spot_img
17.5 C
Vaslui
08-sept.-2024
spot_img

Greva in scoli!

- Advertisement -

PROTEST Profesorii vasluieni s-au aflat ieri în grevã, în semn de protest fatã de decizia Guvernului de a-si asuma rãspunderea pentru noua lege a educatiei. Mãsura luatã are rolul de a trage un semnal de alarmã fatã de faptul cã multe dintre amendamentele pe care profesorii le-au adus legii nu au fost luate în considerare, iar diminuarea salariului cu 25% are efecte negative în ceea ce priveste remuneratia angajatilor din învãtãmânt, care au salarii foarte mici

Ieri, profesorii Gimnaziului nr. 5 “Stefan cel Mare” Vaslui au întrerupt cursurile, nemultumiti cã Guvernul îsi asumã rãspunderea pe Legea educatiei în Parlament! Cele 48 de cadre didactice ale institutiei de învãtãmânt au decis sã protesteze si în semn de solidaritate cu învãtãtoarea Cristina Anghel din Caracal care se aflã de mai bine de 2 luni în greva foamei, dar si fatã de reducerea salarialã de 25% si decizia Guvernului de aplicare a grilei unice de salarizare. Pânã la ora 10 doar Scoala nr. 5 Vaslui anuntase cã întrerupe cursurile. Liderul US Didactica Vaslui, Sorin Tiplea a declarat cã în orice moment se asteaptã ca si alte unitãti de învãtãmânt sã fie întrerupte cursurile. “Existã aceastã posiblitate, avem si cvorumul necesar pentru declansarea unei greve”, ne-a spus Sorin Tiplea. Tot ieri, la orele 11, cea mai mare unitate de învãtãmânt din municipiul Vaslui, Grupul Scolar Industrial “Stefan Procopiu” a decis sã suspende si ea cursurile. “Un numãr de 107 cadre didactice din cei 183 de membri de sindicat din cadrul liceului nostru au hotãrât sã intre în grevã generalã. Lumea este nemultumitã de faptul cã Guvernul îsi asumã rãspunderea pe Legea Educatiei, chiar dacã au sperat cã nu o va face”, ne-a spus Marius Sãvuc, liderul sindicatului Grupului Scolar Industrial” Stefan Procopiu”. Dascãlii nu mai vor sã se afle la coada listei la plata salariilor si cer conditii de muncã decente. Dupã o mãrire fictivã a salariilor cu 50%, profesorii spun cã trãiesc acum drama unor venituri în continuã scãdere. De altfel, ca toti bugetarii, cadrele didactice au rãmas fãrã al 13-lea salariu, fãrã sporuri si fãrã 25% din salariul de bazã. Liderii sindicali din Educatie spun cã, în realitate, profesorii au pierdut chiar si pânã la 50% din venituri, în ultimul an. În plus, unele scoli constatã cã în ziua de leafã conturile de salarii sunt goale, iar autoritãtile ridicã din umeri când profesorii îsi cer disperati drepturile restante. Liderii sindicali din educatie anuntã cã vor continua protestele pânã când Guvernul va gãsi o solutie de majorare a salariilor profesorilor în 2011.

“Ni s-a pãrut impropriu sã trimitem acasã copiii la ora 10”

INDECISI… Cadrele didactice de la Grupul Scolar Industrial “Ion Mincu” Vaslui au considerat cã este impropriu sã trimitã copiii acasã la ora 10, însã se alãturã zilele urmãtoare actiunilor de protest anuntate de federatiile din învãtãmânt. “În acest moment nu am declansat grevã, pentru cã nu se stia precis dacã Guvernul îsi va asuma sau nu rãspunderea pe Legea Educatiei si ni s-a pãrut impropriu sã trimitem acasã copiii la ora 10. Mâine( n.r. azi) se va reuni colegiul liderilor si dacã se va stabili, vom declansa sau nu grevã generalã pe termen nelimitat sau nu’, a precizat Daniela Panainte, liderul Sindicatului Grupului Scolar Industrial “Ion Mincu” Vaslui. Si colegii din cadrul Sindicatului din învãtãmânt “Spiru-Haret” Vaslui preferã sã astepte decizia Federatiei. “Noi am hotãrât sa nu întreprindem deocamdatã nimic pentru cã pe guvernanti nu-i intereseaza ce spunem noi. Drept dovada, miercuri , am fost la miting 50.000 de oameni, iar ei au votat ce le-a spus Guvernul”, a declarat dezamagit Constantin Rupa, liderul sindicatului “Spiru – Haret” Vaslui.

Amendamente “de formã” la Legea Educatiei?!

Legea Educatiei stabileste învãtãmânt obligatoriu de zece clase, de la grupa pregãtitoare la clasa a IX-a, care urmeazã a fi inclusã în cadrul gimnaziului. Liceul se va derula, asadar, pe durata a trei ani, iar elevii vor trece prin evaluãri la fiecare doi ani, începând cu clasa a doua si terminând cu clasa a X-a. Pe lângã introducerea programului “Scoalã dupã scoalã”, care nu are însã caracter obligatoriu, proiectul prevede amenzi de pânã la o mie de lei pentru pãrinti, în cazul absenteismului elevilor. Traseul cadrelor didactice va fi si el schimbat, absolventii de facultate putând sã devinã profesori doar dupã urmarea unui masterat didactic de doi ani si parcurgerea unui stagiu de un an. Cadrele didactice vasluiene – educatoare, învãtãtori, profesori si maistri instructori – au avut la dispozitie, prin “bunãvointa” Ministerului Educatiei, care a permis acest exercitiu de democratie, câteva zile pentru a propune amendamente la controversata lege a Educatiei nationale, act normativ pentru care Guvernul îsi va asuma rãspunderea în Parlament. Profesorii s-au pus pe treabã si au discutat si propus sute de amendamente la lege. Practic, nu a fost scoalã care sã nu transmitã Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui propuneri de modificare a proiectului de lege. O propunere care a fost fãcutã de majoritatea unitãtilor de învãtãmânt se referã la mentinerea titularizãrii în sistem, si nu la nivelul scolilor cu personalitate juridicã. Textul propus de Cabinetul Boc cuprinde o serie de modificãri importante, precum învãtãmânt obligatoriu de 10 clase, schimbarea procedurilor de examinare a elevilor, dar si amenzi mai mari pentru pãrintii care nu îsi înscriu copiii la scoalã. Învãtãmântul obligatoriu este gratuit, prin urmare un an de studiu în plus implicã si costuri suplimentare. Prin acelasi proiect, guvernul promite sã acorde câte 500 de euro fiecãrui copil cetãtean român, la nasterea acestuia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.