spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Gunoiul de grajd din Fãlciu, depozitat ca în Uniunea Europeanã

- Advertisement -

DESTEPTI…Tãranii din comuna vasluianã Fãlciu nu vor mai depozita gunoiul de grajd la întâmplare. Pânã în noiembrie, în comunã se va realiza o platformã de depozitare si gospodãrire a gunoiului de grajd, singurul proiect de acest tip din judetul Vaslui. Ideea i-a venit primarului Neculai Moraru, care a luptat pentru ca Fãlciul sã intre în rândul celor 20 comune declarate Zone vulnerabile la nutrienti, finantate de Ministerul Mediului cu sume destul de importante, pentru realizarea platformelor. Din 2016, tãranii nu vor mai avea voie sã arunce resturile provenite de la animale la întâmplare, pentru cã primãria le va ridica din curti mormanele de gunoi de grajd si le va depozita pe o platformã betonatã.

Comuna Fãlciu este a doua pe judet, ca populatie, cu aproape 6.000 de locuitori. Teritoriul administrativ al comunei cuprinde localitatea Fãlciu, resedinta de comunã, si urmãtoarele sate componente: Bogdãnesti, Bozia, Copãceana, Odaia Bogdana si Rânzesti. Oamenii de aici sunt crescãtori recunoscuti de animale pe Valea Prutului, astfel cã se produc în gospodãriile populatiei zeci de tone de gunoi de grajd, în fiecare an. “Oamenii depozitau acest gunoi de grajd la întâmplare, pe malul apelor, astfel cã pânza freaticã are mari cantitãti de nutrienti. Asa se face cã, timp de mai bine de un an, am luptat sã facem o platformã betonatã modernã, la standarde europene”, spune primarul Neculai Moraru, initiatorul proiectului. Pe 3.600 mp, se va face o platformã betonatã, cu tot felul de utilaje, pe care se va depozita tot gunoiul de grajd din gospodãriile locuitorilor. Amplasamentul platformei ce urmeazã a fi construitã prin proiect este situat fatã de satele componente la 1 km, la nord, fatã de satul Rânzesti, si 1,1 km, la sud, fatã de satul Bogdãnesti, celelalte sate aflându-se la distante mai mari.

Tractoarele cu remorci vor ridica gunoiul de grajd din gospodãrii

Terenul pe care se va amenaja platforma este în proprietatea privatã a comunei Fãlciu si în administrarea Consiliului local, nefiind în zonã inundabilã. Platforma se va realiza pânã în noiembrie, astfel cã, din 2016, va fi complet operationalã, nefiind situatã în apropierea unor obiective strategice pentru care sunt necesare avize speciale, mai ales cã este vorba de zonã de frontierã. Conform datelor oficiale, platforma se va amenaja la o distantã de circa 300 m de râul Prut, cu trei pereti laterali din beton, incinta platformei fiind protejatã cu gard si cabinã pentru pazã. Valoarea proiectului este de 1,6 milioane lei, din care primãria Fãlciu va finanta 5% din costul estimat al investitiei. “Am obtinut deja autorizatiile de constructie si vom scoate la licitatie executia. Vom utiliza investitia pe o perioada de 30 de ani. Dupã ce vom da în folosintã platforma, vom discuta cu locuitorii sã pãstreze gunoiul de grajd în gospodãrii, iar noi ne vom deplasa cu utilaje si vom ridica aceste resturi, pe care le vom depozita la platforma. Este cu adevãrat un proiect ambitios si oamenii din Fãlciu sper sã fie multumiti”, a spus primarul Moraru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.