spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Haos în Consiliul Local Vaslui: liberalii se faultează singuri și caută dizolvarea Consiliului de Administrație al societății Transurb

- Advertisement -
DECIZIE… Este greu de înțeles cum, în luna noiembrie, consilierii PNL au ales un CA reprezentativ pentru ei la Transurb, iar acum încearcă să creeze o situație care să ducă la revocarea lui.

DE NEÎNȚELES… Se apropie cu pași repezi alegerile locale, iar liberalii încep să-și dea singuri la gioale. O dovedește ceea ce s-a întâmplat ieri în Consiliul Local, acolo unde actuala conducere a societății Transurb, instalată de PNL în urmă cu câteva luni, nu a reușit să-i convingă pe consilierii locali să voteze indicatorii de performanță rezultați din noul plan de administrare. Dacă în cazul social-democraților votul a fost unul clar și explicat, aceștia considerând că planul este “dezastruos”, nu același lucru poate fi spus și despre consilierii PNL. Aceștia au, împreună cu consilierii de la USR, majoritatea în CL și ar fi putut trece cu ușurință proiectul de hotărâre, însă s-au abținut la vot fără a-și explica public decizia. Este greu de înțeles cum, în luna noiembrie, aceiași consilieri PNL și-au pus oamenii lor la Transurb, iar acum încearcă să creeze o situație care să ducă la revocarea lui. Asta pentru că, potrivit legii, dacă indicatorii de performanță sunt respinși de două ori și nu se ajunge la niciun consens în cadrul negocierilor, Consiliul de Administrație se revocă. Cele trei refuzuri ale liberalilor de a vota indicatorii de performanță ai Consiliului de Administrație Transurb nu poate avea decât o sigură explicație logică: un ordin venit din afara grupului de consilieri. Cui folosește o astfel de manevră, nu știm, însă cu siguranță nu consilierilor liberali. Sătul și el să fie pus într-o ipostază neplăcută, și nu o dată, ci de mai multe ori ori, în fața Consiliului Local Vaslui, președintele CA-ului de la Transurb, Gică Avram, ia în calcul să-și depună demisia.

Ședința de Consiliu Local de ieri a scos la iveală mai multe erori comise, în ultima perioadă de timp, la nivelul aparatului de specialitate al primarului și al conducerii societății Transurb. Consilierul local USR, Mihaela Bohotineanu, a explicat că, potrivit legii, nu planul de administrare trebuia să fie supus aprobării Consiliului Local Vaslui, ci doar indicatorii de performanță rezultați din planul de administrare, adică exact proiectul de hotărâre aflat ieri pe ordinea de zi: “Este momentul să întrerupem un șir lung de erori care s-au petrecut în legătură cu funcționarea societății Transurb, mai exact cu actele care reglementează activitatea acesteia. În conformitate cu dispozițiile art. 30 din Ordonanța 109, planul de administrare al acestei societății se aprobă de către Consiliul de Administrație. După aprobarea planului Consiliului de Administrație, prin grija președintelui Consiliului de Administrație, se convoacă Adunarea Generală a Acționarilor în vederea negocierii indicatorilor de performanță. Deci, planul de administrare al SC Transurb SA Vaslui a fost aprobat în condițiile legii. Motivele înaintării planului de administrare către Consiliul Local Vaslui îl constituie art. 5 din HCL 220/24.11.2022, care prevede ca în termen de 30 zile de la data adoptării respectivei hotărâri, Consiliul de Administrație al SC Transurb SA Vaslui trebuie să întocmească planul de administrare și apoi să îl înainteze Consiliului Local spre aprobare. Deci, avem pe de o parte Ordonanța 109, care spune că planul de administrare va fi aprobat de Consiliul de Administrație, dar și această HCL, care spune că planul de administrare va fi înaintat către Consiliul Local. Și atunci înseamnă că planul de administrare nu trebuia să devină proiect pe ordinea de zi a Consiliului Local, pentru că el este aprobat de Consiliul de Administrație. Erorile nu sunt ale noastre, ci ale aparatului de specialitate”, a spus Mihaela Bohotineanu. Eduard Lăcătușu, secretar general al municipiului Vaslui, a explicat că “pe ordinea de zi, la punctul 6, se află proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor de performanță rezultați din Planul de Administrare. Indicatorii fără plan nu au ce căuta, planul fără indicatori nu poate exista. Dacă se aprobă indicatorii, Consiliul de Administrare va funcționa pe baza planului de administrare. Dacă nu se aprobă, începe etapa de negociere, prima în 45 de zile, a doua în următoarele 30 zile. Dacă după aceste două etape nu se ajunge la un numitor comun, Consiliul de Administrație este revocat conform art. 30 din Ordonanța 109/2011”.

