spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Hotomanul de la primãria Cozmesti

- Advertisement -

A încasat impozite de 140 de ori mai mari fatã de legea fiscalã

Scandal si acuze în primãria comunei Cozmesti, dupã ce un agent fiscal a fost descoperit cã încasa sume mari de la populatie, în contul unor taxe si impozite fictive, iar banii ajungeau în buzunarul propriu. Gheorghe Silianu este cercetat de Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ pentru faptul cã ar fi încasat necuvenit sume de la populatie, dupã care mãsluia chitantierele, trecând în documentele fiscale doar o parte din banii încasati. Totul a pornit de la o sesizare a unui functionar din primãria Cozmesti, care reclama faptul cã agentul fiscal Silianu încasase o sumã foarte mare de bani de la un cetãtean, în baza unei cereri de urbanism, care costa 11 de lei si pentru care agentul a solicitat în jur de 2.000 de lei, încasând peste 1.400 de lei! Agentul a fost prins cu minciuna, în momentul în care o parte din banii solicitati de la cetãteanul în cauzã ar fi ajuns la o colegã de birou, iar pe chitantã a trecut o sumã de zece ori mai micã, fatã de banii încasati. Politistii verificã mai multe cazuri similare, mai ales cã agentul Silianu este bãnuit cã ar fi lucrat la o cooperativã de credit, Penes Curcanu, de unde a plecat tot cu un scandal de proportii, fiind acuzat cã falsifica tot felul de chitantiere, iar banii ajungeau în buzunarul sãu.

Politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Vaslui, ajutati de inspectori de la Directia Generalã a Finantelor Publice, ancheteazã modul în care un agent fiscal din primãria Cozmesti si-a fãcut datoria, functionarul fiind acuzat cã încasa sume mari de bani de la populatie, în contul unor taxe si impozite fictive, dupã care îsi însusea sumele primite. Verificãrile au debutat în ultimele zile ale anului 2010, când Prefectura a solicitat DGFP sã deschidã un control la Cozmesti, la primãrie, existând o serie de suspiciuni privind activitatea agentului fiscal Gheorghe Silianu. Obiectivele controlului au fost simple: “dacã taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism au fost calculate corect; dacã agentul fiscal Silianu a depus la timp sumele de bani încasate; dacã agentul fiscal Silianu a virat sume de bani în alte conturi decât cele deschise pentru sumele de bani încasate; dacã sunt modificate duplicate ale unor chitante fiscale eliberate de agentul fiscal Silianu”. Cercetãrile au scos la ivealã lucruri grave care se petreceau în primãrie, fãrã ca nimeni sã bãnuiascã ce preocupãri penale are functionarul de la Fisc.

Cum sã faci rost de bani de buzunar, din depunerile contribuabililor…

Pe 15 octombrie 2010, Liliana Hutu, contabila primãriei Cozmesti, a informat conducerea institutiei despre o serie de nereguli din activitatea agentului fiscal Silianu, pe lângã “comportamentul neadecvat pentru functia pe care o ocupã, atât în relatia cu cetãtenii, cât si la locul de muncã”. Cu câteva sãptãmâni înainte, la primãrie se prezentase un cetãtean din comunã, Vasile Sârghi, care solicitase eliberarea unui certificat de urbanism. Omul în cauzã a mers cu cererea la agentul fiscal Silianu, care i-a fãcut o calculatie demnã de capitala României, nicidecum pentru un sat amãrât din Vaslui: peste 2.000 de lei, pentru 2.014 mp teren! Cum, solicitantul nu avea destui bani la el, a lãsat agentului fiscal suma de 690 de lei, urmând sã treacã sã aducã încã o transã, de 730 de lei, a doua zi. Sârghi s-a prezentat constiincios la primãrie, cu banii, în ziua urmãtoare, însã agentul fiscal i-a spus cã se grãbeste, cerându-i sã lase banii la o colegã, dupã care-i va da, ulterior, si chitantã. Smecher, agentul fiscal a încasat cei 730 de lei si, în chitantier, a trecut doar 73 de lei, cu niste puncte, fãrã a scrie nici mãcar în litere suma pe care o încasase de la cetãtean. Practic, îsi bãga în buzunar suma de 1.400 de lei, crezând cã nu va fi descoperit. Colega de birou care primise banii de la Sârghi a observat suma trecutã în chitantier si a anuntat contabila-sefã a institutiei. Atunci, s-a observat un lucru suspect. “Eu verificam chitantierele si am constatat cã agentul fiscal aduce banii cu întârziere. Atunci, am decis sã-i fac referat, pentru cã erau multe nereguli în documente”, sustine contabila-sefã a primãriei Cozmesti, Liliana Hutu. Desi, cum s-a demonstrat ulterior, Sârghi ar fi trebuit sã plãteascã doar 11,07 lei, pentru certificatul în cauzã, agentul i-a încasat peste 1.400 de lei, încasare-record în istoria finantelor: de peste 140 de ori valoarea realã!

