spot_img
14.8 C
Vaslui
02-nov.-2024
spot_img

HAOS plătit din bani publici. Bătaia de joc de la Restituirea Proprietăților. Casele luate de comuniști, „confiscate” de funcționarii statului

- Advertisement -

Zeci de mii de români riscă să nu mai primească niciun leu pentru proprietățile revendicate, după ce Guvernul a dat o lege care ar putea bloca restituirile.

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietății (ANRP) a devenit o adevărată fortăreață. Persoanele care așteaptă să fie despăgubite pentru proprietățile confiscate abuziv de regimul comunist se plâng că sunt purtate pe drumuri de ani buni, stau cu orele la cozi și sunt trimise acasă fără niciun răspus.

În acest timp, în instituția care ar trebui să se ocupe cu soluționarea dosarelor privind Legea proprietății, ANRP, angajații se pare că nu lucrează de doi ani, adresele către oameni sunt trimise cu întârzâiere și haotic. Mai mult, unii moștenitori susțin că în dreptul dosarelor lor au apărut alte nume.

A crescut numărul de dosare

Potrivit unui răspuns dat de ANRP pentru „Evenimentul zilei”, în 2012 existau 48.700 de dosare în lucru, iar acum șefii instituției susțin că există 50.088 de dosare, adică s-au înmulțit. Dacă acum doi ani toate dosarele erau în lucru, acum, surprinzător- zeci de mii de dosare nici măcar nu au fost citite.

În același răspuns dat EVZ se arată că acum sunt în lucru  24.088 de dosare, iar pe 26.000 s-a pus praful, ele nefiind nici măcar distribuite consilierilor.

50 de mii de dosare așteaptă să fie soluționate la
Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților

S-a trezit cu alt moștenitor în dosar

Elena Ardeleanu (82 de ani) din Iași se luptă de ani buni cu ANRP ca să recupereze un teren sau să fie despăgubită. Femeia se plânge că a făcut  zeci de drumuri la Autoritate și că i-au fost trântite uși în nas, deși are hotărâre definitivă dată de instanță. Mai mult, ea spune că s-a trezit că în dreptul dosarului ei, pe pagina de internet a ANRP, figurează altcineva ca beneficiar al despăgubirii ce i se cuvine: echivalentul a 16.700 de euro.

Concret, Elena Ardeleanu a cerut să i se restituie 770 de metri pătrați de teren din Iași, iar cei de la ANRP au decis să i se dea 280 metri pătrați în natură, iar pentru restul suprafeței să primească despăgubiri bănești. Numai că, legea s-a schimbat anul trecut și femeia a primit puncte, pe care le poate valorifica după 2017.

„Am auzit că se fabrică dosare. Eu vreau dreptate”

Femeia spune că în dreptul dosarului ei figurează Mihai Vasile. „Am constatat asta în urmă cu câteva luni. M-am dus la ANRP de mai multe ori, dar nu m-a lămurit nimeni. Așa că le-am făcut plângere la Curtea de Conturi. Eu am 82 de ani, dar asta nu înseamnă că trebuie să își bată joc de mine. Cine este Mihai Vasile ăsta care figurează în dosarul meu, nu știu. Am auzit că se fabrică dosare paralele și se fac plăți, sper să nu fie așa. Eu am primit puncte. Ce fac eu cu punctele lor. Ei merg pe principiul: deșteptul promite, prostul trage nădejde”, a povestit femeia.

Aceasta a explicat că după ce i-a amenințat cu proces în martie, pe 6 mai a primit acasă o hârtie prin care a fost anunțată că s-a soluționat dosarul ei și că a primit puncte: 75.240, fiecare punct fiind echivalent cu un leu. În ceea ce privește fapul că există dosarul cu numărul 13.693 și că în dreptul lui apare un anume Mihai Vasile, aceasta nu a fost lămurită până în prezent. „Ei susțin că sunt două dosare diferite, unul cu CC la urmă și unul fără. Cel fără este al meu, iar celălalt este al omului ăsta. Dar nu există așa ceva, am vorbit cu avocatul și nu există. Eu nici nu mai știu la ce coadă să mă așez când mă duc la ANRP, este haos acolo”, s-a mai plâns femeia, fost medic.

EVZ a încercat că dezlege misterul. Întrebați ce înseamnă că dosarul are în coadă CC, reprezentanții Autorității au explicat că, de fapt, nu pot  exista două dosare cu același număr. „Abrevierea CC, care se adaugă fiecărui număr de dosar de despăgubire, este o trimitere la Comisia pentru Stabilirea Despăgubuirilor, în prezent Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor”. Cu alte cuvinte, conform legii, nu putea exista un același număr de dosar cu CC în coadă, dar cu un alt beneficiar, așa cum apare pe pagina de internet a ANRP-ului.

”Eu nici nu mai știu la ce coadă să mă așez când mă duc la ANRP, este haos acolo.”
Elena Ardeleanu, „client” ANRP

Avocați: „Guvernul s-a acoperit cu o lege, ca să nu mai plătească”

Tot mai mulți moștenitori încep să apeleze la avocați și își caută dreptatea în instanță, după ce au văzut că ANRP, instituție condusă de George Băeșu,  nu îi bagă în seamă. Rezultatul: au aflat că guvernanții s-au acoperit legal pentru a le putea închide ușa în nas moștenitorilor.

Concret, Valentina R. a povestit, pentru EVZ, că bunicii ei au depus dosar la ANRP în anul 2.000, prin care cereau să li se restituie un teren aflat în centrul Galațiului. Dar, pentru că pe vremea comuniștilor s-a construit un bloc pe teren, proprietatea nu a mai putut fi restituită în natură, iar de 14 ani – oamenii cer despăgubire în bani.

„Faceți presiuni pe ANRP, altfel nu primiți nimic”

„Avem un dosar depus la Restituirea Proprietății din anul 2000, de bunicii mei, care între timp au murit, pentru o casă care le-a fost dărâmată de comuniști. Am tot întrebat ce se întâmplă cu el, iar dacă sun la ANRP spun că nu plătesc nimic, că totul este blocat. Am mers și acolo, iar răspunsul a fost același: totul e blocat deocamdată, nu se dau bani. Mi s-a spus că s-ar da bani celor care au câștigat în instanță. Așa ca am apelat la doi avocați, care după ce au analizat actele mi-au spus că șansele de câștig în instanță sunt mai mici față de acum câțiva ani, pentru că Guvernul s-a acoperit legal să nu mai plătească. Nu îmi râmane decât să aștept…până când nu spune nimeni”, a declarat reporterilor EVZ femeia.

Cert este că, zecile de mii de români care așteaptă să fie despăgubiți de către stat pentru proprietățile pe care familiile lor le-au pierdut atunci când au fost deposedate abuziv, se luptă cu morile de vânt. O spun chiar avocații în domeniu, care explică faptul că singura tactică care funcțioenază în prezent este punerea de presiune pe ANRP și acționarea instituției în judecată.

„Recomandarea noastră pentru moștenitori este să facă presiuni asupra ANRP, în sensul formulării de adrese/notificări repetate în vederea soluționării dosarelor. Aceasta este strategia pe care am adoptat-o împreună cu alți clienți aflați într-o situație similară”, spun avocații contactați de EVZ.

Mai mult: http://www.evz.ro/bataia-de-joc-de-la-restituirea-proprietatilor-casele-luate-de-comunisti-confiscate-de-functionarii-statului.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.