Sute de vasluieni se trezesc si adorm flãmânzi
SÃRÃCIE În judetul Vaslui, mii de oameni trãiesc sub pragul sãrãciei. E drept, multi dintre ei îsi complicã existenta aruncând putinul lor avut pe alcool. Sunt însã si destule familii care, indiferent cât s-ar zbate pentru o bucatã de pâine, nu reusesc sã asigure copiilor o alimentatie normalã. Este si cazul familiei Ciobanu sunt din Popesti, comuna Miclesti. Au patru copii, cu vârste cuprinse între 1 si 9 ani, pe care trebuie sã îi hrãneascã, sã îi spele si sã îi îmbrace din 400 de lei. Le este, practic, imposibil. Cei sase trãiesc într-o sãrãcie lucie.
Când vin banii din alocatii, cei doi pãrinti fac provizii pentru douã-trei sãptãmâni: câtiva saci cu fãinã, ceapã si cartofi, câteva sticle cu ulei si maxim douã tacâmuri de pui. Mirel abia asteaptã sã se îndrepte vremea pentru a putea merge la lucru, cu ziua în sat. Nu câstigã mare lucru, 20-30 lei, dar e multumit cã poate asigura hrana familiei într-o zi. I se rupe sufletul cã nu le poate oferi copiilor mai mult. Trãiesc într-o casã veche, fãrã luminã, iar singura lor avere este un cal, cu care tatãl le câstigã existenta. “Cu 4 milioane de lei mã duc la magazin, iau un sac de cartofi, un sac de fãinã, un sac de ceapã, un tacâm-douã si gata banii. Cum sã trãiesti o lunã de zile din banii ãstia!? Totul s-a scumpit: cartofii, uleiul. Suntem într-o situatie disperatã. La noi nu gãsesti serviciu. Muncesc cu ziua. Pe mult, pe putin, nu fac mofturi. Cu banii , iau ceva de mâncare la copii în ziua aceea”, spune cu amãrãciune Mirel Ciobanu.
Sãrbãtori pascale, pe datorie
Problema este cã tocmai alimentele nevoiasilor sunt tot mai scumpe. La începutul anului 2009, 1kg de cartofi costa 92 de bani, acum se vinde cu 2, 3 lei. Ceapa s-a scumpit de la 1, 2 lei, la 2,4 lei pe kilogram. Si pretul verzei s-a dublat. Cartofii s-au scumpit cu 75%, din septembrie pânã acum. “Dimineata, când mã trezesc, nu stiu ce sã fac. Nu stiu ce le mai pun pe masã. Mã duc la magazin, la doamna Crãita si-i cer mâncare pe datorie. Fetita de 9 ani merge la scoalã. Cere bani de pachet, pentru cã-i vede pe altii cu bomboane, cu biscuiti…nu am de unde. Fac datorii la magazin, în jos. Altfel nu as avea nici cu ce sã-i spãl. Când vine alocatia, plãtesc. Nu se poate altfel. E foarte greu la tarã. Sunt zile când eu si sotul meu mâncãm o bucatã de mãmãligã, numai sã-i vedem pe copii sãtui. Câteodatã încep sã plângã, îmi strâng copiii pe lângã mine si nu mai zic nimic când vãd cã nu am ce sã le dau sã mãnânce. Câteodatã le dau si ceapã prãjitã. Pâine mâncãm rar. Le mai fac câte o turtã în tigaie si le-o dau în mânã. O mãnâncã goalã, fierbinte”, mãrturiseste Elena Ciobanu. De Pasti, aceastã familie va mânca tot pe datorie, de la magazinul din sat. Oficialii nu stiu povestea sotilor Ciobanu, dar confirmã cã o sã le fie tot mai greu si lor si altora.