I s-a întrerupt curentul, când a emis chitanta de 160 de lei!

“Veneau cetãtenii si-l reclamau pe dl. Silianu cã i-au dat bani si acesta nu le mai returneazã sumele. Dânsul a fost casier timp de douã luni, cât fata care era pe acest post era în concediu, iar atunci a fãcut multe nereguli. Încasa bani de la oameni, însã în chitante nu apãreau sumele, am avut mai multe reclamatii de acest fel. Sunt patru sau cinci chitante, predate la Politie, în care agentul fiscal face modificãri cu pixul pe copie, chitante de 50 sau 100 de lei, modificate. Din câte stim acum, dânsul a încasat sumele si a scris totul cu creion, fapte pe care le-am vãzut si în 2008 si pentru care l-am atentionat. Acum, faptele sunt mult mai grave. Cred cã agentul fiscal fãcea o suveicã, din banii încasati Politia a luat si statele de platã, pentru a face expertiza grafologicã”, sustine contabila primãriei. Faptele agentului fiscal sunt infractiuni de delapidare, sustin sefii Primãriei Cozmesti. Pe lângã sumele încasate în mod eronat si total ilegal de la Vasile Sârghi, agentul fiscal de la Cozmesti a luat bani si de la alti contribuabili, pe care i-a bãgat în buzunarul propriu. Pe 30 august 2010, Silianu a încasat 190 de lei de la Mihai Marhodin, din satul Fâstâci, iar pe chitante a trecut doar 160 de lei, chitanta fiind acum în posesia Politiei. Explicatia lui Silianu este demnã de filmele cu prosti: “În momentul în care a emis chitanta în original, în sumã de 190 de lei, era curentul electric întrerupt”. În cazul lui Ion Miron, desi omul a depus suma de 200 de lei, agentul fiscal a emis o chitantã de doar 20 de lei, iar cazul în este în verificare. Secretarul comunei spune cã “dl. Silianu a sustras documente de la noi, dupã care s-a apucat sã ne dea în judecatã”.

Agentul fiscal trecea înmultea totul cu 10 sau 100!

