spot_img
14.6 C
Vaslui
08-oct.-2024
spot_img

Hrean la borcan pentru iarnã, cu 10 minute de muncã si fãrã lacrimi! Plânsul te ia în piatã când vezi cât costã

- Advertisement -

Hreanul este un leac pentru mai multe boli, în special rãcelile. Legenda spune cã acesta a fost adus în România de tigani, care au migrat în tara noastrã înainte de anii 1200, care chiar îl cultivau la acea vreme. Astãzi, acesta îl gãsesti în grãdini, prin locurile unde de regulã se cultivã porumbul. Acum este perioada optimã de cules si rãdãcinile au toate calitãtile necesare vindecãrii. Atentie, dacã vreti sã-l cumpãrati din piatã, pregãtiti-vã sufleteste. Pretul este unul pe mãsurã. În piata Traian, la Vaslui, acesta ajunge 40 de lei kilogramul, în conditiile în care morcovul este doar 5 lei kilogramul.

Vã prezentãm o retetã simplã, de pãstrare a hreanului ca medicament pentru iarnã. Iatã ingredientele: 300 g hrean cântãrit curãtat; 50 ml otet de 9 grade; 50 ml de suc de lãmâie; 15 g sare; 15 g zahãr optional;100 ml apã. Modul de preparare este relativ simplu. Iatã ce ne învatã Mihaela Carmina Pop: „Curãt hreanul cu un cutit econom, îl tai în bucãti mici, apoi îl pun într-un castron cu apã rece, îl bag în frigider si uit de el vreo 2-3 zile. Apoi, când îmi aduc aminte de el, scurg toatã apa si-l pun într-un blender mare, împreunã cu toate ingredientele: otetul de 9 grade, zeama de lãmâie, care este foarte importantã – ajutã hreanul sã îsi pãstreze mai bine culoarea albã si frumoasã, sarea si zahãrul, care este optional, si apa. Se blenduieste vreo 3 minute sau pânã când totul este bine mãruntit. Se opreste aparatul si se mai adunã produsul de pe margini, dacã este nevoie, dar nu stati cu fata direct deasupra recipientului, ca sã nu simtiti iuteala. Dacã sunteti rãcit, e indicat. Vã desfundã toate cãile repiratorii, iar cei care au sinuzitã se simt foarte bine dupã ce inhaleazã uleiurile ce ies din hreanul dat la blender. Si gata. Asa aratã textura. Nu va deveni pastã. Aceasta este cea mai usoarã metodã, de a pune hrean la borcan pentru iarnã si nu veti vãrsa nicio lacrimã. Dar dacã nu tineti hreanul tãiat în apã la frigider înainte cu câteva zile, hreanul procesat la blender devine amãrui. Asa cã nu sãriti acest pas. Si nu vã faceti grijã, hreanul va fi la fel de iute, tinut în apã. Tãria lui nu va fi diluatã. Luati câteva borcãnele mici si transferati pasta de hrean în ele. Înfiletati capacele. În 10 minute totul este gata! Hreanul astfel pregãtit se pãstreazã în frigider, deoarece aceastã conservã este sensibilã si nu tine în cãmarã. În frigider tine cam douã luni sã zic. Dacã vreti sã îl pãstrati pentru mai mult timp, cel mai bine este sã-l portionati în casolete mici de plastic, închise ermetic sau în tãvi de cuburi de gheatã si sã-l congelati”.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.