spot_img
spot_img
-1.1 C
Vaslui
13-ian.-2025

Hotelul bizar din centrul Clujului care a stârnit ironii pe net: sicriu, navă spaţială sau metroul lui Boc?

- Advertisement -

În centrul Clujului se construieşte un hotel comparat de internauţi cu un sicriu, un vapor sau chiar o navă imperială din pelicula „Războiul stelelor”. „Adevărul” vă explică cine finanţează proiectul şi cum a fost posibilă construirea clădirii într-o rezervaţie arhitecturală. Clujenii fac haz de necaz în legătură cu ceea ce se poate califica drept una dintre cel mai urâte construcţii din centrul urbei. Pe lângă zeci de comentarii, viitorul hotel a devenit şi subiecte de meme, fiind înfăţişat ca un coşciug sau ca o navă imperială din „Războiul stelelor”.

Unii internauţi au susţinut că este vorba despre  primul vagon care va circula în metroul pe care primarul Emil Boc l-a promis clujenilor. Povestea construcţiei datează din 2009.  Pe strada Avram Iancu din centrul Clujului, zonă înţesată de clădiri monument-istoric, a apărut silueta unui hotel caracterizat de mulţi internauţi şi de persoane publice drept o „monstruozitate”. Noul hotel care va face parte dintr-o reţea internaţională a luat locul unei grădini aflate în proprietatea uneia dintre cele mai importante familii nobiliare din Transilvania – Bethlen. Grădina, cu o suprafaţă de 1.222 de metri pătraţi, a fost amenajată în stil japonez, aici fiind plantaţi arbori şi arbuşti aduşi din Orient, care se mai păstrau până când în zonă au intrat buldozerele. Scandalul a început în 2009, când vecinii au protestat vehement vis-a-vis de ridicarea hotelului care iniţial era conceput să aibă 7 etaje, într-o zonă de case. Investitorul, omul de afaceri sibian Dumitru Ghişe, cotat de Forbes cu o avere de 27-28 de milioane de euro, deţine hotelul Golden Tulip Ana Tower din Sibiu şi Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca. În ciuda opoziţiei Comisiei Monumentelor din Cluj-Napoca, dar şi a vecinilor, investitorul a obţinut avizul de la Bucureşti, astfel că la 12 ani de la primul protest, clujenii au descoperit „hidoşenia”  cu 5 niveluri.

Hotelul va avea 5 niveluri într-o zonă în care predomină casele cu 1-2 etaje.

Ciprian Mihali: „Monstruozitate arhitecturală şi urbanistică”  Profesorul universitar Ciprian Mihali, fost ambasador al României în Senegal, s-a numărat printre primii clujeni care au reacţionat vis-a-vis de hotelul de pe strada Avram Iancu: „Îmi pare rău, dar iarăşi o să postez ceva urât. Nu am cum să nu fiu revoltat, când o secţiune importanta din zidul istoric medieval din Cluj şi fűvészkert, adică prima gradina botanică din epoca barocă în spatele palatului Nemeş-Bethlen era distrusă şi masacrată de aceasta clădire incredibil de urâta. Tot aici s-a găsit şi un sit arheologic important din epoca romană. Este o crima împotrivă patrimoniului imobil istoric (…) Cum e posibil să apară în centrul Clujului, pe una din (cândva) cele mai pitoreşti şi mai echilibrate străzi ale oraşului, această monstruozitate arhitecturală şi urbanistică? Cine dă avize pentru distrugerea echilibrului arhitectonic, cine este atât de orb şi de înfometat de bani încât să nu realizeze că o asemenea oroare toxică distruge totul în jurul ei şi pentru foarte mulţi ani de acum înainte?” Consilier local: „Alcătuire de o urâţenie greu de suportat din orice unghi” Consilierul local USR, Alexandra Oană a susţinut că hotelul este de „o urâţenie greu de suportat”: „La nici 300 de metri de centrul Clujului, pe strada Avram Iancu, s-a materializat această alcătuire de o urâţenie greu de suportat din orice unghi te-ai uita la ea, ce, pe deasupra, dă o palmă patrimoniului istoric al oraşului şi îngroapă o parte din zidul cetăţii medievale, necropola romană din secolul 2 şi prima „grădină botanică” privată a palatului Nemes-Bethlen din secolul 18. Mi se pare de necrezut că un asemenea proiect a reuşit să parcurgă toate etapele de avizare şi să primească toate aprobările necesare. Dacă lipsa de gust şi lăcomia dezvoltatorilor nu mă surprinde, indolenţa autorităţilor ce au permis ca oraşul să fie astfel desfigurat mi se pare de neiertat.  Având în vedere că proiectul acesta a trecut, mă întreb, sincer, ce ne mai putem aştepta să răsară pe străzile Clujului?”

Citeste mai mult: adev.ro/qoim2g

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.