilor este definitivă, așa că dosarul lui Damian se întoarce la Parchet, unde procurorii vor trebui să probeze infracțiunile, plecând de la deciziile luate de instanțele civile care au decis deja irovocabil că Damian trebuie să dea clubului cele aproape 13 milioane de lei și bunurile înstrăinate. La sfârșitul lunii ianuarie 2022, aceiași procurori au spus că nimeni nu este vinovat, dar instanțele civile, însă, au identificat “hoțul” care a furat cloșca cu puii de aur de la FC Vaslui. În schimb, de data aceasta, noua gardă de procurori și judecători au o misiune relativ simplă de îndeplinit și anume, să alinieze deciziile date de către instanțele civile (și vorbim aici de toate instanțele din România: Tribunalul Vaslui, Curtea de Apel Iași, Înalta Curte de Casație și Justiție și, la un moment dat, se punea problema sesizării Curții Constituționale – n.r.) la cele ce vor fi date de instanțele penale. Altfel spus, este imposibil ca instanțele civile să te oblige să restitui sume colosale de bani după ce acestea au fost delapidate iar, în latură penală, procurorii să te considere nevinovat în condițiile în care acei bani puteau dispărea din conturile Sporting Club Vaslui și să ajungă în buzunarele lui Damian doar în urma unor fapte penale. De aceea, la această oră, procurorii vor continuarea cercetărilor privind fapte penale ca fraudă, delapidare sau bancrută frauduloasă și chiar dacă intervine prescripția și Damian scapă de pușcărie, acest lucru nu înseamnă că nu s-a făcut vinovat de faptele de care a fost acuzat.

Au fost nevoie de 9 ani, zeci de termene în dosarele civile și penale și plimbatul dosarelor pe la toate instanțele de judecată din România pentru ca, într-un final, cel supranumit «groparul fotbalului vasluian» să fie adus din nou în fața procurorilor, după ce cei de dinaintea sa l-au scos cu basmaua curată. Ciprian Damian primește o lovitură neașteptată ce se poate dovedi și una care să-l îngenuncheze, chiar dacă pentru unele fapte intervine prescripția. Mai exact, după ce, la începutul acestui an Damian se putea lăuda că procurorii l-au scăpat de urmărirea penală, zilele trecute a venit noua veste. Magistrații Tribunalului Vaslui au decis următoarele: «Desființează în parte ordonanța procurorului din 20.01.2022 dată în dosarul 438/P/2016 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, și ordonanța nr. 4/II/2/2022 a Prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, în ceea ce privește soluțiile de clasare dispuse față de Damian Iulian Ciprian, cu privire la infracțiunile de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, bancrută frauduloasă și delapidare. Trimite cauza la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârșirii de către Damian Iulian Ciprian a infracțiunilor de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor și bancrută frauduloasă, privind înstrăinarea, în frauda creditorilor, a echipamentelor sportive TEHNOGYM și a autovehiculelor din patrimoniul SPORTING CLUB SA) și abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, bancrută frauduloasă și delapidare, privind încasarea, în mod necuvenit, de către numitul Damian Iulian Ciprian a sumelor de 221.000 lei și 12.897.108 lei». Decizia judecătorilor Tribunalului Vaslui este definitivă. Altfel spus, până la urmă, Damian va răspunde și penal pentru faptele sale în condițiile în care, instanțele civile l-au obligat să restituie banii luați de la clubul vasluian. De fapt, magistrații nu au făcut decât să corecteze o «eroare» a procurorilor vasluieni, pensionați între timp, și care au decis renunțarea la urmărirea penală în cazul lui Damian. Era greu de crezut că așa ceva se poate întâmpla în condițiile în care instanțele civile te obligă să achiți sume colosale de bani clubului pentru că au considerat că banii nu au fost luați pe căi legale iar, în latură penală, procurorii să te considere nevinovat în condițiile în care acei bani puteau ajunge în buzunarele lui Damian doar prin delapidare, înșelăciune sau bancrută frauduloasă, toate fiind fapte penale. Totuși ceva a reușit Damian. În cazul în care va fi găsit vinovat, există șansele ca acesta să nu poată fi tras la răspundere, fiindcă intervine prescripția.

Un brand dus la faliment pentru că așa au vrut “unii”

Falimentul lui FC Vaslui, cea mai titrată echipă de fotbal din zona Moldovei, încă îi mai chinuie pe iubitorii fotbalului din județ. Nici la acest moment vinovatul care a îngropat această echipă frumoasă nu a fost pedepsit. Am rămas doar cu performanțele frumoase ale “galben-verzilor”, care s-au luptat cu granzii Europei de la egal, la egal. Să ne amintim meciurile Vasluiului cu Sporting Lisabona, Lazio Roma, Internazionale Milano, Sparta Praga sau Slavia Praga. Nici în Liga 1, FC Vaslui nu s-a făcut de râs. A fost vicecampioană, finalistă în Cupa României și putea să fie inclusiv campioană, dacă titlul s-ar fi jucat pe teren. La Vaslui au fost jucători de excepție, Wesley, Ljubinkovic, Sânmărtean sau Adailton, iar ca antrenori pe banca Vasluiului aproape că s-a rotit toată generația de aur a naționalei României, de la Balint, Dorinel Munteanu, Ciobotariu, Rednic sau Panduru. Dar toate s-au risipit, fiindcă omul căruia Adrian Porumboiu i-a încredințat echipa, Ciprian Damian, a spart-o în mii de bucăți pentru câteva milioane de euro. Astăzi, din FC Vaslui nu a mai rămas decât palmaresul (nici măcar nu mai apare pe Wikipedia, locul fiindu-i luat de CS Sporting Juniorul Vaslui) și vila impunătoare unde se lăfăie groparul lui FC Vaslui care se presupune că a furat, dacă e să ne luăm după magistrații români, 3 milioane de euro.

