spot_img
6.7 C
Vaslui
08-nov.-2024
spot_img

GUNOIUL ILEGAL CUCEREŞTE JUDEŢUL

- Advertisement -

Judeţul Botoşani s-a transformat într-o groapă uriaşă de gunoi, iar „depozitele” de lângă Botoşani şi cele din celelalte oraşe au mari probleme. Astfel, gunoiul, un bussines profitabil la nivel mondial, la Botoşani, este pe cale să se transforme într-o afacere care miroase foarte urât, atât la propriu, cât şi la figurat, şi care ne va costa milioane de euro.

Totul a pornit din perioada de pre-aderare la Uniunea Europeană, când s-au pus bazele unui proiect uriaş de management integrat al deşeurilor, aşa numitul SMID, care avea să fie unul dintre cele mai mare proiecte finanţate de UE în judeţul Botoşani, dar şi un proiect care în loc să o rezolve o problemă de mediu a creat altele insurmontabile şi a generat costuri uriaşe.

Pe 22 noiembrie 2010, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani din acea perioadă, Mihai Ţâbuleac, a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Botoşani”, unul dintre primele din ţară aprobate pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu. Valoarea proiectului era de aproape 31 milioane de euro fără TVA, din care contribuţia CJ Botoşani era doar de vreo 600.000 de euro.

Deşi plecase cu un start bun, SMID Botoşani avea să devină o piatră de moară pentru toate administraţiile care au urmat, pentru că s-a pus căruţa înaintea boilor, adică s-au executat părţile din proiect care erau mai uşoare, înainte de finalizarea propriu-zisă a depozitului de deşeuri. Astfel, s-au cumpărat, 18 autogunoiere compactoare, cinci autospeciale transport containere şi două autocamioane pentru deplasarea containerelor în interiorul staţiilor de transfer, care au zăcut în curţile Nova Apaserv de la Răchiţi şi Ştefăneşti, precum şi în curtea depozitului de la Stăuceni, fără a fi utilizate timp de aproape cinci ani.

Iar uzura acestor utilaje cumpărate înainte de termen este doar un aspect, pentru că marea problemă a intervenit în anul 2012, când au trebuit închise toate gropile neconforme. Lucru care s-a şi întâmplat la Botoşani, înainte însă de a fi operaţional noul depozit de deşeuri, care a adus mari complicaţii şi în special la apariţia unei adevărate bombe ecologice la marginea oraşului Botoşani. …https://www.monitorulbt.ro/prima-pagina/2019/10/03/gunoiul-ilegal-cucereste-judetul/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.