spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Husul, raiul Centrelor de permanentã (foto)

- Advertisement -

Centrele de permanentã, o risipã pentru sistemul medical

ÎNGHESUIALÃ Pe o razã de nici cincisprezece kilometri în jurul municipiului Husi îsi desfãsoarã activitatea trei Centre de permanentã: unul la Stãnilesti, unul la Duda Epureni si unul chiar în inima orasului. Dacã managerii de spitale se plâng cã, de la zi la zi, numãrul pacientilor care vin sã se interneze cu probleme minore creste, în Centrele respective bate vântul. Bate, dar nu pe gratis. Conform datelor publicate pe site-ul Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate, anul trecut, cele unsprezece Centre de permanentã au “pãpat” din bugetul institutiei aproximativ 2 milioane de lei. Directorii de spitale spun cã o asemenea sumã le-ar fi suficientã pentru a înfiinta o nouã linie de gardã, medicii din Centrele de permanentã spun cã activitatea lor e “indispensabilã” sistemului, chiar dacã recunosc cã au fost zile în care nici mãcar un pacient nu le-a treacut pragul.

Înfiintate pentru a ajuta spitalele, prin descongestionarea activitãtii lor, Centrele de permanentã din judet îsi justificã din ce în ce mai greu scopul existentei. În timp ce managerii de spitale se plâng cã, de când au fost înfiintate aceste Centre, numãrul pacientilor internati cu probleme de sãnãtate minore au crescut în loc sã scadã, pacientii nici mãcar nu stiu cã au astfel de unitãti medicale la ei în localitate. Este si cazul husenilor care nu stiu ce rol are un astfel de Centru, darãmite sã mai si cunoascã locatia lui. “Sincer sã fiu, n-am auzit de Centrul ãsta. Românul, în general, pânã la o anumitã fazã a bolii, se trateazã singur, iar dacã se agraveazã, cheamã salvarea. Asa ne-am obisnuit noi, sã apelãm la doctor doar când pastilele nu ne mai ajutã.” ne-a declarat Maria Oinis. Am vizitat ieri Centrul de permanentã de la Husi, unde am gãsit-o de gardã pe doctorita Doina Mocanu. Ne era si imposibil sã nu o gãsim, având în vedere cã locatia Centrului respectiv este la parterul blocului în care locuieste medicul. Chiar si asa, dupã ce am sunat la usã, cel care ne-a primit înãuntru a fost sotul acesteia, care ne-a rugat sã mai asteptãm câteva secunde “pânã coboarã doamna doctor”. N-am putut sã nu observãm cã alãturi de Centrul de permanentã de la Vutcani, cel din Husi se claseazã cu usurintã în topul celor mai bine îngrijite si al celor mai bine dotate centre din judet. “Totul s-a fãcut exclusiv cu efortul financiar al medicilor care fac de gardã aici. Cel mai important pentru noi este ca pacientul sã fie multumit, în primul rând, de calitatea serviciilor noastre iar apoi de conditiile din Centru.” ne-a declarat Doina Mocanu. Medicul recunoaste cã nu multi sunt husenii care îi trec pragul, dar cu toate acestea spune cã Centrul renteazã. “N-avem un numãr fix de pacienti care vin aici. Într-o zi pot sã vinã doi, în altã zi pot sã vinã zece. Sunt pacienti cu diferite probleme, cu boli care nu necesitã deplasarea sau internarea. Am avut cazuri cu cãderi de calciu, cu tensiunea ridicatã. Au fost si pacienti care n-am avut ce le face la Centru si i-am trimis la spital. Dacã avem si trei cazuri pe sãptãmânã pe care reusim sã le tratãm aici fãrã a fi nevoie sã se mai ducã la spital, eu zic cã e bine, cred cã functionarea Centrului e beneficã”, ne-a mai declarat medicul. La capitolul “bila neagrã” s-a încadrat asistenta Doinei Mocanu, care ieri nu era la serviciu, cu toate cã trebuia sã facã de gardã. “E plecatã la mama ei care are ceva probleme medicale. Dar dacã vreti o sun si ajunge în cinci minute.” a încercat medicul Mocanu sã justifice absenta asistentei sale.

“Fereastra vindecãtoare” de la Stãnilesti era deschisã ieri

Dupã ce în urmã cu douã sãptãmâni am vizitat Centrul de permanentã de la Stãnilesti, fãrã a gãsi medicul si asistenta la serviciu, ieri ne-am mai încercat încã o datã norocul. De data aceasta usa ne-a fost deschisã, coincidentã sau nu, chiar de doctorul pe care data trecutã nu l-am gãsit la post.”Atunci nu m-ati gãsit pentru cã am avut un caz extrem de complicat la Husi. Am fost nevoitã sã o iau si pe asistentã cu mine pentru cã era vorba de o persoanã foarte bolnavã, despre care, ulterior, am aflat cã în noaptea aceea a si murit. De aceea am lipsit. Totusi, cred cã a fost vorba o jumãtate de orã, nu mai mult.” si-a spus oful dr. Plaier Liliana. Ca si colega sa din Husi, si medicul Plaier vede functionarea Centrelor de permanentã ca pe o strictã necesitate. “Sistemul e subfinantat nu din cauza acestor centre. Solutia cea mai bunã ar fi ca Sãnãtãtii sã i se aloce un procent mai mare din PIB. Credeti cã banii pe care îi încasez eu aici reprezintã o piedicã în calea dezvoltãrii sistemului? Atunci sã mi se ia acesti bani, dar nu cred cã asta îi va împiedica pe pacienti sã-si cumpere singuri medicamente si seringi cât timp stau pe patul spitalului. Poate nu toti medicii din Centrele de permanentã îsi fac treaba cum trebuie, nu pot sã bag mâna în foc pentru toti, dar cu sigurantã aceste unitãti vin în ajutorul bolnavilor. Faptul cã ne ajutã si pe noi sã ne rotunjim veniturile, nu pot sã neg, dar nu multã lume stie si conditiile în care lucrãm la aceste Centre. Sã nu credeti cã ne e usor ca în weekend sã ne lãsãm familiile acasã, sã venim sã stãm de gardã aici, iar noaptea sã ne trezim cu tot felul de persoane pe la geamuri, ori bãute, ori puse pe scandal.” ne-a mai spus dr. Plaier Liliana.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.