URMÃRI Comisia de la Minister, anuntatã de Ministrul Sãnãtãtii, Nicolae Bãnicioiu, va veni luni la spitalul din Husi, pentru a ancheta circumstantele în care a murit fetita de 4 ani, tratatã de medicul Floreta Bianu. Pânã atunci, institutia trebuie îsi facã bine temele pentru verificãrile ce vor urma, tinând totodatã seama de valul de critici care s-a abãtut asupra spitalului, din partea oamenilor, pãrinti sau nu, care au rezonat cu suferinta mortii fetitei. “Spitalul Husi rãmâne un loc unde pacientii se pot adresa cu încredere, dar trebuie sã stie cã si ei pot schimba lucruri, neacceptând, în limitele decentei, neregulile întâlnite”, spune dr. Nelu Tãtaru, unul din medicii de referintã ai institutiei. Poate tocmai de aceea, husenii cer insistent în aceste zile readucerea la spitalul municipal a pediatrului Nicoleta Terzea, medicul care a plecat în lacrimi, în primãvara acestui an, dupã frecvente divergente cu Floreta Bianu.
“Am încercat în aceastã perioadã sã fiu în spitalul Husi doar doctor, asa cum pacientii mã stiu cel mai bine, tocmai ca sã nu se spunã cã politicul se implicã. Dar acest caz, soldat cu moartea unui copil nevinovat, scoate fiecãrui om, în evidentã, latura de pãrinte care nu poate admite cã propriului copil cineva i-ar putea face rãu. Privesti aceastã familie, distrusã de suferintã si întelegi cã trebuie sã iei atitudine. Dacã vine o comisie din partea Ministerului Sãnãtãtii, mi-as dori o evaluare realã si pertinentã a activitãtii din spitalul municipal Husi. Voi face si eu, ca senator, interpelãri în acest sens, în plenul Senatului, mai ales fatã de ceea ce priveste pertinenta activitãtii medicale din spitalul municipal Husi, a planului de management, a angajãrilor, a gradului de satisfactie a pacientului, a implicãrii Ministerului, a implicãrii Consiliului Local si primarului (nu pe criterii politice sau frate-sorã). În altã ordine de idei, concret, pentru tragedia care s-a petrecut în spitalul nostru, ca profesionist si având la dispozitie informatii relativ disparate si cu o doza de subiectivism, neparticipând la caz, aflând ulterior de cele întâmplate, astept sã se pronunte Medicina Legalã, dupã care voi avea un punct de vedere argumentat. Pânã atunci, as vrea ca oamenii sã stie cã spitalul Husi rãmâne un loc unde pacientii se pot adresa cu încredere, dar trebuie sã stie cã si ei pot schimba lucruri, neacceptând, în limitele decentei, neregulile întâlnite”, a spus medicul Nelu Tãtaru, senator PNL de Husi. Acesta a avut si o serie de critici dure la adresa managementului unitãtii. “Spitalul, ca furnizor de servicii medicale de calitate pe lângã specialisti buni trebuie sã mai aibã si un management modern, bazat pe satisfactia pacientului si nu pe unele interese personale. Atât timp cât accesul la functia de manager se poate doar dacã esti ruda primarului sau directorul medical este o persoanã fãrã idei, nu poti avea pretentia ca acea unitate spitaliceascã sã meargã. Nu se poate ca anumite reguli sau mãsuri sã se ia doar atunci când vin controale (cum este si acum cazul comisiei de la Minister), lãsând sã se înteleagã cã treburile merg. Nu mai trebuie fãcute angajãri pe relatii. Nu mai trebuie fortati sã plece acei doctori, care nu rezoneazã cu managerul sau seful de sectie (dau exemplul doamnei doctor Terzea, ba chiar si al doctorului Onilov, care ar dori sã se întoarcã la spitalul Husi, dar nu este primit). Dau doar aceste nume de medici, pentru cã husenii îi cunosc foarte bine si au empatizat cu ei”, a spus medicul Nelu Tãtaru.
Rugãmintea husenilor: “Medicul Nicoleta Terzea sã fie adus înapoi”!
La momentul acesta, Sectia de Pediatrie a spitalului Husi are un singur medic pediatru, Floreta Bianu, care, la rându-i, a gãsit de cuviintã sã îsi ia un concediu, în plin scandal provocat de moartea fetitei de la Bunesti- Averesti. Pe acest fond tensionat, tot mai multi sunt husenii care cer reîntoarcerea medicului pediatru, Nicoleta Terzea. Medicul Terzea a plecat în primãvara acestui an de la spitalul Husi, în ciuda faptului cã zeci de pãrintI – dar nici ea însãsi – nu au vrut sã pãrãseascã orasul. Divergentele pe care aceasta le avea cu sefa de sectie Floreta Bianu, despre care pãrintii au sustinut atunci si acum, cã “era invidioasã pe numãrul mare de pacienti, precum si pe aprecierea de care medicul Terzea se bucura în rândul husenilor”, au determinat-o pe Nicoleta Terzea sã plece, în lacrimi, de la spitalul Husi. “Stim sigur cã doamna doctor Terzea îsi doreste sã vinã la Husi, dar atâta timp cât doamna Bianu e sefã de sectie si are comportamentul pe care îl stim toti, ea nu poate veni. Noi, suntem cam opt pãrinti, care si azi o sunãm la telefon, îi citim analizele si ne îndrumã. E un medic cum rar existã si am fost norocosi sã fie la noi, la spital. Dacã cei care sunt în conducerea spitalului, ar aduce-o înapoi, atunci ar face un mare bine copiilor din oras“, a spus Ginu Ciobanu, unul dintre zecile de pãrintii, care au protestat în fata spitalului Husi, în luna martie, când medicul Nicoleta Terzea a decis sã plece.