EUROPENI Oaspetii din Marea Britanie si Cehia, aflati la Husi în aceste zile, gratie ambitiosului proiect european „EuroDebate”, initiat de tinerii „Alter-Edu” au fost impresionati, fiecare în felul sãu, de Husi si de România. Fie cã au fost surprinsi de „diferentele culinare”, fie cã „orasul dintre vii” li s-a pãrut vechi, dar pitoresc, musafirii s-au declarat încântati de rodul actiunilor lor interculturale si de prietenia cu care au fost primiti la noi în oras.
„E o primã ocazie de a ne întâlni cu oameni din culturi diferite, de a cunoaste oameni noi si de a învãta foarte, foarte mult”, a spus Arina Agavriloaei, unul dintre membrii „Alter-Edu”, care, pe lângã sustinerea de activitãti, importante pentru dezvoltarea educatiei non-formale, au legat deja prietenii frumoase cu tinerii din Cehia si Marea Britanie. „E o experientã pe care nu o voi uita niciodatã. Mi-am fãcut prieteni, am învãtat multe lucruri despre celelalte culturi, dar am învãtat multe si despre mine însumi, de asemenea, si despre cum functioneaza o echipã”, a mai spus si Vlad Birzu. „Este prima oarã când fac parte în mod activ din echipa de organizare a unui proiect european si chiar dacã am multe responsabilitãti si multe sarcini, sunt fericitã cã pot lucra cu alti membri minunati ai Alter-Edu, alãturi de care cresc în fiecare zi”, s-a exprimat si Carla Mona Gilca, una dintre fondatoarele Alter-Edu de la Husi.
„M-am bucurat sã întâlnesc atâtia oameni noi si m-am distrat în toate activitãtile”!
Tinerii de peste hotare au fost primiti cu toatã ospitalitatea huseanã! Dacã unii au fost surprinsi de diferenta de gust dintre mâncãrurile românesti si cele din Cehia, altii s-au minunat de cât de…vechi pare totul în România. Per total însã, fiecare dintre participantii strãini au fost plãcut surprinsi, mai ales de cãldura, energia si bunãvointa colegilor lor români. Fiecare, în felul sãu, a tinut sã îsi exprime un gând fatã de sederea în România, la Husi. „M-a interesat cum functioneazã sistemul educational în România si mã bucur cã am reusit sã vizitez si Universitatea A. I. Cuza din Iasi”, a spus Robert. „M-am bucurat sã întâlnesc atâtia oameni noi si m-am distrat în toate activitãtile”, s-a exprimat si Natalie. Ken, liderul grupului englez, s-a arãtat impresionat de organizarea activitãtilor, iar Leslie a apreciat calitatea lucrului în echipã. Libor din Cehia însã s-a arãtat foarte…surprins de diferentele culinare.
„Mi-a plãcut sã vãd cum trãiesc oamenii în România”!
„Desi sunt foarte multumit de activitãti si de cazare si mai ales de echipa de proiect, am fost foarte surprins de diferentele culinare”, a spus Libor. Jurka si ea s-a arãtat entuziasmatã: „Consider cã debate-urile sunt foarte plãcute! Imi plac foarte mult si jocurile! Mã bucur cã am avut sansa sã experimentez lucruri noi”, a spus ea. Misha, în schimb, i-a bucurat pe toti huseni. El a spus sincer si deschis: ” Îmi place foarte mult orasul vostru, mai ales oamenii care locuiesc aici”! Tomas, un alt oaspete, a fost impresionat de… Iasi, pe care îl considerã un oras superb, în timp ce Jakub s-a arãtat interesat de traiul românilor: „Mi-a plãcut sã vãd cum trãiesc oamenii în România”, a spus tânãrul. Cehul Ondrej a fost atent la…detaliile locale si a precizat: „Îmi place foarte mult tema proiectului, metodele folosite, lucrurile pe care le-am învãtat cu ajutorul trainnerului nostru, Teolin. Dimineata facem jogging, iar cãlugãrii de la Mãnãstirea „Schimbarea la Fatã” din Dobrina au fost foarte amabili si primitori cu noi”. Ondra a conchis acest sirag de impresii personale: „România se aseamãnã mai mult cu Cehia decât mã asteptam din punct de vedere cultural si al limbii, chiar dacã aproape totul este vechi în România, pentru unii totul este nou si frumos”, a spus tânãra din Cehia.