La Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ALOFM) Focşani, şefii instituţiei s-au lăudat cu un infochioşc pentru şomeri, care, spun angajaţii statului, va uşura efortul celor care nu au un job, în găsirea acestuia. Vor fi afişate locurile de muncă disponibile, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional sau cele prin reţeaua Eures.
Acest infochioşc a costat 91.000 de euro. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a cheltuit peste 4,2 milioane de euro pentru 47 sisteme de self-service în toată ţara. Acestea nu pot fi însă utilizate decât pe jumătate.
Teoretic, acest centru de informare poate asigura patru servicii: depunerea declaraţiilor la fondul de şomaj de către agenţii economici, identificarea unui loc de muncă din ofertă de către un şomer, afişarea locurilor de muncă şi a cursurilor de formare profesională, vizarea lunară a şomajului… prin amprentare.
Practic, depunerea declaraţiilor la fondul de şomaj se face la Direcţia Finanţelor Publice, aşa că infochioşcul este inutilizabil din acest punct de vedere, iar… amprentarea şomerilor încă nu este posibilă. „Ne trebuie doar nişte aprobări pentru utilizarea amprentelor, pentru a da drumul şi acestui serviciu“, a declarat directorul ALOFM, Florin Bratosin. Acesta nu a precizat însă de la cine trebuie obţinute aceste aprobări.
În urmă cu o lună şi jumătate, cu ocazia unui eveniment similar celui din Focşani, directorul adjunct al AJOFM Constanţa, Gheorghe Buşu, a precizat că, momentan, vizarea electronică nu se poate face din cauza… legislaţiei. „Pentru a putea amprenta şomerii care doresc, bineînţeles, este nevoie de modificarea legislaţiei în domeniu. Fără acest lucru nu se poate face nimic”, a declarat Buşu, pentru „Liderul de opinie“. Acesta a mai precizat că se aşteaptă un Ordin de prim-ministru care să permită modelul de utilizare a amprentei digitale.
Aşadar, pentru că acest mecanism implică amprentarea şomerilor, opţiunea de a sta la ghişeu, la coada pentru viză sau de a folosi metoda electronică le va aparţine în totalitate. Pentru utilizarea infochioşcului, şomerii trebuie să aibă minime cunoştinţe de IT. Ei trebuie să ştie că, la vizarea carnetului de şomer, aparatul va putea opri plata indemnizaţiei dacă identifică un loc de muncă potrivit. Curioşii pot testa infochioşcul semifuncţional în clădirea fostei Direcţii a Muncii din strada Brăilei, la sediul ALOFM Focşani.
O sută de locuri de muncă pentru opt mii de şomeri
Cu toate că aparatura şi amenajarea celor 15 metri pătraţi au costat destul de scump, utilitatea nu va fi reflectată în scăderea numărului de şomeri la nivel de judeţ. Cu acest lucru a fost de acord chiar şi directorul ALOFM, Florin Bratosin. „Nu se va regăsi în scăderea numărului de persoane în căutarea unui loc de muncă, însă va scurta timpii de căutare a unui loc de muncă“, ne-a declarat Bratosin.
Cu alte cuvinte, cele 47 de infochioşcuri care au costat la nivel naţional aproximativ 18,5 milioane de lei vor fi bune doar pentru a-i oferi şomerului cât mai mult timp liber. Totodată, amplasarea infochioşcului ar putea aduce disponibilizări în rândul angajaţilor Agenţiei sau mai mult timp liber pentru funcţionari. „Proiectul Proself a fost contractat de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă în anul 2009 şi în prezent se află în anul trei de implementare. Obiectivul general al proiectului Proself îl reprezintă modernizarea şi flexibilizarea sistemului de furnizare a serviciilor publice de ocupare, iar ca obiectiv specific, proiectul îşi propune implementarea serviciilor de tip self-service“, a citit directorul ALOFM din fişa de prezentare a proiectului.
În prezent, sunt peste 8.000 de şomeri înregistraţi la nivelul judeţului Vrancea şi doar 103 locuri de muncă vacante în oferta Agenţiei Judeţene. Ieri, cu ocazia lansării centrului de informare, o femeie a exclamat că „sunt foarte puţine locuri de muncă vacante“. Personalul ALOFM nu i-a mai spus şi că din cele 103 posturi, 85 sunt în domeniul confecţiilor.
www.monitorulvn.ro