spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Hușenii nu au bani să își construiască locuințe, așa că povestea cu terenurile date gratuit tinerilor, rar are happy-end!

- Advertisement -

PROVOCĂRI… Nu este ușoară gestionarea situației cu terenurile date gratuit în partea nou înființată a cartierului „Dric” din Huși, unde municipalitatea dorește, din câte se pare, să dezvolte o zonă urbană modernă. Mulți tineri care au primit teren gratuit, în baza Legii, și-au ridicat acolo o casă, ceea ce face ca perspectiva „noului Huși”, cum îi mai spun unii acestei zone, să fie una încurajatoare. Sunt însă mulți localnici, care, deși au primit terenul, nu reușesc să își ridice locuințele, căci la cât de scumpe sunt acum materialele și mâna de lucru, construirea unei case este mult peste puterile lor. Așa că, nu e de mirare că la nivelul Consiliului Local ajung multe situații întortocheate, fie cu unii care au făcut o fundație, care acum e îngropată în bălării, alții au ridicat câte o anexă, ca să arate că respectă prevederea contractuală cu construirea obligatorie în timp de doi ani, dar, pentru că nu au mai avut posibilități, au vândut cât au apucat să facă. De aici și până la încurcături nu a mai rămas decât un pas. Consiliera liberală Cătălina Popa, cea care are meritul de a lectura cu băgare de seamă toate proiectele de hotărâre, a scos în evidență la ultima ședință diverse neconcordanțe, asupra cărora și colegii de mandat au fost de acord. Ba, la un moment dat, un funcționar din Primărie, probabil încurcat și el de atâtea schimbări cu terenurile de pe Dric, unde ba se dezmembrează suprafețe, ba unul cere autorizație de construcție și apoi vinde, de nu se mai știe cine și cum, a picat la mijloc, fiind certat precum un școlar, că nu pune toate documentele în materialele de ședință ale consilierilor.

Cătălina Popa

Face foarte bine Cătălina Popa că verifică în detaliu proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi, întrucât nu de puține ori, cu aspectele sesizate au fost de acord și colegii consilieri. Ba, și primarul Ioan Ciupilan dovedește în ultima vreme răbdarea de a da răspunsurile solicitate, semn că, dacă e cu vorba bună și cu interesul de a face lucrurile corecte pentru oraș, încape și înțelegerea, indiferent de politică. La cea mai recentă ședință de Consiliu Local, consiliera Popa a remarcat că autorizațiile de construcție de la două proiecte lipsesc. „În ambele proiecte este vorba despre terenuri atribuite, unul în 2008 și altul în 2010. La proiectele de hotărâre nu este anexat niciun document din care să rezulte că beneficiarii acestor terenuri ar fi inițiat vreun demers pentru realizarea unor construcții acolo. Nu există nicio autorizație de construcție eliberată mai demult”, a remarcat consiliera liberală, Cătălina Popa. „Dar le am eu la mine acuma”, s-a auzit spunând repede un funcționar din primărie, prezent la ședință, cu un teanc de hârtii în mână. Când l-a auzit, primarul Ciupilan a intervenit: „Păi, de ce nu le-ai pus?”, a întrebat acesta, pe un ton de mustrare. „Da, de ce? Domnule, de fiecare dată ați spus că le atașați, dar nu le puneți, de ce? Înseamnă că ceva nu e în regulă și…”, a adăugat și Cătălina Popa. „Nu, doamnă, totul e în regulă, uitați, le am eu aici. Uitați, certificatul, autorizație din 2015, sunt toate documentele”, a susținut funcționarul, care chiar avea actele la el. „Da, dar nu era mai simplu să fi pus în dosar o xerocopie la material?”, a replicat, apăsat, primarul Ciupilan. „Nu știu, dar eu o să mă abțin la aceste proiecte, pentru că nu mi se pare corect dacă după 10, 14, 16 ani, să nu se poată face dovada că pe acel teren a început construcția, în condițiile în care sunt persoane care au primit teren de nu știu cât timp, au început construcția, dar nu reușesc să o finalizeze, din cauza unor probleme din primărie. Deci, haideți să nu mai fim pentru unii mumă și pentru alții ciumă. Suntem aici să rezolvăm problemele oamenilor, nu să îi încurcăm. Că scrie foarte clar în acel contract de atribuire a terenului, că în termen de 60 de zile trebuie să ceară autorizația, că în termen de 12 luni de la primirea autorizație, trebuie să înceapă construcția și în 24 de luni să și termine construcția”, a spus Cătălina Popa.

