În loc de prolog
Documentul întitulat „Indicaţia NK003/47” cu menţiunea „Strict secret” şi cu codul KAA/CC113, pus în aplicare, la 2 iunie 1947, de către NKVD-ul sovietic, în ţările din Europa Centrală şi de Est, care au acceptat calea socialistă de dezvoltare, stipula, între altele, că: „Birocraţia de stat trebuie extinsă în cel mai înalt grad în toate domeniile. Pentru opinia publică va fi admisă criticarea în şedinţe şi chiar în presă a organelor birocratice, dar nu se va admite scăderea numerică a personalului şi nici funcţionarea normală a aparatului birocratic”.(art.32). Şi mai departe: „ Se interzice judecarea sau chiar criticarea publică a conducătorilor numiţi de partid şi care s-au dovedit incompetenţi, indiferent ce pierderi economice şi nemulţămiri ale populaţiei ar rezulta de pe urma activităţii respectivilor”(art.42), scrie investigatii.md.
De atunci au trecut aproape 60 de ani. Între timp s-a destrămat imperiul sovietic. Fosta republică sovietică Moldova s-a declarat ţară independentă şi suverană, alegând calea democraţiei. Cu toate acestea, directivele de mai sus, se pare, sunt implementate cu succes şi de actuala guvernare. Altfel cum putem explica faptul că multe din autorităţile, formate în majoritate din membri şi adepţi ai partidului de guvernământ, îşi concentrează eforturile nu la soluţionarea problemelor comunităţilor şi ale ţării, ci la satisfacerea intereselor personale, sfidând în mod deschis OPINIA PUBLICĂ ŞI LEGEA şi nu ajung să fie trase la răspundere pentru fraudele şi abuzurile admise.
Promisiuni deşarte
La Rezina, oraş cu o populaţie de circa 15 mii oameni, situat pe malul drept al Nistrului, problemele se ţin lanţ de mai mulţi ani. Populaţia a obosit în aşi tot pune speranţele în cutare sau cutare lideri, care vin cu promisiuni ademenitoare, dar pleacă îmbogăţiţi, iar oraşul rămâne mai sărac decât a fost. Acum trei ani, în fruntea primăriei din Rezina a fost ales un primar pe listele Partidului Comuniştilor. În favoarea lui Mihail Cuţ a lucrat mai mult repulsia rezinenilor faţă de conducerea veche, care adusese la sapă de lemn urbea, dar şi promisiunile candidatului, susţinut masiv de PCRM. Situaţia în oraş era complicată: întreprinderile municipale se împotmoliseră în datorii, prin apeductul deteriorat până la consumatori ajungeau doar 30 la sută din apa procurată, apele reziduale se vărsau în Nistru, drumurile – numai gropi, oraşul se îneca în gunoi, numărul şomerilor era de mii de persoane etc. Acum, la trei ani de activitate a noii conduceri a oraşului Rezina, mulţi dintre orăşeni susţin că în perioada dată oraşul a degradat şi mai mult. Ceea ce este de neînţeles pentru mulţi, e că în această situaţie grea, în urma unor manipulări cu patrimoniul şi cu banii publici, unii dintre edilii şi demnitarii raionului şi-au sporit considerabil averile,