spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

HUSI: SPITALUL MORTII!

- Advertisement -

REZULTATE Acuze grave vin din toate directiile cãtre spitalul municipal Husi! Rezultatul anchetei Ministerului Sãnãtãtii, dat publicitãtii ieri, aratã aspecte nebãnuite din activitatea institutiei. Comisia de anchetã aratã cu degetul spre conducerea spitalului, sustinând cã a constatat încãlcãri ale unor norme medicale importante, disfunctionalitãti, dar si neimplicare în rezolvarea conflictelor dintre medici. În privinta mortii fetitei de 4 ani, de la Bunesti Averesti, specialistii Ministerului dau dreptate familiei micutei: nici asistenta si nici medicul Floreta Bianu nu i-au fãcut testarea prealabilã, înainte de a-i administra injectia cu antibiotic. În plus ambulantierii acuzã si ei proasta administrare a spitalului husean: “Culmea este cã, la Husi, drumul spre lifturile care duc la sectii trece prin camera de asteptare a CPU, si, pe tot parcursul derulãrii anchetei s-a procedat exact la fel, fãrã ca cineva sã se sesizeze! Dacã nu se iau mãsuri, situatii de acest fel se mai pot repeta”, a declarat si dr. Daniel Ungureanu, vicepresedintele sindicatului “Ambulanta” Vaslui.

În 8 puncte distincte, membrii comisiei Ministerului Sãnãtãtii, veniti la Husi, pentru a ancheta circumstantele în care o fetitã de 4 ani a decedat, la scurt timp de la internare, au prezentat concluzii oficiale, pe cât de neasteptate, pe atât de grave la adresa spitalului municipal Husi, dar si a SAJ Vaslui. Dacã ambulantierii s-au apãrat cu anumite argumente de acuze, sustinând chiar cã vor contesta raportul, la spitalul Husi a fost… tãcere! “Atât Serviciul Judetean Ambulantã Vaslui cât şi Spitalul Municipal Huşi au încãlcat prevederile Ordinului MS nr. 1706/2007 privind conducerea şi organizarea unitãtilor şi compartimentelor de primire a urgentelor, în gestionarea cazului pacientei Bedregeanu Maria Alexandra. (…) Conducerea spitalului a acceptat disfunctionalitatea din circuitul urgentelor pediatrice, neimplicându-se în rezolvarea conflictelor dintre medici şi nici în activitatea de implementare a prevederilor Ord. 1706/2007. (…) Regulamentul de Organizare şi Functionare al spitalului aprobat de comitetul director nu este actualizat, în structura functionalã a spitalului nefiind inclus şi Compartimentul de Primiri Urgente, respectiv atributiile medicului şef CPU şi a medicilor specialişti în medicina de urgentã. (…)Fişele de post nu sunt actualizate în conformitate cu noua structurã organizatoricã a spitalului care include Compartimentul de Primiri Urgente. (…)Ca urmare, au fost încãlcate prevederile Ordinului MS nr.1706/2007 privind conducerea şi organizarea unitãtilor şi compartimentelor de primire a urgentelor ( art. 18, 20, 49, 64, 76, 95), protocoalele de tratament în urgentã, protocoalele de administrare a medicamentelor pentru administrarea antibioticelor, precum şi Regulamentul de organizare şi functionare internã a spitalului”, acestea sunt doar câteva dintre problemele identificate de comisie, în privinta activitãtii generale din spitalul Husi. Referitor la moartea micutei Alexandra, comisia spune clar: “Medicul pediatru, deşi a considerat cazul ca fiind de maximã urgentã, nu a solicitat colaborarea în timp util cu nici un alt medic aflat în gardã la momentul respectiv. (…). Deşi în procedura de administrare intra-venoasã a antibioticului era recomandatã testarea sensibilitãtii la acesta, asistenta nu a luat în considerare acest aspect invocând faptul cã testarea nu i-a fost indicatã de cãtre medicul pediatru”, a stabilit comisia.

“Cum adicã, totul e perfect, când Ministerul a gãsit nereguli peste nereguli”?

În atare conditii, la spitalul Husi este asteptatã o conferintã de presã, promisã, de altfel, de conducerea institutiei, imediat dupã sosirea comisiei de la Minister. Dr. Nelu Tãtaru a avut însã o reactie, imediat dupã comunicatul Ministerului: “Citesc si recitesc cele concluzionate aici de comisia de anchetã si îmi dau seama cã, în sfârsit, existã cineva, care vrea sã vadã ce se întâmplã în spitalul Husi. Interesant este cã, chiar azi, l-am auzit pe primarul orasului, fratele doamnei manager, spunând la televizor cã <<administrativ e totul perfect la spitalul Husi, iar, medical, nu se bagã>>! Cum adicã, totul e perfect, când Ministerul a gãsit nereguli peste nereguli?! Cum sã fie bine, când avem o tensiune fãrã precedent între toate cadrele medicale, care nu mai stiu sau poate nu mai vor sã coopereze eficient, când medici foarte buni sunt obligati sã pãrãsescã spitalul Husi în lacrimi sau când husenii vin sã protesteze la poartã? Orice s-ar spune si oricât ar încerca unii sã bage sub pres toate problemele reale ale institutiei, adevãrul este unul: conducerea actualã a spitalului Husi este un dezastru! Cum sã nu fii capabil, în calitate de manager, sã coordonezi o echipã de medici buni, sã îi atragi pe medicii tineri, sã vinã la Husi, sã încurajezi oamenii cu performante si sã cauti sã creezi armonie? Atunci pentru ce esti manager de spital? Doar ca sã fugi de rãspundere? Într-un mediu civilizat, s-ar impune instant o demisie cât mai grabnicã din partea celui care conduce atât de prost! Ideea demisiei de onoare ar trebui însa sã vinã exclusiv de la cel care are onoare. În opinia mea, lucrurile se pot rezolva usor si cu multã decentã: venirea unei echipe manageriale noi la conducerea spitalului, capabile sã armonizeze colectivul de medici si asistente, iar pacientii sã primeascã cele mai bune servicii medicale si respectul cuvenit. Si Consiliului Local are o mare responsabilitate în a lua atitudine si a gãsi solutii. Atât pot sã le spun, tinâd cont cã ei sunt decidentii pentru buna organizare a activitãtii: redati, domnilor consilieri, spitalul comunitãtii husene si implicati-vã pentru impunerea unui management competent, la institutia care sustine sãnãtatea noastrã, a tuturor!”, a conchis dr. Nelu Tãtaru.

