CAMPANIE… Inspectorii de muncă vasluieni desfășoară, în această perioadă, ample controale la hotelurile sau restaurantele din județul Vaslui. Mai exact, controalele au în vedere modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii care desfășoară activități în domeniul alimentației publice turismului și comerțului, respectiv: restaurante, baruri, cafenele, fast – food – uri, activități de catering, hoteluri, moteluri, pensiuni, parcuri pentru rulote, campinguri. Scopul campaniei este de creștere a gradului de conștientizare, atât a angajaților cât și a angajatorilor în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării la locul de muncă a legislației specifice în domeniul securității și sănătății în muncă.
Odată cu debutul sezonului de turism, inspectorii de muncă vor începe o amplă campanie de control la agenții economici care desfășoară astfel de activități, dar și controale la angajatorii cu activitate în domeniul alimentației publice. Acțiunea de control are în vedere creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă. În plus, acțiunea urmărește și realizarea de controale la cel puțin 20% din unitățile din județ, care au mai mult de 5 angajați, cu precădere la unitățile care nu au fost controlate în ultimii 3 dar și verificarea îndeplinirii măsurilor dispuse în controalele anteriore. Activitatea agenților economici în domeniul turismului și al serviciilor de alimentație publică acoperă o gamă largă de activități diferite incluzând hotelurile, restaurantele, serviciile fast – food, cantinele, cafenelele, cofetăriile. În plus, un număr important de angajați își desfășoară activitatea în acest domeniu. Activitatea desfășurată de lucrătorii angrenați în acest domeniu economic este influențată și de următorii factori: caracterul sezonier de muncă care nu au timp să se adapteze la această activitate, sunt angajați mulți lucrători tineri care nu sunt obișnuiți cu lucrul și nu și-au dezvoltat încă abilitățile necesare, instabilitatea angajamentului forței de muncă slab calificată, rulajul forței de muncă, suplinirea lipsei de personal prin angajarea lucrătorilor de altă naționalitate. Securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor care desfășoară activități în domeniul hotelier și al serviciilor de alimentație publică trebuie să fie permanent în atenția angajatorilor, deoarece acești lucrători sunt expuși la o serie întreagă de riscuri de accidentare la locul de muncă. Datorită caracterului sezonier al acestor activități, angajatorii din domeniul turismului, alimentației publice și comerțului, au tendința de a minimaliza riscurile existente, privind securitatea și sănătatea la locul de muncă. Scopul campaniei este de creștere a gradului de conștientizare, atât a angajaților cât și a angajatorilor în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării la locul de muncă a legislației specifice în domeniul securității și sănătății în muncă. Securitatea, sănătatea în muncă a lucrătorilor care desfășoară activități în domeniul hotelier și al serviciilor de alimentație publică în care intră restaurantele, fast – food – urile, cantinele, cafenelele, bistrourile, cluburile și discotecile trebuie să fie permanent în atenția angajatorilor deoarece aceștia sunt expuși la o serie întreagă de riscuri de accidentare la locul de muncă, după cum urmează: arsuri termice, tăieturi, înțepături, riscuri electrice, căderi la același nivel prin alunecare sau împiedicare, durata excesivă a timpului de lucru și orare atipice. Acest sector este caracterizat prin programe de lucru prelungite, neregulate și atipice dar și muncă fizică dificilă, caracterizată prin poziții statice și în picioare prelungite sau volumul de muncă ridicat și muncă sub presiune. Pentru controlarea modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, va declanșa acțiuni de control la angajatorii care desfășoară activități în domeniul alimentației publice, turismului și comerțului, respectiv: restaurante, baruri, cafenele, fast – food – uri, activități de catering, hoteluri, moteluri, pensiuni, parcuri pentru rulote sau campinguri.
La cum evolueaza societatea in curind o sa faceti controale la moldoveni.