Indicatorii de performanță au picat de trei ori la vot, dar secretarul municipiului spune că nu s-a negociat nici măcar o dată pe seama lor. Alexandru Barbu îl contrazice

Consilierul Alexandru Barbu a luat-o la întrebări pe Mădălina Pectulescu, reprezenta compartimentului de guvernanță corporativă, pe care a acuzat-o, apoi, că face jocurile politice ale celor de la PNL. Iată câteva dintre întrebările adresate de acesta: “În art. 30 din OUG 109, se arată că, de la numirea administratorilor, produsă în urma HCL 220/24.11.2022, în termen de maximum 30 zile, Consiliul de Administrație elaborează un plan de administrare. Ne puteți spune cu aproximație câte luni au trecut de la momentul numirii administratorilor până la elaborarea planului? Adică de pe 24 noiembrie până pe 28 aprilie? În luna februarie, planul de administrare fusese aprobat de Consiliul de Administrație? Nu, asta înseamnă că a fost încălcată Ordonanța 109. Ce plan de administrare luăm de bun, cel din luna februarie sau cel din luna aprilie? Care a fost conform art. 30, alin. 2, aprobat de Consiliul de Administrație?”. La această ultimă întrebare, răspunsul a venit de la Eduard Lăcătușu, secretar general al municipiului Vaslui: “Art. 30 are o chestiune care nouă, cel puțin, nu ne-a creionat un termen până la care planul de administrare trebuie să fie aprobat de Consiliul de Administrație. În lege se precizează că în termen de 30 zile de la data numirii, acest Consiliu de Administrație elaborează o propunere pentru componenta planului de administrare în vederea realizării indicatorilor de performanță. Componenta de administrare prevăzută se completează cu componenta managerială elaborată conform prevederilor art. 36, iar apoi planul de administrare se supune analizei și aprobării Consiliului de Administrație sau supravegherea societății. Ei, aici nu ne mai spune un termen. În termen de cinci zile de la aprobarea planului de administrare, prin grija Consiliului de Administrație sau supraveghere, se convoacă Adunarea Generală a Acționarilor în vederea negocierii și aprobării indicatorilor de performanță financiară și nefinanciară rezultați din planul de administrare. Dacă nu s-au aprobat indicatorii, pe o logică minimală, ar fi trebuie să se ajungă la negociere, ar fi trebuit să se ceară mai mult față de ceea ce s-a propus inițial de către CA”, a spus secretarul municipiului Vaslui. Consilierul Alexandru Barbu, însă, l-a contrazis, fiind de părere că actualul Consiliu de Administrație ar trebui să fie revocat deja: “Planul de administrare din 7 februarie, nelegal adus în fața Consiliului Local, dar pe care inițiatorul nu l-a retras, ci a picat în urma votului, avea incluși și indicatorii de performanță. Dacă calculăm câte zile au trecut de pe data de 7 februarie până pe 24 martie, sunt 45 zile, iar până pe 22 aprilie sunt 75 zile. Azi suntem în 25 mai și, conform art. 3, alin. 5 din OUG 109, Consiliul de Administrație este revocat. Ați putea dumneavoastră (n.r. – secretarul general al municipiului) sau doamna Petculescu să ne pună la dispoziție un document al AGA care să ne spună că acest CA a fost revocat?”, a întrebat consilierul Barbu.