Un hușean nu a putut construi pe terenul primit gratuit decât o anexă gospodărească. A vândut-o, iar cel care a cumpărat-o vrea acum ca primăria să îi dea și terenul din jur, dar fără licitație

„Un alt aspect: o persoană a beneficiat de 229 metri pătrați de teren, pentru construirea unei locuințe, în baza Legii 15/2003. A obținut o autorizație de construire a unei anexe gospodărești de 28 metri pătrați. Altceva nu a mai construit. A vândut această anexă de 28 metri pătrați, iar acum cel care a cumpărat solicită să i se atribuie, fără licitație, tot terenul de aproape 300 metri pătrați. E corect așa ceva?”, a întrebat consiliera Popa. „Moral, nu, legal da”, s-a auzit o voce răspunzându-i din sală. „El trebuia să aibă o autorizație pe o locuință, însă a cumpărat acea construcție, iar pentru intrarea în legalitate trebuie să dobândească o concesiune pe teren. Poate omul o să extindă autorizația de construcție și o să facă o casă”, a explicat consilierul Alexandru Focea. „Ideea este că lucrurile acestea trebuie urmărite și să nu se mai repete”, a conchis discuția avocatul Radu Bobârnat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Tinerii care au primit loturi de case ,au știut ei ce fac .Au construit fundația ,ca Primăria sa nu le ia terenul ,dar bani nu cred că au avut vreodată .Majoritatea sunt la munca in străinătate ,pt a și construi case ,dar Primăria ar trebui sa le ia terenurile și să le distribuie unor tineri care ar avea posibilitatea de a construi .

  2. Este foarte grav ce se intampla in orasul acesta! Jan ciupilan este depasit de situatie dar nu lasa fraul din maini pentru ca urmatorul ar desconspira ilegalitatile si marsaviile lui. Pe partea cealalta cu cea mai asumata lipsa de discernamant isi bate joc si ruineaza un oras caci in 4 ani va fi o ruina si imbecilii de la ajutor social vor zice ca asa este peste tot. Deja de cand ii culeg maturatorii via strazile arata ca dracu, in piata nu vezi niciun producator numai samsari care umfla preturile cum vor ei, in spital numai croitorese si vanzatoare la cleopatra ca daca ma duc sa fac o injectie imi fac zece cruci cand vad asa ceva este una care e sora sefa in pediatrie aia lucra vanzatoare frate si acum lasi copchilu pe mana ei..chiar daca a platit postul scoala si pe dracu tot creier de vanzatoare are nu si-a luat si grame de creier in plus .

  3. Corect ar fi sa nu se mai atribuie mai multe loturi unei singure persoane, un exemplu bun este șoferul ,,pensionar” de la spații verzi, care sa și facă treburile casnice aduce personal de la serviciul, inclusiv utilijale, daca s ar face o scurta verificare veți vedea cum și prietenii lui au pe lângă gard inclusiv pietriș de la spații verzi cu care ar fi trebuit să se termine unele lucrări prin Huși.Mai mult are acasă pe lotul din spatele doamnei Musteață toate topoganele și lemnele tăiate de pe strada și de prin parcuri.Oare unui bătrân necăji nu i-ar prinde bine un braț de lemne? Ce ziceți domnule primar????

  4. Cel mai sigur nu aveau nici inainte de a cere terenurile, dar daca tot e gratis, ca romanul….sa il ia!

    Sper ca daca nu au un stadiu de constructie de 30-40% dupa 3-4 ani, sa li se ia terenul si sa il primeasca altii care chiar il pot folosi.

    E si aiurea poate cei de langa isi fac case si vor avea o paraseala intre ei sau un vesnic santier abandonat, plin de buruieni etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.