Prefectul George Lazăr spune că ar trebui să plece acasă cel puțin 3-4 primari din Neamț
Din categoria ”știri pe surse”: câteva localități din Neamț ar putea să se pregătească în acest an nu doar pentru alegeri europarlamentare și prezidențiale ci și pentru alegeri locale anticipate. Informația care face obiectul și deliciul discuțiilor celor care au tangență cu și habar despre administrația publică din Neamț este confirmată, la nivel de principiu, și de George Lazăr, prefectul județului Neamț.
Cert e că prin unele birouri importante din instituții nemțene, prin care lucrează juriști pricepuți sau specialiști în administrație, deja se vorbește fără fereală despre faptul că ”primarul X e pe ultima sută de metri, nu mai prinde cursurile din august pe banii Primăriei” (aluzie la cursuri de perfecționare care îmbină profesionalizarea cu buletinul meteo, adică au loc iarna la Bușteni, Predeal, Sinaia iar vara se desfășoară pe litoral). Sau, ”primarul Y se mai întâlnește de Paști cu iepurașul, dar de Crăciun trebuie să ia porc de la socri…”
Discuțiile pleacă în general de la subiectele din ultimul timp, vehiculate și de presă dar generate chiar de Prefectura județului Neamț, cu referire la posibile stări de incompatibilitate sau de conflict de interese în care s-ar afla și consilieri locali dar și primari sau viceprimari.
Dacă în cazul consilierilor care riscă pierderea mandatelor, ocuparea locurilor nu e o problemă (ajung în funcții următorii de pe liste), dacă la viceprimari iar nu e baiul mare (e ales imediat un alt viceprimar din rândul consilierilor), în cazul primarilor care își pierd funcțiile, problema se complică. Fiind vorba de vot uninominal, în localitățile respective urmează a fi organizate alegeri după vacantarea respectivelor funcții. Și astfel apare subiectul posibilelor alegeri anticipate.
În aceste discuții sunt vehiculate diverse nume de primari sau diverse localități. Unele mai des (deh, nu-și dorește fiecare politician notorietate?), altele mai rar. Nu le vom pomeni acum pentru că ar fi și prematur și, poate, incorect să plecăm de la prezumția de vinovăție (administrativă sau penală).
Prefectul: au dat bani din bugetul local către firmele copiilor sau ale nevestelor
Cert este că nici prefectul de Neamț nu e străin de această temă, mai ales că George Lazăr a declanșat celebrul recensământ al incompatibilităților și conflictelor de interese prin care s-a pornit procedura de a se strânge date despre toți cei peste 1500 de aleși locali din județ. ”Din datele preliminare aduse la cunoștința mea, ar putea fi vorba de 3-4 primari, poate mai mulți, care ar trebui să plece acasă. Vă rog să scrieți nu primari de comune ci de UAT-uri (n.r. – unități administrativ-teritoriale). Asta e situația, unii domni primari nu au avut nicio jenă ca, odată ajunși pe funcție, să semneze contracte sau ordine de plată prin care au făcut plăți de la Primărie către firmele lor, ale familiilor lor. Efectiv, bani din bugete publice, prin pixul primarilor, au plecat către societățile copiilor lor, ale nevestelor, fraților etc. Astfel de încălcări ale legii s-au produs și în cazurile unor viceprimari sau consilieri locali. Și cine știe câte mai sunt și urmează să le aflăm. Fără supărare, toți cei care au încălcat legea trebuie să plece acasă. Nu mă voi antepronunța acum, fiecare caz în parte trebuie să-și urmeze cursul, să primească soluția legală de la instituțiile abilitate și abia apoi posturile respective să fie declarate vacante”, a precizat George Lazăr.
Baze de date de neatins
Cert e că prin unele primării, astfel de edili vizați de posibile ”curățenii legale” au încercat / încearcă să mai salveze din aparențe. La fel de drept este că anumite acte mai pot fi corectate, retușate, mai apar proceduri de achiziție realizate – faptic! – post factum față de scriptic. Un singur lucru nu pot face însă primarii, viceprimarii și consilierii care și-au băgat degetele în borcanul banului public: să șteargă urmele plăților făcute din bugetele administrațiilor către conturile firmelor de familie. Bazele de date în care sunt prinse aceste nedorite dovezi sunt multe și intangibile. Astfel, plata unei facturi din contul unei Primării în contul de trezorerie al unei firme private rămâne indexată în arhiva de la Primărie, în cea de la Trezorerie, de la Direcția de Finanțe, de la Ministerul de Finanțe și – spun unii cunoscători – și la câteva servicii care realizează… copii de siguranță. Așa, că în caz că mai arde câte o arhivă din vreo Primărie, pe partea de plăți e foarte ușor să fie reconfigurată.
Rămâne de văzut care vor fi comunele care vor fi atinse de virusul de sezon al alegerilor anticipate. Ordinul semnat de prefect, alaltăieri, referitor la demiterea primarului de Girov e un semnal și un posibil început. Care primari mai urmează?
Daniel VINCA
Cititi: http://ziarulceahlaul.ro/hai-la-vot-la-vot-la-vot-alegeri-anticipate-prin-comune/