Cătălin Mîndru, către Alexandru Barbu: “e o crasă ipocrizie din partea dumneavoastră”

Viceprimarul Cătălin Mîndru a luat apărarea reprezentantei compartimentului de guvernanță corporativă: “Riscăm să ducem în derizoriu munca adevăraților specialiști în domeniul dreptului civil, care trebuie să deslușească ițele acestea. Cel puțin, eu nu mă erijez într-un astfel de specialist și, cu siguranță nici dumneavoastră, chiar dacă v-ați adus niște hârtii în față de pe care ați citit. Altădată făceați mișto de noi că citim de pe hârtii, dar e bine că ne-ați preluat exemplul și veniți pregătiți la ședințe. Haideți să discutăm despre oportunitate. Să ne amintim că de la înființarea acestor societăți, dumneavoastră, cei de la PSD, ați deținut acolo Consiliul de Administrație, AGA și directorul. Prin urmare, se presupune că sunteți specialiști în deslușirea acestor ițe și acum vă dați cocoși că știți dumneavoastră ce se întâmplă acolo. Aveți experiența aceasta, ați lucrat acolo, trebuie să puneți soluția pe masă. Ba mai mult decât atât, domnule Barbu, v-ați dat demisia din funcția de reprezentat al Consiliului Local în AGA și acum sunteți specialist în dreptul guvernanței corporative. Mi se pare că e o crasă ipocrizie din partea dumneavoastră, prin urmare, oportunitatea este de a așeza într-adevăr această societate pe făgașul normal”, a spus viceprimarul Mîndru. În replică, Alexandru Barbu i-a spus că s-au bazat pe specialiștii din primărie “până când am constatat că acești specialiști nu sunt chiar așa specialiști și au încpeut să facă politică. Este un moment în care și noi ne-am luminat și am început să ne aplecăm mai mult asupra actelor normative care în acest caz vizează guvernanța corporativă. Ați fost în eroare, sunteți în eroare și probabil veți fi în eroare până la sfârșitul mandatului”, a spus consilierul PSD. “Domnule Barbu, este a doua oară când faceți acuze personale”, i-a atras atenția Mădălina Petculescu. “Doamna Petculescu, acum vorbesc eu, dumneavoastră răspundeți când vă întreb eu, nu acum”, i-a strigat Alexandru Barbu.

Sorin Radu, direct și la obiect: “să discutăm bărbătește”

Sorin Radu a fost singurul consilier local care a criticat indicatorii de performanță: “O să stau deoparte de polemică, dar am să încerc să vă vorbesc despre indicatori pentru că acesta este, de fapt, subiectul discuției noastre de azi. Indicatorii sunt foarte lacși. Se pot realiza fără nici cea mai mică problemă. La calitate, cel puțin, nu discutăm de un număr de sesizări ale cetățenilor, nu le avem prinse aici. Cetățenii pot veni la Transurb și să spună că nu e bună aia, nu e bună aia și pe noi să nu ne intereseze asta. Calitatea serviciului nu este trecută în indicatori, dar noi ar trebui să ținem cont de ea. Ei (n.r. – membrii Consiliului de Administrație) i-au 10% pentru creștere cu 1% a numărului de călători. Mai iau încă 10% pentru creșterea cu 3% a veniturilor proprii, care, din câte știu, la nivelul anului trecut sunt aproape inexistente. Să mă contrazică cineva! Este dezastruos acest document pe care îl avem în față pentru că nu face decât să aducă niște obiective simple pe care le poate îndeplini oricine. Nu spre asta trebuie să tindem, ci spre un management de calitate. Sunt acolo niște sume pe care le primesc membrii CA, dacă îndeplinesc indicatorii de performanță. Aceasta este miza, să discutăm bărbătește, nu să ducem aceste lucruri în derizoriu”, a spus consilierul ALDE, Sorin Radu. N-a scăpat, însă, fără să fie comentat de consilierul Toma, care, uitând că are microfonul deschis, l-a numit “șmecheraș“.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Catalina îți rupeai piz*a prin Bârlad
    Amarandei credea și-n stelele care cad.
    Umblii cu pi*da din portieră în portieră
    Când fraierul pleacă la frontieră
    Sugi p**a într-un birou special
    Că să stea prostul in postnatal

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.