ÎNCEPUT… Hușul va avea de acum înainte o Galerie de Artă care va purta numele pictorului Ștefan Dimitrescu, înființată în interiorul Cinematografului „Dacia”. Chiar dacă poate unii vor considera că este mult spus „Galerie de artă”, întrucât e vorba doar de foaierul cinematografului proaspăt modernizat, ei bine, inițiativa, fie și așa, adaptată acestor posibilități din prezent, este una deosebit de benefică și relevantă pentru cultura locală. Un început, un pas important! O dovedește faptul că, iată, prima expoziție de lucrări plastice a avut deja loc, marți, 2 aprilie, iar vernisajul a avut toate atributele unui eveniment cu ținută. Prezent la Huși, reputatul critic de artă Dr. Victor Bejan, a avut referințe și despre orașul în sine și personalitățile sale, nu doar pentru Galeria nou înființată la Huși. Tablourile expuse pe simeze au aparținut pictorului Mădălin Țibichi și pictorului basarabean, Anatolie Gherasimov, iar privitorii au fost încântați de tușele lor calde, de contrastele vibrante și de sentimentul de bine și de profunzime, dat de lucrările prezentate.
Evenimentul a fost moderat de profesorul Costin Clit, unul dintre oamenii de cultură care a devenit în ultimii ani un reper autentic al Hușului. Profesorul Clit a citat din pictorul Octavian Angheluță, care, într-un mod profund de a trăi aceasta artă, a definit pictura într-un fel propriu și memorabil. „Pictura nu este un joc, nu este o instituție sau doar o îndeletnicire plăcută. Este o măsturisire de credință, adesea dureroasă, iar creația artistică, un lung și pasionant proces confidențial între artist și lume”, a citat profesorul Costin Clit. „Împreună cu Mădălin Daniel Țibichi am gândit că o expoziție care pe parcurs să se transforme într-o pinacotecă, orașul nostru să se mândrească cu o zestre culturală formată din tablourille celor care vor trece pe aici. Avem o tradiție lungă și mă gândesc la înființarea Ateneului Cultural din timpul Primului Război Mondial, coordonat de Dimitrie Gociu, un hușean de-al nostru, care a studiat în Germania, pianist desăvârșit, care a fost atașat comercial la Hamburg , apoi în Siria. El preda Limba Engleză la liceul „Cuza Vodă” și liceul de fete „Elena Doamna”. În fiecare duminică, în sala de festivități a liceului „Cuza Vodă” erau organizate manifestații culturale, cu o tematică diversă. Și, poate, cu acest prilej, reluăm tradiția respectivă”, a mai spus profesorul Costin Clit. „În Huși s-au născut artiști de talie națională. Și nu aș vrea decât să trec în revistă numai pe cei care au fost Adam Bălțatu, Aurel Boerdenache, Viorel (Herșcovici) Huși, Ion Țolea. Ion Țolea poate este un necunoscut pentru cei de aici, dar să știți că a intrat primul la liceul „Cuza Vodă” cu cea mai mare medie, în 1918, anul Unirii. A pictat, a fost, de fapt, sub autoritatea lui Ștefan Dimitrescu, care era Decan la Iași, și a lui Nicolae Tonitza, iar cu Nicolae Tonitza a pictat Schitul Durău de la poalele Ceahlăului”, a ținut să amintească publicului prezent profesorului Costin Clit.
„Aș aminti o serie de mari personalități care s-au născut pe aceste plaiuri frumoase, moldave. Oameni din Istorie și oameni care au făcut Istoria”
ISTORIE… „Această galerie este binevenită într-un oraș de talia Hușului, un oraș cu multe biserici și cu mulți oameni valoroși. Să nu uităm că pe lângă cei trei pictori enumerați aici – Ștefan Dimitrescu, Adam Bălțatu și la Viorel Huși , eu aș aminti o serie de mari personalități care s-au născut pe aceste plaiuri frumoase, moldave. Și aș aminti pe academicianul Radu Cernătescu, chimist, pe academicianul Mihai Ralea, apoi pe niște mari oameni din Istorie, care au făcut Istoria, care au făcut Istoria și mă refer la Kogălniceanu și Cuza. De asemenea, mă refer la o serie de oameni de știință sau întreprinzători, care au plecat din acest oraș, Huși, și s-au consacrat în toată țara, dar și în străinătate. Este binevenită prezența acestei galerii într-un oraș ca Hușul, deoarece o galerie de artă creează o atmosferă frumoasă , o atmosferă de emulație, determină ca tinerii, copiii, să poată să vadă ceea ce este frumos, ceea ce este înălțător. Dostoievski spunea că frumusețea va salva omenirea. Poate nu va salva omenirea, dar, oricum, prin frumusețe, oamenii devin mai buni, mai toleranți, mai apropiați de sufletul celui de-lături”, a transmis criticul de artă Dr. Victor Bejan, la vernisajul primei expoziții de la Galeria de Artă „Ștefan Dimitrescu” de la Huși.