spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Handicapaţii, puşi la zid

- Advertisement -

Un nou val de sacrificare a veniturilor populaţiei îşi face loc în mijlocul vrâncenilor. De această dată, Guvernul în exerciţiu planifică eliminarea unor gratuităţi pentru veterani şi tăierea din indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap. Categoria de persoane de la care se cere solidaritate este una dintre cele mai vulnerabile. Discuţiile despre sacrificarea persoanelor cu handicap şi a celor care au luptat pentru independenţă nu sunt la prima dezbatere, dar la tăierile anterioare au scăpat.

Conform unui document aflat în lucru la Guvern, executivul ar urma să taie indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi să elimine scutirea de la plata abonamentului telefonic şi radio-tv pentru veteranii de război, dar şi gratuităţile pe transportul în comun şi CFR. De asemenea, şi cei care îngrijesc persoanele cu handicap vor suferi diminuări ale veniturilor. Guvernul ar urma să taie indemnizaţiile primite de persoanele cu handicap şi să acorde sume fixe lunare, respectiv 340 de lei pentru handicap grav, 250 de lei pentru handicap accentuat şi 35 de lei pentru handicap mediu. Nici copiii cu handicap nu vor scăpa de menghina Guvernului Boc. Astfel, familiile acestora vor primi un ajutor de 91 de lei pentru cei cu handicap grav, 68 de lei pentru cei cu handicap accentuat şi 33,5 lei pentru handicap mediu. Indemnizaţiile celor care îngrijesc persoanele cu handicap se vor înjumătăţi, iar asistentul va fi nevoit să îngrijească două persoane cu handicap, în caz contrar va primi doar jumătate din sumă. În Vrancea, în prezent se gă-sesc 6.685 de veterani de război şi persoane persecutate politic şi 22.623 de persoane cu handicap, din care 2.971 asistenţi personali.

„Nu am stat la pomana lor!”

Vrâncenii care ar intra sub incidenţa iniţiativei Guvernului privesc cu teamă la noile diminuări şi se întreabă cum se vor descurca în condiţiile în care banii puţini pe care îi primeau se vor înjumătăţi, în unele cazuri. În această situaţie se află şi Gabriel, un bărbat din Focşani, încadrat în categoria handicap grav. În vârstă de 42 de ani, el suferă de spondilită anchilozantă de la vârsta de 10 ani, ceea ce îl face să se deplaseze cu dificultate sporită. „Am auzit de propunerile Guvernului Boc. Nu îmi explic ce au în cap, suma e şi aşa infimă pentru nevoile noastre. Eu am gradul I de handicap cu însoţitor şi nu am stat la pomana lor. M-am operat din banii mei, am făcut Şcoala Postliceală pentru asistenţi medicali şi muncesc. Ei, probabil, ar putea să mă considere vindecat, dar viaţa mea e plină de neajunsuri, mai ales financiare. Banii se duc pe tratamente, pentru că nu toate medicamentele pentru o persoană cu handicap sunt gratuite, şi pe exerciţii fizice”, ne-a spus Gabriel, care nu evită să se plângă de insuficienţa rampelor speciale din oraş. Bărbatul susţine că majoritatea asistenţilor sunt rude de gradul I şi că o persoană străină nu va îngriji un handicapat 8 ore/zi pentru 300 de lei/lună. „Sunt unele persoane care nu au posibilitatea să lucreze. Nu este genocid, dar putem spune că este exterminare. Eu primeam 293 de lei şi o să ajung la 200 de lei. Asistentul meu urmează să primească 300 de lei, în total 500 de lei. Cine se descurcă?“, s-a întrebat Gabriel.
O altă problemă este că în sistemul medical încă se practică “şpaga” şi la fiecare control persoana cu handicap trebuie să se “simtă”, bani pe care Guvernul îi taie. Gabriel recunoaşte că există cazuri în care au fost încadrate persoane în grade de handicap pentru a profita de unele be-neficii din partea statului, însă odată cu aceştia urmează ca şi cei de drept să sufere.

