spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Huseanul Nelu Tãtaru, la Conferinta Nationalã “Sunt singuri pe lume, cine îi apãrã?”!

- Advertisement -

DEZBATERE Personalitãti de referintã din domeniul sãnãtãtii, oameni politici, reprezentanti ai Guvernului si ai mediului academic au participat ieri la o conferintã nationalã pluridisciplinarã, numitã generic “Sunt singuri pe lume, cine îi apãrã?”, în care s-au evidentiat problemele celor peste 24.000 de persoane, adulti si copii, cu probleme mentale, institutionalizate. Senatorul husean, dr. Nelu Tãtaru, a fost invitat, în calitatea sa de secretar al Comisiei Senatului pentru Drepturile Omului, mesajul sãu prezentat în fata auditoriului, vizând îmbunãtãtirea legislatiei în domeniu, pentru ca cele peste 700 de institutii, în care ei trãiesc “sã nu devinã lagãrele de lângã noi”.

Profesor univ. dr. Florian Popa, vicepresedinte al Comisiei pentru sãnãtate publicã din Senatul României, prof. dr. Mihaela Bãlgrãdean, Prodecan al Facultãtii de Medicinã, U.M.F. “Carol Davila”, prof. dr. Vasile Astarastoae, presedinte al Colegiului Medicilor din România, Moroianu Zlãtescu, director al Institutului Român pentru Drepturile Omului, prof. univ. dr. Ioan Gherghina, vicepresedinte al Societãtii Nationale de Pediatrie – sunt doar câtiva dintre cei care au participat la aceastã conferintã ce si-a dorit sã atragã atentia, mai cu seamã asupra tinerilor si copiilor cu probleme mintale, institutionalizati în centre specializate. La eveniment a luat parte si chirurgul husean, Nelu Tãtaru, invitat în calitatea sa de secretar al Comisiei pentru Drepturile Omului.„De sase ani, România amânã înfiintarea unui Mecanism National de Prevenire (MNP), organism independent organizational, functional si financiar, care prin organizare de vizite neanuntate în institutiile sociale si medicale poate contribui la garantarea respectãrii drepturilor fundamentale ale copiilor si tinerilor cu dizabilitãti mintale închisi în institutii. Institutionalizarea acestora lasã oricând loc abuzurilor. (… ) În acest context, Centrul de Resurse Juridice lanseazã campania nationalã <<Lagãrele de lângã noi>> un demers unic de sensibilizare a opiniei publice cu privire la cei 17.000 tineri închisi în institutiile statului”, au transmis organizatorii.

„Noi trebuie sã îi protejãm pe cei care nu pot sã se apere singuri de abuzuri”!

„Organizatia Natiunilor Unite a cerut României sã reglementeze tot ceea ce tine de persoanele cu probleme mentale, institutionalizate. Pentru cã acesti oameni, copii, tineri, adulti, nu pot comunica asa cum trebuie, nu stiu sã se apere sau sã reclame ceea ce li se întâmplã, se creeazã premisele unor abuzuri. Sunt sfâsietoare povestile de viatã ale unor tineri crescuti în astfel de centre, pentru cã mãrturisesc asa cum pot, cã bãtaia a fost o metodã de educatie. Si nu e corect! De aceea, sustin initiativa legislativã care permite controalele inopinate în aceste centre, dorind, în fond, ca persoanele cu dizabilitãti sã trãiascã decent, sã primeascã atentia cuvenitã din partea statului”, a spus senatorul PNL de Husi, Nelu Tãtaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.