Sinteza infracțiunilor comise de Damian, așa cum reiese din plângerea penală făcută împotriva sa

FAPTE… O parte din membrii Consiliului de Administrație al firmei care a administrat clubul, în 2014, au făcut mai multe plângeri penale la Parchet. Procurorii le-au sintetizat, le-au cercetat 8 ani și au dat NUP. Iată cum sună rezumatul infracțiunilor de care Damian era acuzat, așa cum reiese din rechizitoriul procurorilor: “În cuprinsul actului de sesizare se arată că după deschiderea procedurii generale de insolvență, respectiv a falimentului față de SC Sporting Club SA Vaslui și ridicare a dreptului de administrare a reprezentantului legal, Ciprian Damian, foștii membri ai Consiliului de Administrație au aflat că anterior deschiderii procedurii insolvenței, acesta a vândut la un preț derizoriu echipamentele “Tehnogym”, precum și o parte din autoturismele societății. Se mai arată că patrimoniul lui Sporting Club a fost “micșorat” și ca urmare a încasării de către Ciprian Damian a sumei de peste 3 milioane euro în baza unui contract de administrare nereal. De asemenea, au fost efectuate plăți către diverși furnizori pentru servicii care nu au fost prestate și bunuri care nu au fost livrate sau livrate în cantități mai mici decât cele facturate, cum ar fi medicamente, piese auto sau lucrări de amenajare fictive. Biletele și abonamentele vândute la meciurile de acasă ale FC Vaslui nu au fost înregistrate la compartimentele de specialitate ale administrației publice locale, iar sumele încasate din vânzarea lor nu au fost înregistrate în evidența contabilă”. Iată și tunul de final al lui Damian pe care l-a dat în 2014, când FC Vaslui era comă: “și-a transferat în contul personal de la Unicredit Țiriac Bank suma de 221.000 lei (echivalentul sumei de 57.653, 82 euro) sumă care a fost virată în aceeași zi de Liga Profesionistă de Fotbal în contul de la Unicredit Țiriac Bank al SC Sporting Club SA Vaslui, reprezentând plată solidaritate UEFA juniori 2012/2013”. În final, procurorii au dat NUP la toate aceste acuzații. Motivele au fost de râsul lumii: ba că nu au găsit actele contabile, ba că sumele sustrase din casierie pe baza acelui contract de administrare nu puteau trece neobservate și tot așa.

Pongo încasa sume imense, în numerar, pe baza unui contract de administrare inexistent!

BANI DELAPIDAȚI… Datele sunt clare: în 2011, Pongo a ridicat suma de 4,3 milioane lei (43 miliarde lei vechi), în 2012 – 5,9 milioane lei (59 miliarde lei vechi), în 2013 – “doar” 2,2 milioane lei (22 miliarde lei vechi). Aceste sume sunt în afara salariului pe care-l avea la club, sume neînsemnate față de ceea ce câștiga din contractul de reprezentare – 69.427 lei, în 2011, 50.491 lei, în 2012, 63.130 lei, în 2013. În data de 31 august 2011, Damian ridică “cf. ctr.”, respectiv “conform contract”, suma de 640.000 de lei (6,4 miliarde lei vechi), fiind cea mai mare sumă pe care o încasează în 2011. Mai apare, în documentele anului 2011, cu sume mai mici, ridicate în cursul anului, de ordinul a 2-300.000 lei, în documentele contabile, ajungându-se, la final, la un total de 4.312.824,97 lei, în dreptul președintelui Consiliului de Administrație de la Sporting Club. În 2012, în aceeași zi, 31 august, tot “cf. ctr”, Damian ridică o sumă imensă – 1,2 milioane lei (12 miliarde lei vechi). Dar, cea mai mare bombă apare pe 30 septembrie 2012, când Damian Ciprian încasează, în mod personal, suma de 1,5 milioane lei (15 miliarde lei vechi). Anul următor, pe 22 august 2013, același Damian ridică o altă sumă uriașă din conturile Sporting Club – 542.000 lei (peste 5,4 miliarde lei vechi). Ulterior, după ce FC Vaslui s-a desființat, cu acești bani și-a făcut tot felul de afaceri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Daca se va constata existenta unor fapte penale ,in solidar cu Damian trebuie sa raspunda si procurorul(procurorii) care au acordat NUP in acest dosar.

  2. Pina la urma a fost o hoție cu legea in mînă!Și așa se va termina ! Cine sunt autorii ???
    Eeeii aici e întrebarea!
    Pongo ăsta e doar executantul!
    Putea el să facă de unul singur toate astea ? Exclus !!!!!

  3. Penalul sa se alinieze hotararilor instantelor civile … bai autorule , du-te si rescrie tratatele de drept ! De fapt la ce public trebuie “indictrnat” e bine asa … damian a albit , porumboiu a halit ! ( cheltuit ) , scuze !

    • Pai… se poate, Cipriane 😀 . In momentul in care se constata un prejudiciu pe civil, se poate dispune tragerea la raspundere a vinovatului, daca exista indicii temeinice de comitere a unor fapte penale. Numai ca pana or sa te condamne brava justitie romaneasca, or sa ti se prescrie demult faptele. Daca nu s-or fi prescris, deja, unele dintre ele…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.