Handicapaţii, trataţi „otova”

Dacă cei cu handicap îşi fac probleme pentru traiul din viitor, conducătorii de instituţii cer stoparea acestei iniţiative aberante a Guvernului.
Daniela Nicolaş, directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea, susţine că dacă se vor aplica diminuările vor creşte alarmant solicitările de instituţionalizare. „Principalul risc la care ne expunem este să crească foarte tare numărul de persoane care solicită instituţionalizarea. Numărul de centre la nivel naţional este insuficient şi sunt ocupate la maxim. Dacă asistenţilor li se vor diminua cu 50% veniturile, vor fi nevoiţi să îşi caute un loc de muncă şi persoana cu handicap va fi neglijată”, ne-a spus Daniela Nicolaş.
În judeţul Vrancea, în prezent sunt 13 centre instituţionale şi conform DGASPC, sunt ocupate la capacitate maximă.
Până în anul 2004, persoanele cu handicap care rea-lizau venituri nu primeau din partea statului niciun fel de venit. După 2004 a fost introdusă prevederea în lege ca cei care realizează venituri să primească 50% din indemnizaţie la handicap grav şi 30% la handicap accentuat. În 2007, clauza de venit a fost eliminată, astfel că fiecare persoană cu handicap primea indemnizaţie integrală. „Aceste persoane vulnerabile nu vor putea să îşi asigure un trai decent, cu atât mai mult cu cât se anunţă creşteri la gaze, electricitate şi alimentele de bază”, ne-a mai spus directorul DGASPC.
Instituţia cheltuie lunar circa 1,8 milioane de lei cu plata celor 22.623 de persoane cu handicap, din care doar 1.404 realizează venituri. Unele afecţiuni pentru care persoanele sunt încadrate la handicap grav nu pot fi îngrijite în acelaşi timp, exemplu ar putea fi suferinzii de Alzheimer.

Veteranii, persecutaţii şi deportaţii, la zidul Guvernului Boc

Alţi aproape 7.000 de vrânceni ar putea simţi pe pielea lor iniţiativele inumane ale Guvernului. Veteranii, persecutaţii politic şi deportaţii vor pierde unele ajutoare sociale ca scutirea de la plata abonamentului telefonic şi a celui radio-tv, dar şi dreptul la gratuitate pe transportul în comun şi CFR. Indemnizaţiile primite de persoanele persecutate politic şi revoluţionari vor fi menţinute la un nivel redus cu 25%, în timp ce indemnizaţiile pri-mite de pensionarii din sistemul public de pensii care sunt membri ai uniunilor de creaţie ar urma să fie dimi-nuate cu 50%. Cei 6.011 ve-terani din judeţ primesc în prezent între 92 de lei şi 222 de lei, în funcţie de decoraţia primită. Totodată, cei 674 de persecutaţi politic şi 274 de deportaţi primesc 200 de lei/an de detenţie, conform datelor puse la dispoziţie de Casa Judeţeană de Pensii Vrancea. Noile reduceri de cheltuieli ar urma să fie aplicate de la 1 ianuarie 2011.

Europa ştie de exodul României

Asociaţia Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilităţi (EASPD) avertizează că aceste măsuri pun în pericol serviciile sociale pe te-ritoriul întregii Europe. Delegaţia română la Skpje-Macedonia a cerut ajutorul EASPD în cadrul unei conferinţe europene desfăşurată în perioada 7-8 octombrie. „Datorită implementării măsurilor de austeritate din România, sectorul social se confruntă cu reduceri drastice, ceea ce a dus la o situaţie de supravieţuire. Suma de bani pe care persoanele cu dizabilităţi o primesc din partea Guvernului nu le ajunge nici pentru trei mese pe zi. Reducerile de buget şi stoparea angajării de personal în sectorul social şi al sănătăţii până în 2013, forţează specialiştii să părăsească sistemul; se creează un exod”, a menţionat un membru EASPD din România în timpul conferinţei.
monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.