spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
28-ian.-2025

Guvernul promite o majorare salarialã de 56%. Oare acest lucru îi va întoarce pe vasluieni în tarã?

- Advertisement -

MÃRIRI…Guvernul Grindeanu promite cresteri salariale în urmãtorii patru ani, vizând, mai ales, bugetarii cu salariile sub 4000 de lei. Acest lucru ar putea aduce înapoi multi dintre vasluienii care lucreazã în strãinãtate, în teorie, dar practic, acestia preferã sã pãstreze gâsca din mânã decât sã fugã dupã cioara de pe gard. Motivul invocat de acestia sunt minciunile tot mai multe si tot mai pe fatã, care i-au fãcut sã plece, în primul rând, din tarã. “Ai mei nu vor veni înapoi în România nici dupã BREXIT, am fost mintiti de prea multe ori de stat”, explicã Andrei Plãcintã. Si vasluienii ce au rãmas în tarã privesc cu suspiciune promisiunile Guvernului, dar sperã la mai bine, în speranta cã vor trãi mai bine în viitor. “Nu stiu ce sã cred despre aceste cresteri, cã doar bugetarii se vor bucura de aceste majorãri. Restul, care lucreazã la patroni, vor rãmâne cu salarii mici”, ne spune Alexandru, 30 de ani.

Desi statul anuntã cresteri salariale considerabile în urmãtorii patru ani, acest lucru nu pare sã fie destul ca vasluienii plecati în strãinãtate sã vinã acasã. Dupã cum spun acestia, nu are rost sã vinã în tarã pentru cã oricum câstigã mai bine unde sunt ei acum.”Ai mei nu vor veni înapoi în România nici dupã BREXIT, am fost mintiti de prea multe ori de stat. Cu toate cã trãim printre strãini, am fost tratati mai bine decât acasã. Eu unul, dupã facultate, voi pleca din Anglia, dar nu mã voi întoarce acasã, în Vaslui, sau în tarã. Voi încerca sã îmi fac rostul în tãrile nordice, sau în cel mai rãu caz în Germania. Nu vãd rostul sã trãiesti într-o tarã în care cei care ar trebui sã aibã grijã de tine, mai mult profitã de pe urma ta”, explicã Andrei Plãcintã. Un al vasluian plecat în strãinãtate, Marius Dominte, spune cã a plecat din tarã pentru cã nu putea sã supravietuiascã cu un salariu de 800 de lei, la vremea aceea. Totusi, spune cã nu crede cã s-ar mai întoarce în tarã, dar ar risca dacã si-ar gãsi un loc de muncã la stat. “Pentru un salariu de aproape 2 mii de lei m-as întoarce acasã, chiar dacã trebuie sã îmi caut mai mult timp un loc de muncã la stat. As risca pentru cã e mai bine acasã cu familia si prietenii, chiar dacã în Germania muncesc în acelasi loc ca si mama mea. Totusi, nu cred cã o sã fie mai bine, pentru cã vor creste, cu sigurantã, preturile si taxele, si va fi practic acelasi lucru”, explicã Marius. Mai mult decât atât, nici cei care au rãmas în tarã nu prea sunt convinsi de aceste mãriri si ce beneficii vor aduce acestea, având în vedere cã doar bugetarii vor beneficia de ele. “Nu stiu ce sã cred despre aceste cresteri, cã doar bugetarii se vor bucura de aceste majorãri. Restul, care lucreazã la patroni, vor rãmâne cu salarii mici. E bine ca salariile sã creascã, nu zic cã nu, în special pentru profesori si medici, care pleacã în strãinãtate cu miile. Dar cum am spus, o sã se creeze un decalaj între vasluienii care lucreazã la stat si cei care lucreazã la privati. Din pãcate, am prieteni care, dupã cresterile salariale din ianuarie, au fost dati afarã pentru cã patronul nu avea cum sã-i plãteascã pe toti cu 1.450 de lei.” povesteste Alexandru, 30 de ani.

Mai mult de 90% din locurile de muncã din judet sunt oferite de agenti economici privati

În momentul de fatã, cei mai multi angajatori, din judetul Vaslui, sunt agenti economici privati, oferind locuri de muncã în constructii, industrie textilã, în industria prelucrãrii lemnului, industria alimentarã si în sectorul servicii. Din cele 514 locuri de muncã scoase la bãtaie sãptãmâna trecutã pentru vasluieni, doar 13 sunt la stat. Acestea fiind posturi libere la Spitalul Municipal de Urgente Bârlad. Acest lucru explicã de ce vasluienii nu sunt asa de încântati de promisiunile statului si mizeazã pe locurile de muncã din strãinãtate în continuare. “Sã îmi spunã si mie cineva unde se angajeazã la stat în Vasluiul ãsta. Ca sã ajungi sã lucrezi acolo îti trebuie pile sau sã stai cu capul în pãmânt si sã faci cum spun ei. Copiii mei au plecat din tarã, pentru cã nu au suportat sistemul ãsta în care directorul tãu e pus pe pile si nu stie cu ce se mãnâncã meseria. Nu se meritã, domle’, sã muncesti la stat, iar la patron iar nu e bine, cã te plãtesc putin si te muncesc ca pe un sclav”, povesteste Nicu, 60 de ani. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.