spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
22-dec.-2024

Guvern de criză, caut premier

- Advertisement -

Ponta şi Antonescu au început asaltul asupra puterii. Au depus moţiunea de cenzură, dar mai trebuie să găsească o majoritate parlamentară şi să se înţeleagă asupra unui premier.

Opoziţia a iniţiat ieri, prin depunerea moţiunii de cenzură, procedura de demitere a guvernului Boc. Tentativa PSD şi PNL de a prelua puterea se loveşte însă de mai multe obstacole: să găsească în parlament o majoritate care să voteze moţiunea; să găsească şi să cadă de acord asupra numelui unui premier care să fie acceptat şi de social-democraţi, şi de liberali şi să-l convingă pe şeful statului, cel care are puterea constituţională să nominalizeze un premier, să accepte numele propus de opoziţie.

Primul obstacol: există voturi?

Moţiunea de cenzură a opoziţiei depusă ieri va fi dezbătută şi votată în parlament pe 27 octombrie. Astfel, PSD şi PNL mai au doar o săptămână pentru a strânge cele 236 de voturi necesare demiterii guvernului.

Opoziţia porneşte de la un număr de 215 parlamentari cărora li s-ar putea adăuga şi cei opt deputaţi care nu fac parte din nici un grup politic. Chiar şi aşa, tot ar mai fi nevoie să atragă încă 15-20 de parlamentari ai puterii.

Victor Ponta şi Crin Antonescu susţin la unison că există deja o majoritate parlamentară favorabilă moţiunii
. Cei doi invocă discuţii cu deputaţi şi senatori PDL dornici să trădeze. Dacă procesul de racolare a fost fructuos se va vedea doar în ziua dezbaterii moţiunii. Deocamdată, majoritatea clamată de opoziţie nu este vizibilă.

Al doilea obstacol: pe cine punem premier?

Chiar şi în lipsa unei majorităţi evidente, Victor Ponta şi Crin Antonescu au în minte prima mutare după eventualul succes al moţiunii: instalarea unui guvern de criză. Ceea ce lipseşte însă este persoana care să conducă acest guvern. Tot ce au stabilit Victor Ponta şi Crin Antonescu este să nu discute deocamdată despre numele premierului.

Deschiderea discuţiilor pe acest subiect ar fi blocat dialogul dintre social-democraţi şi liberalii, explică surse apropiate negocierilor. Din acest motiv, Victor Ponta şi Crin Antonescu au preferat să treacă peste această întrebare.

Între PSD şi PNL divergenţele sunt maxime când vine vorba despre numele şi culoare politică ale premierului. Liberalii se manifestă pentru un independent de tip Johannis, PSD vrea un om al său.

„În concret, despre nume de premier nu s-au discutat cu liberalii. În opinia mea, dacă se va ajunge la un guvern de criză al opoziţiei, prima opţiune pentru premier ar trebui să fie Victor Ponta”, a declarat pentru EVZ Ioan Chelaru, vicepreşedinte PSD.

„Avem şi noi nişte variante. Sunt convins că şi PSD are. Sunt convins că, aşa cum am convenit pe aspectele procedurale până acum, vom conveni şi asupra premierului în momentul în care va fi cazul”, este de părere Relu Fenechiu, vicepreşedinte PNL.

Al treilea obstacol: ar numi Băsescu premierul opoziţiei?

Un alt motiv pentru care s-au evitat discuţiile despre numele premierului a fost lipsa unei garanţii că şeful statului va nominaliza persoana dorită de opoziţie pentru funcţia de premier. „Numeşte Traian Băsescu pe cine vrem noi? Nu credem”, spune unul dintre liderii PSD. Constituţional, preşedintele României este cel care nominalizează premierul.

În lipsa unei alianţe majoritare înregistrate la tribunal, partidele componente nu pot să-i forţeze mâna şefului statului să aleagă o persoană din rândurile lor. În decembrie 2008, Traian Băsescu a nominalizat un premier de la PDL cu argumentul că, în lipsa unei majorităţi, democrat- liberalii reprezintă formaţiunea cu cei mai numeroşi parlamentari. Planul opoziţiei, în cazul în care Traian Băsescu ar refuza propunerea de premier, este iniţierea suspendării preşedintelui.