În martie 2010, acelasi agent Silianu a încasat de la Constantin Ilascu, din satul Bãlesti, suma de 75 de lei, reprezentând “cv certificat urbanism”. Omul dorea sã contruiascã o locuintã, având o suprafatã de 1.047 mp. Suma încasatã de agentul fiscal era uriasã, însã acest majorase suma în mod intentionat, dupã cum au constatat organele de anchetã. “Calculul este gresit, deoarece, la calculul taxei, în loc de “1,39 bani/mp pentru fiecare metru pãtrat care depãseste 1.000 mp”, domnul Silianu Gheorghe a folosit “1,39 lei/mp pentru fiecare metru pãtrat ce depãseste 1.000 mp”, ceea ce este total eronat”, scrie în actul de control de la primãrie. Functionarul fiscal avea o obsesie: înmultea fiecare impozit plãtit cu 10 sau 100, functie de interesele sale, ca sã-i rãmânã bani cât mai multi în buzunar. În loc de 6,23 lei, cât trebuia sã plãteascã Constantin Ilascu, agentul fiscal a încasat 75 de lei, de 12 ori mai mult fatã de limitele legale. La fel si în cazul lui Stefan Butoi, unde agentul de la Fisc i-a încasat 50 de lei pentru un certificat de urbanism, desi avea de plãtit doar 6,14 lei. Lui Paul Alios Chiriac, agentul fiscal i-a încasat 358 de lei, pentru un astfel de certificat, însã acel certificat costa doar 18,55 lei, de 20 de ori mai putin! Nu este singura surprizã. Organele de control au descoperit unele chitante emise de Silianu în 2008, în care, pe exemplarul doi al chitantei apar înscrisuri cu pixul sau cu creionul, cu toate cã aceste chitante sunt autocopiante. Este vorba de cinci chitante, cu sume cuprinse între 46 si 70 de lei, existând posibilitatea ca “pe exemplarul 1 al chitantei, aflat la contribuabil, sã fie înscrise alte sume. O femeie din Cozmesti, Elena Maxim, recunoaste cã ar fi plãtit 100 de lei, ca impozit pe clãdiri, în 2008, însã agentul fiscal i-a trecut cu pixul pe copie doar 50 de lei.

Silianu, client vechi al organelor de politie!?

Conform unor informatii, înainte de a veni la primãria Cozmesti, Gheorghe Silianu ar fi lucrat la cooperativa de credit “Penes Curcanu”, în Stefan cel Mare, unde ar fi apelat la metode ilegale pentru a face rost de bani de cheltuialã. Se pare cã, agentul fiscal de la Cozmesti ar fi falsificat mai multe chitante cât lucra la “Penes Curcanu”, drept pentru care a fost reclamat si condamnat cu suspendare pentru faptele sale. Practic, Silianu încasa sume de bani de la oameni, însã acestea nu mai ajungeau în conturile lor, de la “Penes Curcanu”. Organele de politie verificã cazierul agentului fiscal, iar surprizele sunt abia la început, ne spun anchetatorii. Oamenii din Cozmesti bârfesc cã ar fi fost angajat în primãrie la insistentele unui consilier local din Cozmesti. “I-am luat atributiile de agent fiscal, pe motiv cã nu a respectat fisa postului si Codul fiscal, asa cum reiese si din raportul celor de la Finante. I-am fãcut o altã fisã a postului. Acum, este o lucrare la politie si asteptãm rezultatul anchetei”, spune Vasile Aporcãritei, primarul de la Cozmesti.

Silianu nu recunoaste: “Vor sã scape de mine”

Desi actele de control sunt cât se poate de clare, conturându-se infractiunile de delapidare, uz de fals si fals în acte publice, agentul fiscal Silianu sustine cã este o victimã a masinatiunilor din primãrie. “Scopul acestei actiuni este sã scape de mine, pentru cã i-am reclamat pe unii de aici de luare de mitã. Este si o vinã a mea, cã am mers doar pe Codul Fiscal, fãrã a tine cont de hotãrârea Consiliului Local, care nu mi s-a dat la timp. Eu am plecat în concediu, în 2010, am predat documentele la contabilitate si când m-am întors mi s-au luat atributiile. În perioada de concediu, mi-a tinut loc o colegã, iar când m-am întors mi s-a dat sã mã ocup de distributia produselor de la Comunitatea Europeanã”, spune Silianu. Refuzã sã recunoascã faptul cã a lucrat la Cooperativa “Penes Curcanu”, desi probele sunt mai mult decât evidente. La cooperativã, contractul de muncã i s-a desfãcut în 1999, cu litera “i”, sustin sursele noastre, dupã ce s-a aflat de masinatiunile angajatului, care-si însusea sume mari de bani din depunerile abonatilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.