spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Hainele profesorilor, analizate de oficialii de la minister

- Advertisement -

CALCULE Guvernul cere profesorilor sã fie decent îmbrãcati, dar le dã salarii de mizerie. Majoritatea trãiesc din meditatii sau cei din mediu rural îsi completeazã veniturile din agriculturã. Noul Regulament de organizare si functionare a învãtãmântului preuniversitar pune accent pe codul vestimentar al dascãlilor, iar profesorii în fata noii provocãri se întreabã când li se mãresc salariile. Vremea Nouã s-a interesat cât ar costa o astfel de tinutã decentã. Un calcul simplu aratã cã un costum, douã cãmãsi, o pereche de pantofi, una de ghete, un pardesiu, un palton si o cravatã costã în jur de 2.000 de lei.

Dacã Ministerul Educatiei reuseste sã sublinieze an de an care sunt regulile de urmat în unitãtile de învãtãmânt, nici un ministru care s-a perindat pe la conducere nu a respectat o simplã regulã de bun-simt, aceea de a face eforturi pentru mãrirea lefurilor cadrelor didactice, care lasã de dorit. Sã luãm cazul profesorilor debutanti. În general, salariul unui începãtor se învârte în jurul sumei de 700-800 de lei, poate 900 dacã are si dirigintie. Posturile titularizabile sunt din ce în ce mai putine, mai ales pentru discipline precum istorie, geografie sau biologie. Pentru a beneficia de catedrã întreagã de multe ori acestia sunt nevoiti sã accepte ore în trei, patru scoli din localitãti diferite, sã facã naveta, care de multe ori nu este decontatã. De asemenea, trebuie sã-si cumpere materiale didactice auxiliare si, nu în ultimul rând, sã aibã o vestimentatie decentã, cã doar asa cere regulamentul. Pare ireal cã acesti oameni gãsesc metode de a o scoate la capãt si au puterea de a mai oferi meditatii gratuite elevilor care merg la olimpiade sau se pregãtesc pentru examenele nationale. “Odatã cu introducerea noului regulament scolar se doreste, încã o datã, ridicarea sistemului educational românesc la standardele europene, numai cã salarizarea si dotãrile scolilor rãmân la nivel românesc. Pentru ca un regulament sã îsi dovedeascã eficienta, înainte de a fi adoptat, trebuie analizate în detaliu problemele cu care se confruntã sistemul educational. Spre exemplu, existã elevi pentru care pur si simplu observatia, mustrarea si avertismentul nu au niciun efect. Credeti cã exmatricularea este solutia? Mai este stipulat faptul cã profesorul trebuie sã aibã o tinutã si un comportament decent la scoalã. Profesorii nu au venit niciodatã în pantaloni scurti la scoalã. Sunt anumite cutume pe care profesorul le respecta prin natura sa, fãrã a i se impune o lege scrisã. Nimeni nu vrea însã sã afle ce eforturi uriase fac dascãlii pentru a se prezenta într-o tinutã cât de cât potrivitã meseriei în fata copiilor. Salariile umilitoare ne ajung o sãptãmânã, poate douã, dupã care cei mai multi dintre noi, cei care suntem la începutul carierei, împrumutãm bani de la prieteni, de la pãrinti. Cu toate astea, ne prezentãm în fiecare dimineatã la scoalã deoarece ne leagã o dragoste sincerã fatã de meseria pe care o practicãm.”, a declarat Emanuel Drãgunoiu, profesor de istorie.

“Este o problemã dificilã”

“Într-adevãr, nu este corect, este o problemã dificilã dar nu depinde de noi rezolvarea ei. Trebuie mãrite salariile, noi discutãm cu cei de la Ministerul Educatiei, ei merg mai departe la Ministerul de Finante, dar din pãcate nici nu îndrãznim sã visãm cã în viitorul apropiat va fi gãsitã o solutie. Salariile foarte mici reprezintã si una din cauzele principale pentru care cadrele didactice bine pregãtite fug de mediul rural, mai ales cã de multe ori nici nu le este decontatã naveta”, a declarat Constantin Turcu, inspector pe management.

“Trebuie aplicatã legea unitarã de salarizare”

“Cuvântul decent are o arie largã de întelesuri. Eu consider cã este vorba despre o vestimentatie îngrijitã, cum ar fi o pereche de blugi care nu sunt rupti în genunchi. Nu cred cã ar trebui sã se stabileascã o sumã de bani pentru îmbrãcãminte, ar trebui ca toatã lumea sã primeascã un salariu care sã îi ajungã pentru toate cele necesare, inclusiv pentru vestimentatie.

Va trece însã mult timp pânã când noi, cei din învãtãmânt, vom avea salarii pe merit. Eu am cerut vechiului ministru al Educatiei ca guvernul sã aplice legea unitarã de salarizare, astfel încât sã nu mai existe diferente atât de mari între salariatii din sistemul bugetar. De exemplu, cei din cadrul armatei se pot pensiona la 40 de ani, dupã care se pot angaja beneficiind în acelasi timp si de pensie si de salariu. Nu toti ocupã posturi atât de solicitante, nu toti sunt supusi unui stres fantastic pentru a fi scosi la pensie la 40 de ani. Se mai întreabã guvernul de ce este deficit la bugetul de pensii. Pe de altã parte noi muncim pânã la 65 de ani pe niste salarii mizere.”, a declarat Sorin Tiplea, liderul FSLI Vaslui.

Cât costã o tinutã decentã

Un calcul simplu ne aratã cã o tinutã decentã costã peste posibilitãtile financiare ale unui dascãl. Este destul de greu sã gãsesti un costum mai ieftin de 600 de lei, o cãmasã se învârte în jurul sumei de 100 de lei, iar o pereche de pantofi ajunge, de asemenea, în jurul sumei de 200 de lei. Dacã la toate acestea mai adãugãm si o hainã de iarnã, care costã cel putin 350 de lei, ajungem la concluzia cã exclusiv pentru achizitionarea unei tinute un dascãl ar trebui sã munceascã aproape douã luni. La acest calcul se adaugã materialele didactice auxiliare, care costã si câteva sute de lei, plata navetei – când aceasta nu este decontatã – mâncarea, datoriile etc. În aceste conditii este practic imposibil sã îti întemeiezi o familie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.