CONTRAOFENSIVĂ

Boc combate moţiunea cu banii restanţi pentru parlamentari

Anca Simina

Ca să-şi ţină mulţumiţi parlamentarii înainte de moţiunea de cenzură cât să-i mai salveze o dată scaunul lui Emil Boc, liderii coaliţiei aruncă cu promisiuni şi se achită brusc de toate datoriile restante pe care le au faţă de uninominali.

Astfel, după ce Elena Udrea le-a promis săptămâna trecută parlamentarilor PDL 10.000 km de drumuri judeţene şi comunale şi proiecte de dezvoltare rurală cu dedicaţie, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a trecut ieri prin plenul Camerei Deputaţilor să le şoptească la ureche uninominalilor puterii că vor avea săptămâna aceasta cei 250.000 de lei pentru colegii, promişi la Legea pensiilor.

În rândurile puterii, PDL-iştii au identificat „şapte vulnerabili” care ar putea vota contra lui Boc, cu care discută separat. La îndemnul UDMR, coaliţia a decis ieri să se prezinte miercuri la moţiunea de cenzură, dar să nu se pronunţe prin vot.

Colegiu Director la McMonnis

Cea mai mare miză a parlamentarilor la această moţiune este din nou una financiară. Moralul li s-a ridicat ieri brusc după ce, potrivit unor surse din PDL, Ialomiţianu i-a asigurat pe deputaţi că banii de investiţii promişi înainte de votul la Legea pensiilor, câte 250.000 de lei de colegiu (în special pentru şcoli şi grădiniţe), au fost aprobaţi, şi documentaţia trimisă la cabinetul lui Boc.

În calculele deputaţilor, aceştia i-ar putea primi chiar înainte de moţiune. O motivaţie în plus e cea oferită de Udrea săptămâna trecută: fiecare primar de comună al PDL – pilon important pentru parlamentari la viitorul scrutin – va avea aprobată câte o investiţie majoră (drumuri, canalizare) la care să înceapă lucrările înainte de alegerile din 2012 pe cheltuiala guvernului viitor.

Ca să fie totuşi siguri de propriii parlamentari, liderii PDL i-au chemat duminică, la o şedinţă de Colegiu Director care va avea loc, prin excepţie, la McMonnis, unul dintre restaurantele favorite ale PDL-iştilor şi ale lui Traian Băsescu. „Va fi ultima întâlnire înainte de moţiune, facem o analiză, să vedem dacă avem defecţiuni. Deocamdată nu avem. Plus că trebuie continuată discuţia (cu primarii – n.r.) de la Poiana Braşov”, a explicat ieri pentru EVZ vicepreşedintele PDL Cezar Preda.

Şapte pe lista suspecţilor

Deocamdată, în calculele neoficiale ale PDL intră 7 potenţiali „defectori” din arcul guvernamental. Între ei, deputaţii PDL Mircea Giurgiu, Daniel Oajdea, Clement Negruţ sau Teo Trandafir, dar şi senatorul Ioan Ruşeţ, cu care liderii partidului intenţionează să discute separat.

Negocierile au început cu Ruşeţ, aflat pe picior de plecare la PSD, căruia i s-a oferit, potrivit surselor citate, şefia filialei PDL Gorj. Senatorul este însă în continuare nehotărât. În faţa ipotezei votului contra lui Boc la moţiune, acesta a replicat scurt: „Orice e posibil”.

Nehotărât se declară şi Oajdea, cu care nu s-a negociat însă nimic deocamdată. „Analizez şi programul PSD şi voi decide”, ne-a declarat Oajdea, admiţând că a cerut pentru colegiu cei 250.000 de lei şi îi aşteaptă.

Fost votant de moţiune, Silviu Prigoană nu mai are de gând să ţină partea opoziţiei: „Asta nu e moţiune. E o compunere de clasa a şaptea pe principiul «pleacă tu să vin eu». Ailaltă avea substanţă, era despre pensia lu’ mama”, ne-a explicat Prigoană.

La iniţiativa UDMR, coaliţia va aplica însă, oricum, o tactică prin care să nu oblige nici nemulţumiţii să-l susţină, prin vot, pe Boc şi să nu iasă la numărătoarea finală nici cu voturi mai puţine decât opoziţia: parlamentarii puterii vor fi prezenţi pentru a asigura cvorumul, dar nu vor vota.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.