spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Haleala ieftina din China si Brazilia pe masa botosanenilor

- Advertisement -

Varza din China, ceapa din Olanda, pere din Brazilia, acestea sunt doar cateva din produsele care pot fi cumparate de botosaneni de la magazinele si chioscurile alimentare din oras. Desi aduse de la mii si mii de kilometri departare, acestea sunt mai ieftine decat sortimentele din judet.

Tarabele pietelor abunda in produse agricole de sezon, printre care tomate de Vorona, mere de Sulita, gogosari de Baluseni, struguri de Oneaga. Printre acestea se strecoara insa si produse din import, cum ar fi varza si usturoi din China, ceapa din Olanda, struguri si mere din Republica Moldova, pere din Brazilia. Aceasta pentru „o mai mare diversitate a produselor”, spun comerciantii, dar si pentru ca gradul de perisabilitate este mai scazut intrucat sunt tratate in acest sens si pentru ca au un aspect comercial mai placut. Pretul nu difera de cel al produselor romanesti, uneori chiar este mai scazut. Desi costurile aducerii pe piata ar trebui sa fie mai mari deoarece inglobeaza transport ori taxe vamale, majoritatea produselor  din import sunt mai ieftine. Acest fapt este explicabil intrucat, de exemplu, in China agricultorii sunt incurajati prin subventii consistente, forta de lucru este mai ieftina, iar la o cantitate mare de produse acestia castiga foarte mult. Un alt motiv al preturilor al alimentelor din import este faptul ca pe tarabele noastre ajung produse de calitatea a II-a, care sunt refuzate in regiunile respective. Pentru unele regiuni, unde nivelul de trai este mai scazut, cum este Republica Moldova, vanzarea produselor pe piata din Botosani este o adevarata afacere.

Ficat ieftin din Tara Cafelei
Daca fructele si legumele au concurenta nu putem spune acest lucru despre produsele lactate intrucat consumatorul cauta prospetimea si puritatea produsului, nu neaparat pretul scazut. Lactatele romanesti se bucura de o distributie mai buna si, in plus, consumatorul simte mai bine identitatea produsului romanesc. Dintre minusurile care se pot aduce produselor lactate autohtone se enumera lipsa publicitatii si a inovatiilor, modul de pastrare al produselor (spatii necorespunzatoare, care permit alterarea lor), precum si ambalajul „necompetitiv”, in comparatie cu situatia importurilor.
Mezelurile romanesti nu se simt amenintate de importuri. Preparatele romanesti din carne se bucura de aprecierea unanima a consumatorilor autohtoni, care le percep ca fiind mai proaspete si mai apropiate de preferintele lor. Aceasta convingere, transpusa in situatia vanzarilor, care continua sa inregistreze progrese, ii face pe producatori sa ramana optimisti fata de valul importurilor din Uniunea Europeana. Totusi, la unele sortimente razboiul preturilor pare deja pierdut. Astfel, ficatul de pui adus tocmai din Brazilia este in jumatate ca pret in comparatie cu cel din Romania.

Traditia inca mai conteaza
Produsele romanesti iau in considerare obiceiurile si traditiile consumatorului autohton, ca sa nu mai spunem de gustul particular locului, totul la un pret bun, in raport cu cele din import. In plus, produsele autohtone sunt proaspete, intrucat se elimina transportul de la distante mari. Botosanenii sunt oameni cu valori traditionale puternic implementate in stilul lor de viata. Produsele romanesti au retete traditionale, care au fidelizat deja clientii. (Otilia Maxim)

Avantajele produselor autohtone
– Sunt familiare consumatorilor
– Au retete de fabricatie adaptate gusturilor romanilor
– Unele sortimente nu au corespondent de import
– Sunt proaspete
– Nu sunt cosmetizate
– Detin vibratia zonei, care se muleaza pe vibratia consumatorului din aria respectiva

Avantajele produselor straine
– In conditii de calitate similara au, deseori, preturi mai mici
– Prezinta tentatia noului
– Unele sortimente nu au corespondent autohton
– Reprezinta un nivel aspirational (daca provin din Vest)

Preturile produselor din import sunt mai ieftine decat cele autohtone pentru ca soiurile lor sunt mai rezistente, iar in cele mai multe tari agricultura se face automat, eliminandu-se astfel costurile fortei de munca. Conditiile de transport sunt ireprosabile, in conditii optime de temperatura

Florin Martolea, director adjunct Directia Agricola

Produsele din import nu sunt supuse unor analize, intrucat ele vin insotite de certificate de calitate

Ovidiu Airimitoaie, director adjunct Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.