spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

ICOANA FACATOARE DE MINUNI LA HRAMUL EPISCOPAL

- Advertisement -

Husi, epicentrul religios al judetului

RELIGIOS Acest sfârsit de sãptãmânã, în întinsul Episcopiei Husilor, va sta sub semnul marii sãrbãtori a Sfintilor “Petru si Pavel”, când Catedrala Episcopalã îsi are Hramul locasului. Evenimente importante au fost rânduite pentru aceste zile, când, spre mângâierea credinciosilor, a fost adusã la Husi icoana fãcãtoare de minuni a Maicii Domnului “Prodromita”. Ieri, în jurul orelor 17,00, însusi Preasfintitul Pãrinte Corneliu a întâmpinat icoana, copie a reprezentãrii originale din Sfântul Munte Athos, realizatã la Mãnãstirea Bucium din Iasi. De altfel, duminicã, 29 iunie, se împlinesc cinci ani de când a avut loc întronizarea Preasfintitului Corneliu în demnitatea de Episcop al Husilor.

“în dupã-amiaza zilei de vineri, 27 iunie, la orele 17.00, în sunetul clopotelor, la Catedrala episcopalã cu hramul <<Sfinti Apostoli Petru si Pavel>> din Husi a fost întâmpinatã de cãtre Preasfintitul Pãrinte Corneliu, episcopul Husilor, în fruntea unui sobor de preoti si diaconi, icoana fãcãtoare de minuni a Maicii Domnului <<Prodromita>>, copie a reprezentãrii originale din Sfântul Munte Athos, realizatã la Mãnãstirea Bucium din Iasi. Dupã sosirea delegatiei, Preasfintia Sa a oficiat slujba vecerniei în catedrala episcopalã si Acatistul Maicii Domnului <<Prodromita>>. Icoana, alãturi de racla cu moastele sfintei mucenite Chiriachi, vor rãmâne spre închinarea credinciosilor, în baldachinul amenajat lângã catedralã, pânã în ziua de luni 30 iunie”, au comunicat reprezentantii Episcopiei Husilor.

Legenda icoanei fãcãtoare de minuni, de la Mãnãstirea Bucium!

“La mãnãstira Bucium, Iasi, a fost pictatã Icoana Maicii Domnului – Prodromita (care acum se aflã la Sfântul Munte Athos). Legenda povesteste cã icoana s-a pictat singurã în chip minunat în anul 1863. Ctitorii Mãnãstirii Bucium, ieromonahii Nifon si Nectarie, i-au cerut unui pictor bãtrân, Iordache Nicolau din Copou, sã picteze o icoanã a Maicii Domnului, pe care voiau sã o doneze la Schitul Prodromu. Icoana trebuia realizatã dupã rânduielile ortodoxiei: pictorul trebuie sã picteze numai în post si rugãciune, sã nu fi mâncat nimic în ziua când picteazã, ci numai dupã terminarea lucrului. Pictorul a pictat icoana pe lemn de tei, numai chipul Maicii Domnului nu reusea sã-l picteze. Vãzându-l necãjit, cei doi ieromonahi i-au spus cã vor da icoana la o bisericã mai micã si nu la Muntele Athos. Atunci pictorul a acoperit icoana cu o pânzã si s-a dus în camera sa unde s-a rugat Maicii Domnului pentru ca sã-i ierte pãcatele si sã-l ajute sã termine pictarea icoanei. Când s-a trezit a doua zi si a ridicat pânza de pe icoanã, bãtrânul iconar a vãzut cã pictura era finalizatã, chipul Maicii Domnului fiind zugrãvit în chip minunat si nefãcut de mânã omeneascã. Auzindu-se de aceastã minune, au început sã vinã aici o multime de bolnavi în speranta vindecãrii. Temându-se cã domnitorul Cuza va lua icoana de la schit, ieromonahii Nifon si Nectarie au luat icoana cu ei si au mers spre Muntele Athos. Legenda povesteste cã un pictor de la Episcopia Dunãrii de Jos din Galati nu a crezut cã icoana s-a pictat singurã, spunând cã sunt basme cãlugãresti si cã el poate sã facã una si mai frumoasã. în acel moment, Maica Domnului si-a întors fata cãtre el, iar pictorul s-a speriat. Ajunsi la Muntele Athos, un frate paralizat s-a vindecat numai când a vãzut-o. Tot legenda spune cã icoana îsi schimbã fata dupã teritoriul unde se aflã: în Moldova avea chip de moldoveancã, în Muntele Athos capãtã chip de grecoaicã, în Africa chipul devine negru” (sursa Bogdan Lupescu, “Pe urmele Prodromitei”)

Programul liturgic la sãrbãtoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, hramul Catedralei episcopale din Husi:

Vineri, 27 iunie 2014 – 07,00 – Utrenia si Sfânta Liturghie

– 08,30 – Sfântul Maslu

– 17,00 – Aducerea Icoanei Fãcãtoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mãnãstirea Bucium din Iasi; Acatistul Maicii Domnului Prodromita; Vecernia

Sâmbãtã, 28 iunie 2014 – 07,00 – Utrenia si Sfânta Liturghie

– 08,30 – Parastas pentru cei adormiti

– 12,00 – Acatistul Maicii Domnului Prodromita

– 17,00 – Vecernia si Litia Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Duminicã, 29 iunie 2014 – 08,00 – Utrenia

– 09,00 – Acatistul Sfintilor Apostoli Petru si Petru

– 09,30 – Sfânta Liturghie Arhiereascã

– 17,00 – Vecernia

– 18,00 – Procesiune prin municipiul Husi cu Icoana Maicii Domnului de la Mãnãstirea Bucium si cu racla Sfintei Mucenitei Chiriachi

Luni, 30 iunie 2014 – 07,00 – Utrenia si Sfânta Liturghie

– 09,00 – Plecarea cu Icoana Maicii Domnului cãtre Mãnãstirea Bucium din Iasi

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.