Acuzatii ale ambulantierilor: spitalul husean e un pericol public!

Revoltati de rezultatele anchetei Ministerului Sãnãtãtii, în cazul copilulului decedat zilele trecute din neglijentã medicalã, conducerea serviciului Judetean de Ambulantã Vaslui si a Sindicatului “Ambulanta” Vaslui a convocat o conferintã de presã în care si-au prezentat punctul de vedere. Conform rezultatelor anchetei, între ambulantieri si cadrele medicale ale Spitalului Municipal Husi ar fi existând o întelegere tacitã prin care pacientele gravide si copiii sã fie transportati direct în sectiile de Obstreticã – Ginecologie, respectiv Pediatrie fãrã a mai trece prin Compartimentul Primiri Urgente. Conform spuselor dr. Ana Maria Ungureanu, directorul medical al SAJ Vaslui si a dr. Daniel Ungureanu, vicepresedintele sindicatului, lucrurile nu stau deloc asa. Astfel, la începutul lunii septembrie, SAJ Vaslui a trimis o adresã cãtre DSP si Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Husi prin care sesizeazã faptul cã medicii din cadrul CPU Husi refuzã sã interneze aceste categorii de bolnavi, cu exceptia celor cu politraumatisme, dirijându-i direct pe sectiile aflate la etajul I, respectiv III. Aceste adrese au fost fãcute din cauza faptului cã, în cel putin douã cazuri, femei gravide nu au fost primite la CPU, una dintre ele, o femeie în vârstã de 27 ani, aflatã în travaliu, nãscând practic în lift, în drum spre sectia de Obstreticã – Ginecologie. O a doua femeie gravidã, care era în stare de inconstientã, a fost resuscitatã de personalul de pe ambulanta care o dusese la spital pe hol, dat fiind cã asistenta de la Urgente a refuzat sã o primeascã. “Am aflat cu stupoare rezultatul anchetei ministerului, anchetã în care nici mãcar nu am fost audiati, sã ne spunem punctul de vedere apropo de acest caz. În schimb, DSP Vaslui, institutie care a fost reprezentatã în comisia de anchetã, cu toate cã stia de aceste adrese si de faptul cã am sesizat iregularitãti, nu a spus nimic. În consecintã, noi am fost amendati, si nu stiu dacã cu toatã aceastã amendã nu se vor mai întâmpla cazuri asemãnãtoare. DSP nu a dat nici pânã azi un rãspuns la adresele noastre, singurul rãspuns venind de la spitalul husean, directorul medical Wassouf Emad comunicându-ne cã la CPU Husi nu existã spatiul necesar primirii gravidelor care vin la urgentã”, a declarat dr. Ana Maria Ungureanu, directorul medical al SAJ Vaslui.

“Este de neconceput asa ceva, noi sesizãm DSP-ul cu privire la lucruri grave, de natura celor care au dus la decesul unui copil în vârstã de patru ani, deci cu privire la încãlcarea unor legi, exact lucrul de care am fost noi acuzati si pentru care am fost amendati. DSP-ul trebuia sã verifice spitalul în urma adresei noastre si sã ia mãsuri, ori sã-i ajute sã rezolve situatia. Nu stim dacã medicul de gardã de la CPU Husi a fost anuntat sau nu, dar de prea multe ori ambulantierii sunt directionati cu bolnavii direct pe sectii, fiind refuzati sã mai treacã prin CPU. Culmea este cã, la Husi, drumul spre lifturile care duc la sectii trece prin camera de asteptare a CPU, si, pe tot parcursul derulãrii anchetei s-a procedat exact la fel, fãrã ca cineva sã se sesizeze! Dacã nu se iau mãsuri, situatii de acest fel se mai pot repeta”, a declarat si dr. Daniel Ungureanu, vicepresedintele sindicatului “Ambulanta” Vaslui. Acesta a adãugat cã a fãcut o sesizare pe acest caz care a fost înaintatã direct cãtre dr. Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgentã din Ministerul Afacerilor Interne, sesizare prin care s-a cerut sã se redeschidã cazul si sã se tinã cont în anchetã si de argumentele lucrãtorilor de la SAJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.