spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Groapa de gunoi de la Rosiesti, inca o mare enigma

- Advertisement -

ÎNTÂRZIERI Dupã doi ani de la lansare, proiectul de constructie a gropii de gunoi de la Rosiesti bate pasul pe loc. Varianta finalã a proiectului realizat de un consortiu de firme europene a fost avizatã de Consiliul Judetean Vaslui si a fost trimisã la Ministerul Mediului pentru aprobare. Dacã aici se aprobã varianta, urmeazã semnarea contractului si organizarea licitatiei. Cu toate acestea, din 2008, Consiliul Judetean Vaslui nu primeste decât… rãspunsuri. Niciunul favorabil. Responsabilii cu implementarea proiectului la Vaslui spun cã întârzierile au fost provocate chiar de cãtre consortiul de firme franco-belgiano-german, Poyry Environment – Louis Berger SAS – C&E Consulting and Engineering, cu care Ministerul Mediului are încheiat contractul pentru realizarea întregii documentatii. S-ar fi bãtut pasul pe loc deoarece firmele respective ar avea multe astfel de proiecte de realizat. În tot acest timp, groapa de gunoi de la Negresti care trebuia închisã încã din 2009 continuã sã adune zeci de tone de deseuri din nordul judetului, în timp ce în sud, primãriile transportã gunoiul la Tecuci

Ieri, vizita belgienilor de la Ecowerf, firmã partenerã cu CJ Vaslui într-un proiect de constientizare a populatiei cu privire la necesitatea colectãrii selective a deseurilor, a adus, din nou, în prim plan, proiectul de zeci de milioane de euro pe care Consiliul Judetean l-a demarat în urmã cu 2 ani. Reprezentanta guvernului flamand pe probleme de mediu, Anne Vandeputte, a prezentat atât de bine cum functioneazã sistemul de colectare a deseurilor în Belgia, încât proiectul de la Rosiesti pare o simplã glumã a autoritãtilor locale în comparatie cu întreg arsenalul dezvoltat de alte state europene pentru o curãtenie adevãratã. La noi, proiectul bate pasul pe loc, responsabilii de la Vaslui cu implementarea sa invocând faptul cã un consortiu de firme, Poyry Environment – Louis Berger SAS – C&E Consulting and Engineering, cu care Ministerul Mediului a încheiat contract pentru realizarea proiectului a întârziat elaborarea formei finale a acestuia. Consiliul Judetean Vaslui avea sarcina de a verifica varianta finalã propusã de consortiul respectiv. “S-a bãtut pasul pe loc dar nu din vina noastrã. Noi am pus la dispozitie toatã documentatia pentru realizarea proiectului, dupã toate regulile. Nu cred cã am gresit cu nimic. Toatã întârzierea aceasta se datoreazã unui consortiu de firme cu care statul român a încheiat un contract de consultantã si realizare a proiectelor de mediu. Acest consortiu are foarte multe proiecte în genul gropii de la Rosiesti si, probabil, i-a luat mult timp pentru a analiza si a realiza lucrarea”, a declarat Mãdãlina Nistor coordonatorul Unitãtii de implementare a proiectului din cadrul CJ Vaslui. Un pas înainte pe care l-a realizat CJ Vaslui a fost un anunt de intentie dat în august 2010 pentru organizarea viitoarei licitatii pentru constructia gropii. Cu alte cuvinte, un fel de “dacã e sã fie, atunci noi suntem pregãtiti”.

Judetul Vaslui în ilegalitate

În tot acest timp, situatia managementului deseurilor în judetul Vaslui este nesustenabilã pentru mediu; nu corespunde cerintelor impuse de Uniunea Europeanã sau de legislatia din România. În zona ruralã au fost închise toate depozitele încã din 2009, iar în zona urbanã a mai rãmas numai groapa de gunoi de la Negresti care… dã pe dinafarã. De aici deseurile iau calea Romanului, acolo unde se aflã una dintre cele mai mari gropi de gunoi din zona Moldovei. Aici depoziteazã, în special, nordul judetului. Primãriile din sudul judetului au încheiate contracte cu firme care duc gunoiul la Tecuci. “Groapa de gunoi va trebui sã se facã deoarece vor veni alte norme mult mai dure din partea UE cu privire la mediu. Eu sunt ferm convins cã se va demara proiectul, dacã nu cu bani europeni, cu banii autoritãtilor. O sã cãutãm toti cu lumânarea fonduri pentru a construi o groapã de gunoi, altfel o sã plãtim amenzi cu carul!”, a declarat Ioan Cozma, primarul orasului Negresti.

La Rosiesti, liniste si pace

Eugen Tãbãcaru, viceprimarul de la Rosiesti asteaptã încã vesti bune de la autoritãtile judetene. “În august 2010 trebuia deja sã avem ceva concret în acest proiect. Vesti nu avem deloc în aceastã privintã, dar este un proiect în care încã eu cred si care ar fi un lucru extrem de bun dacã s-ar finaliza”, a declarat Eugen Tãbãcaru, viceprimarul comunei Rosiesti. Pe hârtie, totul dã destul de bine. Proiectul va fi finantat în majoritate din fonduri europene. Valoarea totalã a proiectului este de 35.639.950 euro din care costuri eligibile 28.575.655 euro. Contributia de la bugetul de stat prin Ministerul Mediului este de 4.792.823 euro, iar a CJ Vaslui de aproape 3,5 milioane euro. Pus în practicã, proiectul ar asigura 100% colectarea deseurilor din judet. Acesta va fi împãrtit în 5 zone de colectare din care 4 statii de transfer. În ultima zonã – groapa de la Rosiesti – vor fi depozitate toate deseurile din cele 4 zone. La Rosiesti va exista o statie de sortare, una de epurare a deseurilor, alta de alimentare cu apã, o statie de alimentare cu energie electricã, drum de acces si spatii administrative. Unde mai pui cã proiectul va crea si noi locuri de muncã. “Varianta finalã a proiectului cu care suntem de acord a fost trimisã sãptãmâna trecutã la Ministerul Mediului. Noi credem cã nu vor fi probleme. În maxim 2 sãptãmâni vom primi rãspuns. Dacã este favorabil, va fi semnat contractul de finantare între minister si Comisia Europeanã. Dupã aceasta, urmeazã stabilirea unei date pentru licitatia de desemnare a constructorului”, a precizat Mãdãlina Nistor. Pânã atunci, din nou, doar sperante…

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.